בקרוב מפסיקים לעשן? (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2
ציבור המעשנים ברוב מדינות העולם המערבי וגם בישראל כבר נמצא תחת מגבלות האוסרות על עישון במקומות ציבוריים כמו: קניונים, מסעדות מקומות עבודה, ובחלק מהמקרים גם בגנים ציבוריים. אבל בעיר אחת בקליפורניה החוק האוסר על עישון עשוי למנוע מהמעשנים להדליק סיגריה, אפילו בתוך הבית הפרטי שלהם.

במועצת העיר אלק גרוב שבמחוז סקרמנטו שוקלים לחוקק חוק שיאסור על עישון בכל הדירות שהן חלק מקומפלקס מגורים, כולל המרחבים הפתוחים של מתחם המגורים כמו החצרות והגנים. הצעת החוק החדשה שתידון שם מחר,מעוררת מחלוקת גדולה בין המעשנים ללא מעשנים. המחוקקים יצטרכו להתמודד גם עם ההתנגדות של איגוד שוכרי הדירות בעיר, הם טוענים כי החלטה כזאת צריכה להיות של ועד הבית של כל מתחם מגורים בפני עצמו, או של בעלי הדירות. "אנחנו חושבים שזה חוק מיותר", מספר קורי קוהלר מהאיגוד, "אנחנו תומכים בכך שכל בעל דירה יוכל להחליט מה תהיה המדיניות בנכס שלו, ולא לכפות עליהם איסור של העירייה".  

בעיר אלק גרוב יש מאות קומפלקסים למגורים שבהם כבר נאסר העישון, על פי החלטת ועד הבית שלהם. במקרים האלה הדיירים חלוקים באופן טבעי בין המעשנים ללא מעשנים, כשהראשונים טוענים להפרת זכויות אדם, בעוד הלא מעשנים טוענים שהבריאות חשובה יותר מזכות הפרט להדליק סיגריה. ברוב המקרים נפתרו מחלוקות  כאלה באמצעות הקמת אזורי עישון במרחב הציבורי, והקצאת מספר דירות למעשנים. החידוש הצפוי על ידי מועצת העיר הוא לא להשאיר את ההחלטה הזאת בידי בעלי הקומפלקס. אלא, להוציא את העישון בעיר כולה מחוץ לחוק.

בכל העולם ובארצות הברית במיוחד יש אינפלציה של חוקים נגד עישון ומעשנים.במרילנד, נאסר לאחרונה העישון בנהיגה ברכב, שבו יושבים ילדים מתחת לגיל שמונה. ראש עריית ניו יורק, מייקל בלומברג, תרם לאחרונה 220 מיליון דולר לקרן צדקה שאמורה להפחית את השימוש בטבק בכל העולם. ובסקוטלנד מציגים דוחות הטוענים כי מאז נאסר העישון באזורים ציבוריים במדינה ב-2006 מספר הפגים במדינה ירד ב-10 אחוזים. 

האם תהיה עיר ללא עישון גם אצלנו?

אצלנו, הדרך לחוק שנוגע לעישון בבית הפרטי עוד  ארוכה. עם זאת באגודה למלחמה בסרטן אומרים היום כי: "אין ספק כי ארצות הברית מובילה בחקיקה שנועדה לשמור על הציבור מפני נזקי העישון, שהוגדרו על ידי כל רשויות איכות הסביבה, כגורם המסרטן הסביבתי מס' 1 המוביל למוות הניתן למניעה. הפעם לוקחים זאת צעד קדימה ומכריזים על "עיר ללא עישון". הצעד אמנם נשמע מרחיק לכת, לכאורה, אך בסופו של דבר, האנשים שיבחרו להתגורר בעיר הזאת, יהיו בריאים יותר. למותר לציין שבישראל אנו רחוקים מחקיקה כזו מרחק רב ומצפים שהמדינה תדאג לחקיקת ואכיפת כל החוקים עליהם התחייבה באישרור האמנה הבינלאומית למאבק בעישון".

 

"זו הצעת חוק מופרכת לחלוטין, פשיסטית ובלתי אכיפה", אומר היום מיכאל, שמעשן כמעט חפיסה סיגריות שלמה מדי יום, "מה שוטרים יעברו כל יום בית בית ויחפשו מי מעשן? אפשר לכבד את החוקים נגד עישון במקומות ציבוריים ומסעדות אבל מה שבן אדם עושה בביתו?! תארי לך שיגידו לך שאת לא יכולה לטגן שניצל כי הריח מפריע לשכנים. הרי, בתהליך הבישול משתחררים כל מיני חומרים לאוויר." האם זה יכול להגיע אלינו? מיכאל המעשן מביע דאגה מסוייגת: "אני בהחלט יכול לחשוב על איזה חבר כנסת פופוליסטי שינסה לחוקק חוק כזה ואולי הוא יעבור אבל הוא לא ייאכף, איך אפשר? איך אתה מנהל את הדבר הזה? מתקין גלאי עשן בכל דירה ושולח שוטרים ברגע שהוא מצפצץ?"

גם נתן זהבי, שחיבתו לסיגריות ידועה קצת המום מהצעת החוק הקליפורנית : "זה נראה לי הזוי שבדירה שלי מישהו יחליט עבורי אם אני רשאי לעשן או לא לעשן, אני לא מבין איך אפשר בכלל לאכוף דבר כזה", אומר זהבי, "מי יכול לדעת מה אני עושה בדירתי? אני עם וילון מוגף ודלת סגורה, איך מישהו בכלל יכול לדעת?  אולי זה חוק שמיועד ל-1 לאפריל, זה נשמע כמו בדיחה גרועה".