חיפה

לכאורה, תבוסתו של ראש העיר המכהן בחיפה ב-15 השנה האחרונות, יונה יהב, נראתה מפתיעה. אלא, שהאיתותים לתבוסתו המסתמנת של יהב הופיעו כבר הרבה לפני הלילה הגורלי. בתיעוד שפורסם לפני ימים אחדים, נראה יהב כשהוא משדל עובדי עירייה להצביע עבורו, תוך שהוא רומז שבחירה אחרת עלולה לפגוע במשכורותיהם.

יהב בן ה-74, נשוי ואב ל-3, נבחר לראשות עיריית חיפה בשנת 2003. הוא עו"ד וסא"ל (במיל'), וקודם לכן כיהן כחבר כנסת בין השנים 1996-1999. במהלך כהונתו פיתח יהב את העיר התחתית, שהפכה למוקד בילוי עבור צעירים רבים בחיפה והאזור כולו והקים את אצטדיון סמי עופר בחיפה. אולם, היה זה ככל הנראה המיאוס של התושבים מזיהום האוויר במפרץ חיפה ורמות התחלואה הגבוהות שהובילו למהפך. על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות שפורסמו לאחרונה, נמצא כי בנפת חיפה נצפתה תחלואה גבוהה יותר באופן מובהק ברוב סוגי הסרטן שנבדקו.

יונה יהב (צילום: פלאש 90/ יונתן סינדל, חדשות)
לתושבים נמאס. יונה יהב|צילום: פלאש 90/ יונתן סינדל, חדשות

ד"ר עינת קליש-רותם בת ה-48, נשואה ואם ל-2, היא חברת מועצת העיר וד"ר לתכנון ערים. היא התמודדה מול יהב גם בבחירות לפני חמש שנים, אבל אז קיבלה 15% בלבד מהקולות. מערכת הבחירות הנוכחית בעיר סוקרה בהרחבה לאחר שמועמדותה של קליש-רותם נפסלה מטעמים טכניים. עורך הדין של מפלגת העבודה הגיש את טפסיה של קליש-רותם, שנתמכת ע"י יו"ר המפלגה אבי גבאי, לצד טפסיו של ישראל סביון - שנתמך גם הוא ע"י המפלגה, אך על מפלגה אחת נאסר להגיש שני מועמדים לראשות עיר. קליש-רותם ערערה על החלטת משרד הפנים לבית המשפט המחוזי, שדחה את הערעור, אך לבסוף היה זה בג"ץ שאישר לה להתמודד על ראשות העיר.

נהריה

אחד המהפכים הדרמטיים ביותר בבחירות המקומיות נרשם בנהריה, שם הודח ראש העיר המכהן מזה כ-30 שנה לסירוגין, ז'קי סבג. סבג בן ה-74 נבחר לראשות העיר לראשונה בשנת 1989. הוא הפסיד בבחירות בשנת 2003, אך נבחר שוב בשנת 2005 לאחר פסיקת בית המשפט. בחודש יולי האחרון פורסם כי סבג נחקר במשטרה בחשד להפרת אמונים. הוא נחשד בכך שאיים על עיתון מקומי שמתח עליו ביקורת כי העירייה תפסיק לפרסם בו לאחר, זאת אם לא יפוטר עובד בעיתון.

סערת נוספת עורר סבג כבר הלילה, כאשר לאחר היוודע התבוסה, בחר לתאר את תושבי נהריה במילים "כפויי טובה". הבוקר הגיב המועמד המנצח, אלוף משנה (במיל') רונן מרלי לדבריו של סבג בתכנית "חדשות הבוקר" עם ניב רסקין: "אני מכבד את סבג על כל מה שעשה, אבל כבר לפני שנה טענתי שעליו לפרוש. הוא התנהל לאחרונה כאילו העיר שלו והגיע הזמן להתקדם לדרך חדשה".

המנצח בבחירות הוא מרלי בן ה-47, דמות חדשה יחסית בפוליטיקה. מרלי כיהן במספר תפקידים בכירים בצה"ל, כולל מפקד עוצבת ברעם, מפקד חטיבת ביסלמ"ח וקצין האג"ם של פיקוד הדרום. על הקמפיין שניהל, סיפר מרלי: "היה פחד ואימה ברחובות שלנו, אנשים לא הסכימו להיפגש איתי בשנה האחרונה וחששו שיראו אותם איתי".

בית שאן

אחת ממערכות הבחירות המותחות ביותר התקיימו בעיר שאן, שם סגן השר, ז'קי לוי רשם ניצחון מרשים בפער על ראש העיר המכהן רפאל בן שטרית. לוי, בנו של השר לשעבר דוד לוי ואחיה של אורלי לוי-אבקסיס, כיהן כראש העיר במשך 9 שנים בתמיכת מפלגת הליכוד אך הפסיד ב-2013 לבן שטרית, איש ליכוד בעברו שהתמודד אז כמועמד עצמאי. הפער בין השניים עמד אז על חודם של 96 קולות.

ז'קי לוי (צילום: החדשות)
ניצחון מרשים. ז'קי לוי|צילום: החדשות

המערכה על בית שאן הפכה לזירת התגוששות בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון, לאחר שבן שטרית הודיע לפני כשנה כי עבר למפלגת כולנו. לוי כאמור, שימש כסגן שר הבינוי והשיכון מטעם הליכוד. כבר במהלך הלילה בירך ראש הממשלה נתניהו את לוי וצייץ בטוויטר: "בית שאן חוזרת לליכוד! ברכות חמות לז'קי לוי".

כרמיאל

ראש עיריית כרמיאל היוצא, עדי אלדר, הודיע בחודש מרץ האחרון כי לא יתמודד לקדנציה נוספת לאחר 30 שנות כהונה. אלדר ניצח את הבחירות ב-6 מערכות ונחשב לאחד מראשי הערים הוותיקים בישראל. כמו כן, הוא כיהן כיושב ראש מרכז השלטון המקומי בשנים 1994–2009. חמישה מועמדים התמודדו לראשות העיר: רותם בז'רנו, רינה גרינברג, רותם ינאי, גיורא צ'סקין ומשה קונינסקי, שנבחר.

ראש עיריית כרמיאל עדי אלדר (צילום: באדיבות עיריית כרמיאל)
עדי אלדר, ראש עיריית כרמיאל היוצא|צילום: באדיבות עיריית כרמיאל

קונינסקי בן ה-53 שימש במשך 16 שנה כמנכ"ל התאחדות הספורט לבתי הספר בישראל. קודם לכן שימש כיהן בתפקיד במינהל החינוך והתרבות בעיריית תל אביב, היה חבר מועצת החינוך הגופני במשרד החינוך וחבר בהנהלת משרד המדע התרבות והספורט. בחמש השנים האחרונות שימש כחבר מועצת העיר.

פתח תקווה

גם בעיר פתח תקווה נרשם מהפך כשראש העיר המכהן, איציק ברוורמן, הפסיד ליו"ר האופוזיציה הלוחמני בחמש השנים האחרונות, רמי גרינברג. ברוורמן בן ה-60 נבחר לראשונה למועצת עיריית פתח תקווה בשנת 1997 אך נבחר לראשות העיר רק בשנת 2013.

עמוד הפייסבוק הרשמי של איציק ברוורמן (צילום: עמוד הפייסבוק הרשמי של איציק ברוורמן)
ראש עיריית פתח תקווה היוצא, איציק ברוורמן|צילום: עמוד הפייסבוק הרשמי של איציק ברוורמן

מערכת הבחירות הסוערת בעיר כללה טענות לחבלה במטה הבחירות של גרינברג, טענות לסקרים מזויפים ופרסומים שליליים בכלי התקשורת המקומיים. כך לדוגמה, ב"מיינט פתח-תקווה" פורסם כי המשטרה סגרה תלונה על מעשה מגונה נגד רמי גרינברג מחוסר אשמה.

כמו בירושלים, גם בפתח תקווה התפצלו קולותיהם של המצביעים החרדים, ובעוד שגרינברג זכה לתמיכת מפלגת ש"ס וכן לתמיכת הליכוד וישראל ביתנו, ברוורמן זכה לתמיכת יהדות התורה והבית היהודי. רה"מ נתניהו צייץ הלילה בחשבון הטוויטר שלו: "בירכתי את רמי גרינברג על ניצחונו בבחירות בפתח תקווה. אנחנו נעבוד ביחד לטובת תושבי העיר".

ירוחם

בירוחם נרשמה היסטוריה במערכת הבחירות הנוכחית, כשלראשונה ניצחה בה אישה – טל אוחנה בת ה-34 ששימשה במשך שמונה שנים כסגנית ראש המועצה תחת מיכאל ביטון, ששימש כראש המועצה החל משנת 2010.

טל אוחנה יחצ (צילום: יחצ)
טל אוחנה|צילום: יחצ

שתי נשים, המועמדות העיקריות, התמודדו זו מול זו - טל אוחנה ונילי אהרון, לצד המועמד אילן אלמקייס. אהרון נתמכה מטעם הליכוד וראש הממשלה נתניהו הביע בה תמיכה, ואילו אוחנה רצה מטעם רשימה משותפת של הבית היהודי וכולנו. "אני חושבת שזה סיפור מדהים על ירוחם", אמרה לאחרונה אוחנה על התמודדות שתי הנשים למגזין סוף השבוע של mako. "שתי נשים, מזרחיות, מצליחות, מתמודדות על ראשות עיירה מסורתית. זה סיפור על זה שכל אחד יכול וזה מוכיח שאנחנו, כיישוב, ממש לא נמצאים במנגנון שוביניסטי כמו מקומות אחרים בארץ. זה משמח".

אשקלון

אחד מהקרבות הצמודים ביותר בבחירות המקומיות נרשם באשקלון. נכון לרגע זה, ייתכן ש-800 קולות האסירים והחיילים שייספרו במהלך היום ישפיעו על זהות המנצח - איתמר שמעוני, ראש העיר המכהן, או המועמד תומר גלאם. נכון לבוקר זה, גלאם מחזיק ב-40.3% מהקולות ואילו שמעוני ב-39.8%.

שמעוני בן ה-50 משמש כראש עיריית אשקלון מנובמבר 2013, זאת לאחר שהפסיד במערכת הבחירות של שנת 2008. קודם לכן כיהן שנים רבות כחבר מועצת העיר. לפני כשנה וחצי הגישה הפרקליטות כתב אישום נגד שמעוני בעבירות של שוחד, מרמה, הפרת אמונים והלבנת הון יחד עם אחיו עופר שמעוני ואנשי העסקים יואל דוידי ומשה פונטה. בפברואר 2017 החליטה הוועדה לבחינת השעיית ראשי רשויות להשעות את שמעוני מכהונתו והוטלו עליו מגבלות לכהונתו כחבר מועצה.

בסך הכל, 5 מועמדים התמודדו לראשות העיר: אבי עייש, איתי סהר, משה אטיאס, איתמר שמעוני ותומר גלאם. גלאם מונה לסגן העיר לאחר השעייתו של שמעוני, ובכך הפך לראש העיר בפועל. הוא התמודד בבחירות מטעם מפלגת כולנו ונחשב למקורב לשר האוצר משה כחלון.