יו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ' נתפסת כפוליטיקאית האמינה ביותר מבין כל ראשי המפלגות הגדולות ודוחקת את איש התקשורת והפוליטיקאי הטרי, יאיר לפיד, למקום השני במידת האמינות. כך קובע סקר חדש שערך מכון הסקרים "שילוב מילוורד בראון" לפי מדגם מייצג באוכלוסייה בגילאי 18 ומעלה, עבור מגזין סוף השבוע של mako שיפורסם מחר. הסקר נערך שלושה שבועות אחרי סקר דומה שנעשה עבור mako בנושא שקבע אז כי לפיד נתפס כפוליטיקאי האמין ביותר.
יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן נחשב על פי הסקר לאמין יותר מראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונחשב לפוליטיקאי השלישי האמין ביותר. נתניהו נותר עם 11 אחוזים שהגדירו אותו כאמין ביותר ויורד מהמקום השלישי בסקר הקודם לרביעי בסקר החדש.
יו"ר קדימה, ציפי לבני, נותרת במקום החמישי ברשימה עם שישה אחוזים מהנשאלים שהגדירו אותה כאמינה ביותר. אריה דרעי אחריה עם חמישה אחוזים.
לפיד ויחימוביץ', עדיין זוכים לאמון הרב ביותר של הנשאלים בסקר. נראה שהצטרפותו של נועם שליט למפלגת העבודה עשתה טוב ליו"ר המפלגה. הפעם, לפי הנתונים, יחימוביץ' גוברת על לפיד.
מידת אמינותה של יחימוביץ' מזנקת ב-12 אחוזים (מ-21 ל-33 אחוז) בקרב מצביעי קדימה בבחירות האחרונות, בעוד מידת אמינותו של לפיד פוחתת בתשעה אחוזים (מ-39 ל-30 אחוז) בקרב אותם מצביעים. גם מידת אמינותה של יו"ר המפלגה, ציפי לבני, בקרב מצביעיה בבחירות האחרונות דווקא פוחתת. רק 12 אחוזים ממצביעי קדימה הגדירו את לבני כפוליטיקאית האמינה ביותר, לעומת 16 אחוזים שהגדירו אותה כך בסקר הקודם.
ליברמן עוקף את לפיד בביטחון, לבני מזנקת למקום השני בנושא המדיני
בתחום הביטחון ובתחום המדיני, נראה שמעמדו של נתניהו יציב ובטוח. כשמשתתפי הסקר נשאלים מי הוא המועמד שיגרום לתחושת הביטחון הגבוהה ביותר, בדומה לסקר הקודם גם בסקר החדש ראש הממשלה ממוקם במקום הראשון, כשמרבית תומכי נתניהו בסוגייה הזאת הם בעלי הכנסה גבוהה.
במקום השני בתחום הביטחון מפציע ליברמן עם 19 אחוזים מהנשאלים המגדירים אותו כמי שישרה עליהם את תחושת הביטחון הגבוהה ביותר. מרבית הציבור המגדיר אותו כך, משתייך לבעלי ההשכלה נמוכה והכנסה נמוכה.
במקום השלישי נמצא לפיד, שמאבד ממעמדו בתחום הביטחון לעומת הסקר הקודם ויורד מהמקום השני בסקר הקודם למקום השלישי בסקר החדש. עשרה אחוזים הגדירו את לפיד כמועמד שיגרום להם לתחושת הביטחון הגבוהה ביותר, לעומת 17 אחוזים שהגדירו אותו כך ימים אחדים לאחר הודעתו על הצטרפות לפוליטיקה.
שלי יחימוביץ', שמחזקת את מעמדה בתחום הביטחון, מפתיעה ועוקפת את לבני. שישה אחוזים מהנשאלים מגדירים את יחימוביץ' כפוליטיקאית שמשרה עליהם את תחושת הביטחון הגבוהה ביותר, לעומת חמישה אחוזים בלבד להם זוכה יו"ר קדימה.
כאשר הציבור נשאל בשנית מי לדעתו הפוליטיקאי שיביא לצדק חברתי, ניתן לראות שמעמדה של יחימוביץ' בתחום נותר יציב בראש הרשימה. יחימוביץ' זוכה שוב לתמיכה גבוהה בקרב בני 40 ומעלה. מרבית התומכים בה בתחום הכלכלי חברתי הם בעלי השכלה גבוהה ובאופן מפתיע בהתחשב בעמדותיה הסוציאל דמוקרטיות של יחימוביץ', דווקא בעלי הכנסה מעל הממוצע.
נתון בולט נוסף הוא ש-51 אחוזים ממצביעי קדימה בבחירות האחרונות רואים ביחימוביץ' מי שתביא צדק חברתי, לעומת שלושה אחוזים בלבד, שמגדירים כך את לבני.
הסקר בוצע במיוחד עבור מגזין סוף השבוע של mako שיתפרסם היום, במסגרת פרויקט נרחב על יאיר לפיד
בנוסף לזירה הביטחוני, גם בנושא המדיני ראש הממשלה ממוקם במקום הראשון. 20 אחוזים מהנשאלים קבעו כי נתניהו הוא בעל הסיכויים הטובים ביותר להוביל להסכם שלום עם הפלסטינים (לעומת 18% שהגדירו אותו כך בסקר הקודם). ציפי לבני מפתיעה ומזנקת מהמקום הרביעי ברשימה למקום השני, עם 13 אחוזים שהגדירו אותה כבעלת הסיכוי הטוב ביותר להביא לשלום עם שכנינו. לפיד מאבד ארבעה אחוזים מאמון הציבור גם בתחום המדיני והוא יורד מהמקום השני (16% בסקר הקודם) למקום השלישי (11% בסקר החדש).
כתשעה אחוזים כבר הספיקו להתחרט ולא יצביעו ללפיד
מחצית מנשאלים שהעידו לפני כשלושה שבועות כי יצביעו בוודאות ליאיר לפיד, שינו את דעתם. מתוצאות הסקר החדש עולה כי רק חמישה אחוזים בטוחים שיצביעו ללפיד בבחירות הקרובות, לעומת עשרה אחוזים שהיו בטוחים שיעשו זאת כשנשאלו בסקר הקודם. 18 אחוזים מהנשאלים חושבים שכן יצביעו לו. סך הכל 23% לעומת 32% בסקר הקודם (ירידה של 30 אחוזים), מעידים על כוונותיהם להצביע ללפיד.
מספר האנשים שהעידו שאינם מתכוונים להצביע ללפיד, עלה מ-43 אחוזים ל- 50 אחוזים.
שיגיד כבר מה המצע שלו
כחודש חלף מאז הצהרתו של לפיד על הכוונה להכנס לפוליטיקה, אך עד כה לא ידוע מה תהייה האג'נדה שלו. כשליש מהנשאלים ציינו שחשיפת המשנה הפוליטית של לפיד יכולה לגרום להם להצביע עבורו, 16 אחוז ציינו את החשיבות בהתמודדות ברשימה עצמאית כגורם מכריע בהחלטתם אם יצביעו ללפיד. 13 אחוזים הדגישו כי הרכב הרשימה שלו יכריע. רק שישה אחוזים ציינו את המשך דרכו של אביו טומי וקרבתו של לפיד הבן לחברים של אבא כגורם שישפיע על הצבעתם עבורו.
כשני שליש רואים ביאיר לפיד דמות חיובית ולגיטימית בפוליטיקה, גם אם הם לא נמנים על תומכיו
התכונות הכי מזוהות עם לפיד לפי סקר חדש שערך מכון "שילוב מילוורד בראון" עבור מגזין סוף השבוע של mako הן: חכם, משכיל, מדבר בגובה העיניים, רגוע ושקול
71 אחוזים מהנשאלים ציינו תכונות חיוביות ביחס ללפיד גם כשהצהירו שאינם מתכוונים להצביע עבורו.
הפעילות בפייסבוק לא מספיקה
למרות ניסיונותיו של נתניהו להקדים את הבחירות לכנסת, מועדן עדיין נראה רחוק ולפיד מנסה לשמור על פרופיל נמוך. עם זאת, נראה שהעלמותו עולה לו במחיר הפופולריות שלו. לפיד נמנע בינתיים מראיונות בכלי התקשורת ומתעקש לתקשר עם תומכיו רק באמצעות הפייסבוק, אך לפי תוצאות הסקר נראה שאינו מצליח להגיע לכלל הציבור באמצעות הרשת החברתית. מהסקר עולה ש 54% שמעו על דף הפייסבוק שהוא מנהל, אבל רק שמונה אחוזים ביקרו בו.
אמנם יש ציטוטים מעמוד הפייסבוק של לפיד באמצעי התקשורת השונים שמסתפקים בינתיים בציטוט תגובותיו שם, אבל ככל הנראה לפיד לא יוכל להתעלם לאורך זמן מ- 92% שלא מתעדכנים בדף הפעיל שלו ברשת החברתית.
יחימוביץ' הגיבה על תוצאות הסקר בעמוד הפייסבוק שלה. "בסקר מקיף של מאקו, אני נהנית מהאמינות הכי גבוהה מבין כל הפוליטיקאים, וזה מאוד חשוב לי, כי כמו שאתם בטח רואים כאן, לפעמים אני בוחרת במסרים לא פופולאריים פשוט כי אני מאמינה בהם", כתבה יחימוביץ' בעמוד הרשמי, וביקשה את תגובות תומכיה: "לפני עשרה ימים בסטטוס כאן בקשתי מכם ניתוחים ותובנות שמאוד עזרו לי על סקר קודם במאקו, גם לסוגיית החולשה היחסית שלי בתחום הבטחון. גם עכשיו אשמח לקבל תגובות".
יאיר לפיד סירב להגיב.