אין תמונה
מענק של 100 אלף שקל לדירה בירושלים

עיכוב באישור חוק ההסדרים מאפשר לצעירים בגילאי 30 ומעלה (יחידים או זוגות) לקבל מענק של עשרות אלפי שקלים ברכישת דירה בירושלים. המרוץ לדירה החל ב- 5 במאי, לאחר שהוסרה ההקפאה ארוכת השנים על סעיף 6 ג' לחוק הלוואות הדיור. בשנת 2001 הוכנס תיקון לסעיף 6 ג', המעניק בין 80-100 אלף שקלים לזוגות נשואים או יחידים מעל גיל 30 שאין בבעלותם דירה והם מעוניינים לרכוש את דירתם הראשונה בירושלים, או חפצים להוסיף לדירתם חדר ממ"ד. תיקון זה לחוק נותר במרבית השנים עקר משימוש, מכיוון שחוקי ההסדרים גרמו להקפאתו בכל פעם מחדש.

על פי התיקון לחוק, זוג שרוכש דירה הרשומה על קרקע פרטית יקבל מענק בסך של 79 אלף שקלים ואילו זוגות שרוכשים דירה שנמצאת על קרקע בבעלות המדינה, יזכו למענק בסך כ-105 אלף שקלים. בנוסף, כפי שצוין קודם, גם הרחבת הדירה באמצעות בניית ממ"ד, תזכה במענק כספי.

כאמור, ב-6 במאי, פג תוקפה של ההקפאה והחוק נכנס שוב לתוקף לתקופה קצובה של כשלושה חודשים, אז צפויה הממשלה לאשר את חוק ההסדרים שגם הפעם צפוי לסתום את הגולל על "מענק ירושלים".

בינתיים, כבר למעלה מחודש שצעירים רבים בירושלים ומחוצה לה צובאים על רחובות העיר ומבקשים ל"נצל", את חלון ההזדמנויות שנפתח לפניהם. בממשלה הבחינו בכך וכבר בשבוע שעבר הזדרזו להעביר בקריאה ראשונה הצעה שמבטלת את המענק הכספי המדובר. מהלך מהיר זה צמצם את חלון ההזדמנויות של הצעירים, שכן כרגע, כפי הנראה, עוד לפני חודש אוגוסט יעבור החוק בקריאה שלישית והמענק יבוטל באופן רשמי.

במשרד השיכון אומרים שהם לא מכירים את המענק

רועי וענת ביטון (בני 30), זוג נשוי המתגורר אצל ההורים בירושלים עומדים בקריטריונים של משרד הבינוי והשיכון לקבלת המענק הכספי ולכן כשנודע להם בשבוע שעבר על חלון ההזדמנויות שנפתח בפניהם, מיהרו להתקשר למשרד הבינוי והשיכון כדי לשמוע מהם על מה מדובר. לדבריהם הנציגים במשרד הפנו אותם לחברת "פרזות" - החברה העירונית לשיכון ירושלים, ואילו אלה אמרו להם שאין להם מושג על מה מדובר והחזירו אותם חזרה למשרד הבינוי והשיכון.

אין תמונה
אם לא תהיה ברירה, נלך לבית המשפט. מירב כהן

בשבוע שעבר התקשר רועי שוב למשרד הבינוי והשיכון וביקש לקבל פרטים אודות התוכנית, אך לדבריו הפעם נאמר לו שלא יוכלו לעזור לו וביקשו שיתקשר שוב בשבוע הבא. "נשמע שהם מנסים לדחות את האנשים כדי להרוויח זמן עד לביטול החוק", אומר היום רועי. "אנחנו לא יודעים מה לעשות. אין לי מילים לתאר את הייאוש שלנו. מצאנו כבר דירה שהמחיר שלה הוא קצת מעל למה שאנחנו מסוגלים וגם פה אנחנו מתאבדים כלכלית, אבל אם יש אופציה שתקל עלינו, אז תגידו. אני לוקח חופש מהעבודה ומתרוצץ ממקום למקום ולא מעניין אותם בכלל. אם יש זכויות שיבואו ויגידו לנו מהן הזכויות. למה להסתיר את זה? אני אזרח במדינה ומשלם מיסים, אם אני יכול להרוויח פה משהו, אז בואו ותגידו מה מגיע לי", אומר רועי בייאוש.

הסיפור של רועי מוכר לזוגות צעירים רבים המעוניינים לרכוש בימים אלה דירה בירושלים ומבקשים לקבל את המענק שמגיע להם לפי חוק. רבים מהם פנו בחודש האחרון למירב כהן, חברת מועצת עיריית ירושלים, שמטפלת בכל נושא הדיור בעיר. כהן מספרת כי הטלפון שלה לא מפסיק לצלצל: "יש טירוף של טלפונים, פשוט לא מפסיקים להתקשר אלי זוגות שרוצים לקבל את המענק", אומרת כהן ומתייחסת לדחיית הזוגות על ידי משרד הבינוי והשיכון. "לצערי במשרד הבינוי והשיכון לא יודעים לעזור לאנשים שרכשו דירה בזמן הזה. הם לא קיבלו הנחיות לעזור לאנשים, הם אומרים להם 'אנחנו לא יודעים', 'תחזרו אלינו בשבוע הבא'. במשרד הבינוי והשיכון יש אנשים שמקבלים כסף עבור העבודה שלהם, אז לפחות שיתנו שירות לאזרחים ויתנו להם תשובות. במקום זה אני צריכה מהבוקר ועד הערב לענות לאנשים שעבורם כל עשרת אלפים שקל משמעותי עבורם. ויהיה לי מאוד עצוב אם משרד הבינוי והשיכון לא ייתן תשובות לאנשים ובגלל זה הרבה אנשים יאלצו לוותר על רכישת הדירה כי אין להם כסף".

לדברי כהן המטרה היא לעכב את הענקת המענק הכספי עד לחקיקת חוק חדש שיקפיא אותו מחדש: "הם עושים את זה ממש מהר כדי להקפיא את המענק בהקדם. ברגע שהממשלה קלטה שאנחנו עלינו על הפרצה הזאת, הם התחילו לקדם חקיקת בזק שתכליתה להקפיא את המענק. החקיקה עברה בשבוע שעבר בקריאה ראשונה והשבוע תגיע להמשך תהליך החקיקה בכנסת. ברגע שיכנס לתוקף חוק חדש שמבטל את המענק, ייסגר חלון ההזדמנות. אני לא יודעת להגיד מתי בדיוק זה יקרה, אבל להערכתי זה יקרה בהקדם".

משרד השיכון: מענק ירושלים לא תוקצב 

בינתיים, כהן לא מתכוונת לוותר ובימים אלה היא מאגדת תחתיה זוגות שרכשו דירה החל מה-5 במאי וזכאים על פי חוק לקבלת המענק של 100 אלף השקלים. "אני מאגדת את כל הפניות והבקשות ואם משרד הבינוי והשיכון לא ישתפו פעולה, אז נלך לבית המשפט. אני לא רוצה לפנות לעורכי דין, אבל הם לא מאפשרים לי אחרת. ב- 2005 היינו בדיוק באותה סיטואציה עם אותו חוק הסדרים של פעם, ומאות אנשים הלכו לבית המשפט וקיבלו את המענקים הכספיים". אומרת כהן בנחרצות ומתכוונת בדבריה לסיטואציה דומה, בשנת 2005, אז עתר עו"ד אהוד פרינץ נגד המדינה לאחר שלא שולמו דמי המענק לרוכשי הדירות בירושלים. פסיקת בג"צ בנושא הייתה בניגוד לעמדת המדינה והיא הורתה על תשלום המענק לרוכשים הצעירים.

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: מענק ירושלים הניתן לזכאים בהתאם לסעיף 6ג' לחוק הלוואות לדיור, אכן נמצא בתוקף החל מה-5 במאי 2013. המענק ניתן בעקבות תיקון משנת 2001 לחוק הלוואות לדיור שהיה בתוקף במשך פחות מחודשיים בשנת 2001, ומאז הוקפא התיקון לחוק פעם אחר פעם באמצעות חוק ההסדרים. המענק הוא בגובה של כ-100 אלף שקל לזכאים - כלומר, מי שאין ולא הייתה דירה בבעלותו, הרוכשים את דירתם הראשונה (דירה מקבלן או דירה יד שנייה) בתחומי העיר ירושלים.

עם זאת, לאור העובדה שתקציב המדינה טרם עבר, מענק ירושלים לא תוקצב. משרדנו מנסח יחד עם משרד האוצר הוראת הנחיות לבנקים למי שהחוק חל עליו. בישיבת הממשלה מיום 13 במאי 2013 הוחלט על ביטול התיקון לחוק הלוואות דיור בחקיקה, ובשבוע שעבר הביטול בקריאה ראשונה בכנסת. השר אריאל הציע לראש הממשלה ושר האוצר להכין הוראות מעבר לטובת מענק ירושלים עד לתאריך ה-31 בדצמבר 2013, כנדרש על פי מנהל תקין על מנת שניתן יהיה להעניק את הסיוע לזכאים, כל עוד התיקון לחוק בתוקף.