מה הייתם אומרים לו הייתם יכולים לקבוע איפה יוצב ספסל חדש ברחוב שלכם, או איזו מדרכה כדאי לשפץ? תושבי רובע לב העיר בתל אביב זכו לאחרונה להזדמנות לה היו מייחלים רבים, כאשר קיבלו מהעייריה הזמנה להשפיע ולקבל בצורה דמוקרטית החלטות הנוגעות למראה השכונה שלהם. איפה כל זה מתרחש? בפייסבוק, כמובן.
"תושבים עושים עיר" הוא פרויקט חדש ומעורר קנאה של עיריית תל אביב, המנגיש את היכולת להשפיע ומביא אותה אל דיירי השכונות. במסגרת הפרויקט מקצה העירייה תקציב של מיליון וחצי שקלים המיועד לשיקום ושיפוץ תשתיות פיזיות בשכונת לב העיר, אלא שבמקום לקבל בעצמה את ההחלטות היא מעבירה את הכדור לידיים של התושבים – ומבקשת מהם לתעדף בעצמם מה חשוב להם.
התושבים יחליטו, העירייה תבצע
בעמוד הפייסבוק של הפרויקט עלה בינואר האחרון קטלוג המכיל פריטים ופעולות מוצעים – כמו למשל שיפוץ גני משחק לילדים או הוספת עמוד תאורה - והתושבים נתבקשו לבחור אילו מההצעות רלוונטיות בעיניהם יותר ואילו פחות.
"ביקשנו מאנשים לספר לנו מה חסר להם ומה הם היו רוצים לראות יותר בשכונה שלהם", מספר מנהל תחום רשתות חברתיות בעירייה, זוהר סוסנקו. במהלך ינואר נאספו ההצעות וההערות של התושבים, והשבוע הן עולות לפייסבוק בפלטפורמת הצבעה.
"כל הצעה עולה כפוסט בו מפורטת גם העלות שלה מתוך התקציב, עם אפשרות להצביע בעד או נגד", מסביר סוסנקו. "אחרי שנתרשם מההצבעות ונבין מה התושבים מעדיפים, ניישם את הפרוייקטים עוד במהלך 2013. לסיום נחזור לפייסבוק ונראה לדיירים תוצאות: הנה מה שעשינו בשטח, מתוך ההצעות שלכם".
כ-500 משתמשים עשו לעמוד לייק, אבל רק עשרות בודדות של תושבים השתתפו בינתיים השתתפות פעילה. "גם עשרים איש הם יותר מפקיד שיקבל את ההחלטה בשבילם לאן הכסף שלהם ילך", אומר סוסנקו. "אנשים עוד לא רגילים לרעיון, זה חדשני גם בשבילנו וגם בשבילם. אנחנו מאפשרים לתושבים להשפיע על המציאות שלהם בשכונות באמצעות פייסבוק, ואני מאוד מאמין בכוח של התל-אביבים לנצל את הפלטפורמה הזו. זה רק עניין של זמן עד שנראה אותם עושים את זה יותר ויותר". גם תושבים שאין להם פייסבוק, מבקש סוסנקו להבהיר, יכולים להשפיע על התהליך בהשתתפות במפגשים פיזיים שעדיין מתקיימים בשכונה.
התל אביבים שכן השתתפו הגיבו בלהט רב, ובעמוד ניתן למצוא הצעות מגוונות המבטאות את רחשי ליבם של תושבי השכונה – בקשה להוסיף מתקני שקיות לאיסוף צואת כלבים בגן מאיר, בקשה להאיר בלילות את רחוב הכרמל, שכן בנוסף להיותו רחוב השוק גם גרים בו אנשים, וגם רעיון מקורי שמציע למקם את לוחות המודעות ליד תחנות אוטובוס, כדי שאפשר יהיה לקרוא בנחת עד שהאוטובוס מגיע.
שכונת לב העיר לא תהיה היחידה שתהנה מיתרונות הטכנולוגיה: הפרויקט יורחב, ובעתיד יגיע ל-12 שכונות נוספות. "המנגנון הבירוקרטי המיושן הופל להיות לא רלוונטי, בגלל היכולת של הציבור להיות מעורב בנוגע להחלטות על החיים שלו. אם לפני עשור תכנית מתאר הייתה נסגרת בישיבות של אנשי מקצוע, סגורות ומרוחקות מהרחוב, הרי שהיום לציבור יש כוח להשפיע. אני מקווה שעוד רשויות בארץ יתנו מקום כזה לציבור".
"תושבים מעורבים זה כאב ראש"
"שיתוף הציבור הוא נושא בהתעוררות בכל העולם, ואלינו הוא מגיע באיחור אופנתי של כמה שנים. בכל עיר גדולה במערב היום קיימים מנגנונים מאוד מפותחים שמשתפים את הציבור בקבלת ההחלטות, וטוב שזה מגיע לארץ", אומר אביב לביא, עיתונאי תל אביבי העוסק רבות בנושאים חברתיים וסביבתיים.
לדבריו, מדובר בנושא מורכב מבחינת העיריה, שמרוויחה תושבים מרוצים מחד, אבל משלמת בהרבה כאב ראש מנגד. "מצד אחד מה יותר מקסים מעיר שהתושבים מעצבים את דמותה, אבל מהצד השני אזרחים מעורבים זה סיפור תובעני – הם דורשים ועומדים על שלהם. בנוסף, זה דורש מהעירייה מידה של צניעות – להודות שהתושבים יודעים הכי טוב מה טוב להם. ככה לדעתי צריך לנהל עיר - בצורה משתפת, פתוחה ושקופה, אבל זו בחירה לא קלה".