י', בת 53 מירושלים, לא הבינה מה קרה לה. היא סבלה מכאבים קשים, עד כדי חוסר תפקוד, עברה מרופא לרופא, נשלחה לבדיקות הדמיה בכל הגוף וכמעט הובלה לניתוח. ברגע האחרון, במהלך שיחה עם חברות, היא הבינה שהיא סובלת מתופעת לוואי של תרופה גנרית להורדת כולסטרול. "לפני ארבע שנים, בבדיקות דם שגרתיות, גיליתי שרמות הכולסטרול שלי מעט גבוהות מהערכים התקינים", מספרת י', "הלכתי לרופא המשפחה שרשם לי 'ליפיטור' 10 מ"ג. לקחתי את הכדור והכל היה בסדר, ערכי הכולסטרול ירדו והבדיקות היו תקינות. אלא שלפני כשמונה חודשים, במהלך ביקור שגרתי רופא המשפחה נתן לי מרשם לתרופה בשם אחר. שאלתי למה – ונאמר לי שקופת החולים בה אני חברה כבר לא נותנת ליפיטור אלא תחליף, ושזה ממש אותו הדבר.
"סמוכה ובטוחה הלכתי לבית המרקחת ורכשתי את התחליף, אותו התחלתי לקחת כבר באותו היום. יש לציין, שעבור הליפיטור שילמתי יותר מתרופה רגילה, כ-40 שקלים לחודש, התרופה החדשה עלתה כ-15 שקלים. שבוע לאחר שהתחלתי לקחת את התרופה החדשה התחלתי להרגיש כאבי שרירים, רגליים, גב תחתון, הכל כאב לי. לא קישרתי, חשבתי שמדובר בווירוס או בשפעת. אבל הכאבים התחזקו והפכו להיות קשים מאוד, במיוחד ברגל ימין ובגב התחתון. זה היה בלתי נסבל. עברתי מרופא לרופא, נאלצתי לשלם לרופאים אורטופדיים וניורולוגיים פרטים, ועברתי את כל בדיקות ההדמיה המקובלות,CT ו-MRI.
"בסופו של דבר חשדו שאני סובלת מניוון שרירים, הנחה אחרת אמרה שיש לי שלוש פריצות דיסק וכמעט נשלחתי לניתוח בעמוד השדרה. מיואשת ומבוהלת, דיברתי עם החברות שלי, ופתאום מישהי אמרה לי שהיא שמעה על מישהי אחרת, שסבלה מכאבי שרירים בעקבות נטילת סטטינים. החלטתי להפסיק לקחת את התרופה, וראו זה פלא, בתוך עשרה ימים הכאבים חלפו כלא היו. ניגשתי לקופת החולים וביקשתי לתת לי את הליפיטור במקום את התחליף, אבל הם סרבו והציעו לי לקנות את התרופה באופן פרטי, בעלות של כמה מאות שקלים בחודש. אז החלטתי לא לקחת שום דבר, הכולסטרול שלי מעט גבוה מהנורמה ואני מעדיפה לחיות עם זה מאשר עם כאבי השרירים".
"קיבלתי משכך כאבים אנטי דלקתי בשל הכאבים"
א' בן 46 ממודיעין, סובל לצערו מגנטיקה בעייתית ולכן מאז גיל 30 הוא נאלץ לקחת באופן תדיר כדורים להורדת כולסטרול. "מאז שאבי נפטר ממחלת לב, אחי ואני לוקחים ליפיטור כתרופת מנע. גם אמי נוטלת את התרופה הזאת", הוא מספר, "אלא שלפני כחצי שנה רופא המשפחה העביר אותי לתרופה גנרית, מבלי להסביר לי שום דבר. הנחתי שמדובר בתרופה זהה רק עם שם אחר, והתחלתי לקחת אותה. מיד עם ההחלפה לתרופה החדשה התחלתי לסבול מכאבי פרקים נוראיים שרק מחמירים. אחי שסבל מתופעות דומות עבר לתרופה גנרית אחרת ומאז הוא בסדר. גם הליפיטור היה עושה לי כאבים קלים מדי פעם בשרירים, אבל הפעם מדובר בכאבים עוצמתיים בידיים ובכתפיים, כאב כל כך חזק שהוא לא מאפשר לי לישון בלילה.
"התחלתי ללכת לרופאים לנסות ולהבין במה מדובר, שאלתי את הרופא שלי האם יכול להיות שזה קשור לכדורים החדשים, והוא אמר שמדובר בדלקת ורשם לי משכך כאבים אנטי דלקתי. במשך שמונה ימים הכאבים פחתו, אבל כשהפסקתי את משככי הכאבים הם חזרו והתחזקו מיום ליום. בשלב הזה הרופא טען שאני סובל מבעיות גב, גם את זה בדקתי והתגלה שהגב שלי תקין. לפני חודש עברתי בדיקת צינטור וירטואלי, בשל הרקע המחלתי במשפחתי, ובמסגרתה קיבלתי ייעוץ עם רופא פרטי חיצוני, הוא אמר לי שהתרופה שאני לוקח לא טובה, ושבקופה ינסו להשאיר אותי עליה, אבל שהוא ייתן לי את המרשם לתרופה הטובה. כרגע אני פשוט רוכש את הליפיטור באופן פרטי".
תרופות נוגדות כולסטרול מסוג סטטינים ידועות כולן כבעלות תופעת לוואי של כאבי שרירים: "בדרך כלל אנחנו מנסים את כל התחליפים הגנריים, הזהים בהרכב שלהם לתרופות המחליפות", מסביר ד"ר אילן גור, רופא ילדים ומשפחה מקופת חולים מאוחדת, "ישנם אנשים שמגיבים טוב לתחליפים וסובלים יותר עם התרופה המקורית, אבל לעיתים תופעות הלוואי נגרמות בשל הייצור. מי שסובל ורוצה לחזור לתרופה המקורית – קופת החולים, באישור מיוחד, תאפשר לו. בסופו של דבר החיסכון פר חולה אינו משמעותי עבור הקופות. כך או כך, חשוב מאוד שהחולים האלו ייקחו את התרופות שלהם, כי רמת כולסטרול גבוהה עלולה לגרום לחסימת כלי דם ולחשוף אותו למחלות לב, שסופן יהיה התקף לב ואף מוות. מרגע שהחלו לטפל בכולסטרול גבוהה השכיחות של מחלות הלב איסכמיות (חוסר זרימת דם) ירדה בצורה משמעותית".
מערכת הבריאות הציבורית חסכה מיליוני שקלים
ליפיטור היא התרופה האתית המקורית שייצרה חברת התרופות "פייזר". לפני כשנתיים תם הפטנט של החברה ואז החלו חברות תרופות נוספות לייצר תחליפים לתרופה הזאת. "אי אפשר לקיים מערכת בריאות בלי חלופות גנריות", מסביר טל קירשהיימר רוקח ובעל בית מרחקת כנרת בכבר סבא, "אין כאן משחק של טובים ורעים, אלא משחק של כוח ששומר על טובת החולה. אין ספק שליפיטור הוא כדור טוב יותר משום שהוא הפטנט. תרופה גנרית מורכבת מחומר פעיל שזהה לתרופה המקורית, אבל יש הרבה מרכיבים נוספים כמו מנגוני שחרור, ציפוי ועוד, שהם לא זהים, שם לחברה המקורית עדיין יש פטנט ולפעמים זה משפיע מאוד. בהנחה שאין לנו דרך להוכיח או להפריך שהחומר הפעיל באמת זהה, עדיין יש הבדל של בערך 20 אחוז באופן מוצהר לזמינות התרופה בגוף, בין תרופה גנרית לתרופה המקורית בגלל ההבדל ברכיבים הנוספים".
כך למשל נכתב באתר "אינפומד": "בשלוש שנים האחרונות אני נוטלת ליפיטור 20 מ"ג כל ערב עקב בעיה גנטית של כולסטרול גבוה. במשך כל הזמן הזה לא היו תופעות לוואי כלשהן כתוצאה מנטילת התרופה. לאחרונה, קופת החולים הסירה את הליפיטור מרשימת התרופות שלה ונאלצתי לקבל מרופאת המשפחה תרופות גנריות דומות כמו "ליטורבה" או "אטורבסטאטין". אחרי כמה ימים של טיפול בכל אחת מהן סבלתי מכאבי שרירים חזקים ונאלצתי להפסיק הטיפול. כל פניותיי ופניות רופאת המשפחה להנהלת הקופה נענו בסירוב ובתשובה שאין הקופה משתתפת יותר בליפיטור. נאלצתי לרכוש את התרופה באופן פרטי (כמובן עם מרשם) ובמחיר מלא של 166 שקלים, במקום השתתפות של כ-20-30 שקלים בעבר".
הורידו את מחירי התרופה המקורית
גם "פייזר", יצרנית הליפיטור, זיהתה מצוקה אצל חולים רבים ולכן החליטה בחודש מאי האחרון להוריד את מחיר התרופה, ולאפשר לחולים לקנות אותה באופן פרטי במחיר נוח. "בעבר הליפיטור הייתה עולה בממוצע 300 שקלים לחולה לחודש", מוסיף קירשהיימר, "אבל כעת המחיר שלה עומד על 45 שקלים. לכן יש הרבה אנשים שממשיכים לקחת אותה באופן פרטי, והם מתחלקים לשתי קבוצות: אלו שפשוט רוצים את התרופה המקורית ולא הסכימו לנסות את התחליף בשביל הבדל במחיר של 45 שקלים, ויש את אלו שניסו תרופות גנריות שלא היו להם טובות. לכן כניסתן של הגנריות לשוק, בסופו של דבר, מיטיבה עם החולים וגם עם קופות החולים, שכן היא תרומת להורדת מחירים כללית".
באגודה לזכויות החולה מכירים אינספור תלונות על מקרים בהן נוכח קיומן של תרופות גנריות נבצר מהחולים לקבל את התרופה המקורית וחמור מכך – אינם מקבלים את המידע המלא על זכויותיהם: "בעקרון החוק מאפשר לקופת החולים לרשום רק את החומר הפעיל ולא את שם התרופה, והיא רשאית לתת תרופה גנרית", מסביר יו"ר האגודה, שמוליק בן יעקב, "הטענות שלנו הן שלא מיידעים את החולה, והוא לא יודע שאם הוא סובל מתופעות לוואי חייבים לתת לו את התרופה המקורית. זה נכון שיש תהליך, והוא צריך לקבל אסמכתא מהרופא, אבל חוזר משרד הבריאות קובע חד משמעית שאם יש תופעות לוואי קופות החולים חייבות לאפשר לחולה את התרופה האתית המקורית.
משרד הבריאות: אין שונות משמעותית בדיווחים על תופעות הלוואי
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "החומר הפעיל הקיים בתרופה Lipitor הינו Atorvastatin. תכשירים נוספים המכילים את החומר הפעיל, המשווקים בארץ הינם Lipitor, Atorvastatin, Torid ו- Litorva . התכשירים מאושרים כתכשירים גנריים ובשל כך ניתן להחליף ביניהם בהתאם למדיניות הרכש של קופת החולים. על פי נתוני משרד הבריאות אין שונות משמעותית במספר הדיווחים על תופעות לוואי שהתרחשו במהלך השימוש בתכשירים הגנריים לבין אלו שדווחו עבור התכשיר האתי. עם זאת, תתכן שונות מסוימת בין תכשירים גנריים ותתכן שונות בקרב מטופלים מסוימים. יש חשיבות רבה להתמדה בטיפול התרופתי הנרשם על ידי הרופא, על כן במקרים בהם מתעוררת בעייה במתן תכשיר גנרי
מטופלים בתחליפי תרופת "הליפיטור" המיועדת להורדת כולסטרול בדם, מתלוננים תכופות על כאבי שרירים. לא כל הרופאים מכירים ומזהים את תופעת הלוואי ושולחים את החולים לבדיקות ורושמים להם משככי כאבים, כשבעצם כל מה שצריך הוא להחליף להם את הכדור. אז למה הוחלפו הכדורים המקוריים? כמה כסף זה חסך למערכת הבריאות? והאם אתם יודעים שאתם רשאים לבקש מהרופא את התרופה המקורית? משרד הבריאות: יש לדאוג לחלופה המתאימה ביותר לכל מטופל בהתאם לשיקול הרופא המטפל. משרד הבריאות ממשיך לעקוב אחר בטיחות תכשירים אלו".