בשנים האחרונות כנופיות של גנבי בקר פשטו בשעות הלילה על קיבוצים ומושבים ברחבי הארץ וגנבו אלפי כבשים ועגלים וגרמו לבעלי הרפתות נזקים הנאמדים בעשרות מיליוני שקלים.

העופות הובלו בשמש הקופחת, ללא אוורור וללא כלובים (צילום: ארז אהרון / צביה מילדנברג)
ההובלה נוחה יותר. ארכיון|צילום: ארז אהרון / צביה מילדנברג
בניסיון למנוע את הנזקים, בעלי הרפתות והדירים הגבירו את רמת השמירה, כולל העסקת מאבטחים והתקנת מערכות אזעקה במקום. במקביל, פעילות של יחידות מג"ב ברחבי הארץ בתחום הטיפול בפשיעה הכפרית, הביאה למעצר של עשרות כנופיות גנבי בקר ולירידה ניכרת בגניבות.

אלא שבחודשיים האחרונים הגנבים עזבו את הבקר ועברו למשהו קל יותר מבחינתם, גניבת אלפי עופות מלולים. הגנבים פורצים בתקופה האחרונה באישון לילה לעשרות לולים ברחבי הארץ, בעיקר במושבים מרוחקים, כשהם נעזרים בטנדרים ומכוניות מסחריות להסעת העופות הגנובים מהלולים. הנזק נאמד בכמה מיליוני שקלים, שכן הגנבים פוגעים בתשתיות ובמערכות ההפעלה של הלולים.

מדובר בכ-20 רשתות גנבי עופות, שמעדיפים את גניבת התרנגולות על פני העגלים והכבשים בגלל הקלות שבה ניתן למכור את העופות. "גניבת עגלים וכבשים זה כסף טוב, אבל היום זה מסובך ומסורבל מאוד להעמיס אותם לתוך כלי הרכב המסחריים", טוען קצין בכיר במשמר הגבול המטפל בפשיעה החקלאית והכפרית, "יש סכנה גדולה יותר שהם ייתפסו בגלל שהכבשים והעגלים ברובם מסומנים ולכן הם עברו לעופות שקל יותר להעמיס. הלולנים לא יכולים לסמן את כל התרנגולות אז כל יותר לגנוב אותם ואחר כך לסחור בהם".

"נגרם לי נזק של עשרות אלפי שקלים"

"התברר לנו שהם פעלו במושבים מרוחקים יחסית מריכוזי אוכלוסייה גדולים כדי שיוכלו לפעול מבלי להיתפס", הסביר קצין מג"ב, רפ"ק ראובן נאווי, "מיפינו את אזורי הפעילות והתחלנו לבצע אחרי חברי הכנופיות מעקבים ומארבים כדי לתפוס אותם על חם".

גניבת עופות (צילום: דוברות משטרת ישראל)
לוקחים את העופות במכונית הפרטית|צילום: דוברות משטרת ישראל
"אצלי הגנבים הם ביקרו כבר שלוש פעמים בחודש האחרון", סיפר ל-mako בעל לול בדרום, "גנבו מאות עופות. עכשיו אני שוקל להציב כלבים סביב הלולים ולהתקין מערכת מיגון משוכללת, כי נגרם לי נזק של עשרות אלפי שקלים".

לפני מספר ימים, לוחמי ימ"ר דרום עקבו אחרי כמה חברי כנופיה מרהט שהגיעו למושב גילת, הסמוך לאופקים, וגנבו מאחד הלולים מאות עופות אותם דחסו לתוך טנדר קטן. הלוחמים המתינו שהגנבים יעשו את דרכם מחוץ למושב ואז חסמו אותם ועצרו אותם. "פעמים רבות בעלי הלולים לא מודעים או לא מבחינים בגניבת העופות, בשל הכמות הגדולה שיש בלולים והקושי למספר אותם. אני מעריך שבמקרים רבים הלולנים לא מגישים תלונות במשטרה כי הם לא מודעים או לא שמים לב לגניבות או שהם מבחינים בזה רק כעבור כמה ימים", ציין רפ"ק נאווי.

החשודים סירבו לספר למי התכוונו למכור את העופות שגנבו. ההערכה היא שהם התכוונו למכור את העופות לבעלי קצבים ואיטליזים. "אנחנו מעריכים, שמחירי העופות שעלו בשבועות האחרונים גורמים לגידול בגניבות העופות מהלולים, כי הגנבים יכולים להרוויח סכומים גבוהים יותר", הסביר קצין במג"ב.