טראבין. בדרך הביתה? (צילום: חדשות 2)
צוות של ועדה לזכויות אדם של האו"ם קבע שמעצרו שרירותי. טראבין|צילום: חדשות 2
עודה טראבין, שהורשע בריגול לטובת ישראל בבית דין צבאי במצרים יגיש תביעת פיצויים על סך 100 מיליון דולר נגד ממשלת מצרים בגין מעצר שרירותי. טראבין, בדואי ישראלי שיושב בכלא המצרי כבר 12 שנים, יגיש את התביעה באמצעות סניגוריו לבית הדין הבינלאומי בהאג.

טראבין, רועה צאן לשעבר בן 31, נעצר בנובמבר 2000 כאשר חצה את הגבול מישראל לסיני כדי לבקר את אחותו. גיסו של טראבין, עימו היה מסוכסך, התקשר לתחנת המשטרה המקומית ודיווח על מרגל ישראלי. טראבין נעצר מייד. בחקירתו הכחיש שהוא מרגל מצרי, וטען שהגיע לבקר את אחותו, אבל בית המשפט הצבאי באיסמעיליה קבע שהוא ריגל עבור ישראל וגזר עליו 15 שנות מאסר בפועל.

לאחרונה, צוות מיוחד של ועדה לזכויות אדם מטעם האו"ם שחקרה את עניינו של טראבין פרסמה חוות טעת לפיה מעצרו של טראבין נעשה בשרירותיות, לא נערך לו משפט צדק והוא זכאי לפיצויים ושיש לשחררו לאלתר. בעקבות חוות הדעת מתכוונים עורכי דינו של טראבין, יצחק מלצר, מוחמד אלסנע ואיאד אלעטואנה להגיש בקרוב תביעת נזיקין נגד ממשלת מצרים לבית המשפט הבינלאומי בהאג על סכום של 100 מיליון דולר כפיצוי על מעצר השווא שלו ב-12 השנים האחרונות. בתביעה הם ידרשו גם את שחרורו לאלתר.

מוחמד מורסי  ,נשיא מצרים (צילום: AP)
מוחמד מורסי. טראבין: "אני תולה תקוות במשטר החדש"|צילום: AP
במקביל, שיגרו עורכי הדין השבוע מכתב לנשיא מצרים החדש, מוחמד מורסי, בבקשה לחון את טראבין לרגל חג הרמדאן שיחול בעוד תשעה ימים, או לחילופין לערוך לו משפט חוזר. "כאחד שישב בכלא המצרי בתקופת שלטון הדיכוי של הנשיא לשעבר מובארק על לא עוול בכפך, אתה בוודאי יכול להבין מהו מעצר שווא", נכתב בפניה, "טראבין נעצר על ידי שלטון הדיכוי הקודם ללא שום סיבה. לא מדובר במרגל אלא ברועה צאן שעשה טעות וחצה את הגבול. אנחנו מבקשים שתבדוק שוב את תיקו של טראבין ותגלה שלא נערך לו שום משפט צדק וטענותיו לא נבדקו. אנחנו מבקשים מכבודו לחון את טראבין כמחווה אנושית".

בשבוע שעבר ביקרו נציגי הקונסליה הישראלית בקהיר את טראבין בכלאו. "אני תולה תקוות במשטר החדש שיביא לשחרורי", אמר להם טראבין, "אני מאמין שהם יבינו שהמעצר שלי היה לשווא".

הנסיונות הקודמים לשחרר את טראבין נכשלו

טראבין נעדר מביתו החל משנת 2000. בשנתיים הראשונות להעדרו חשבו בני משפחתו שהוא נהרג בתאונה, עד שלידי אביו, סולימאן, הגיע מידע לפיו בנו עצור במצרים. בני משפחתו פנו לראש הממשלה דאז, אריק שרון שיסייע בשחרורו של עודה, אלא ששלטון המצרי סירב לבצע עסקת שחרור אסירים מצריים הכלואים בישראל תמורת טראבין. עוד התברר אז שאביו של עודה היה סייען של ישראל בסיני בעת שצה"ל שלט בחצי האי ונדון שלא בפניו בבית משפט מצרי ל-25 שנות מאסר. משרד החוץ דרש משלטונות מצרים פרוטוקול ממשפטו של טראבין כדי להבין על מה נשפט, אך נענה בשלילה בנימוק שההליך המשפטי היה בבית דין צבאי בו ההתנהלות סודית.

עם השנים הועבר טראבין לתאו של עזאם עזאם בכלא 'לימונטורה' שבקהיר. בזמן המהפכה במצרים נפוצו שמועות שהוא נמלט עם קבוצה גדולה של אסירים, אבל הקונסול הישראלי במצרים קיבל דיווח שטראבין לא בין הנמלטים. כאשר עלתה על הפרק עסקת שחרורו של אילן גרפל, אזרח ישראלי-אמריקאי שנעצר על ידי המוחאבראת', המשטרה המצרית החשאית, ניסו בישראל לשלב בעסקה גם את טראבין, אך ללא הצלחה. משפחתו של טראבין טענה אז שממשלת ישראל מפלה את עודה, שכן בנם כלוא 12 שנה בעוד שגרפל, שהיה עצור כמה חודשים, זוכה להשתחרר לפניו.

בשבועות שלפני הבחירות המצרים ניהלו ח"כ ישראל חסון ובכירים במוסד, כולל שליחו המיוחד של ראש הממשלה, עו"ד יצחק מולכו, מגעים עם ההנהגה הצבאית ואף הציעו עיסקה לפיה 60 אסירים בדואים מסיני הכלואים בישראל ישוחררו תמורת טראבין. בכלי התקשורת המצרים אף נכתב שהעסקה חתומה ושטראבין  ישוחרר תוך ימים ספורים, אך הוא נותר בכלא.