"השלום זו האלטרנטיבה היחידה שיש היום לפלסטינים. זה המוצא היחידי, ניסינו הכול", כך מסביר היום מ', תושב אחד ממחנות הפליטים בעזה, את הסקר הבלעדי והמיוחד של mako והמרכז הבינתחומי הרצליה שפורסם הבוקר . מהסקר, שנערך בקרב יהודים בישראל ופלסטינים ביהודה ושומרון ובעזה, עלה כי 11% מתושבי עזה מאמינים שיש סיכוי גבוה לשלום בעתיד הנראה לעין ו-45% מהם השיבו שקיים סיכוי, אך הוא נמוך.

>> לתוצאות הסקר המלאות

 "50 שנה אנחנו תחת כיבוש. היו שתי אינתיפאדות, מאבק מזויין חסר פשרות, חמאס שיגר טילים ורקטות לעבר ישראל, זה עזר? המצב של האזרח הפלסטינים, במיוחד בעזה, הוא בכי רע. אנשים פה רעבים ללחם, מיואשים ולא מאמינים שהמלחמה והמאבק המזויין ישנו את המצב. הם נאחזים רק בשלום כאלטרנטיבה יחידה לשינוי מצבם הכלכלי. חמאס לא הביא שום בשורה או שינוי לעם הפלסטיני, נהפוך הוא, זה גרם לנזקים. הסקר משקף היטב את המצב בחברה הפלסטינית. בלי שלום אנחנו נשקע לתהום".

מהסקר עלה עוד, כי כלל הפלסטינים אופטימיים יותר משכניהם היהודים באשר לסיכוי לשלום. 59% מתושבי עזה ויהודה ושומרון השיבו כי יש סיכוי לשלום, בגדה 18% אף השיבו שיש סיכוי גבוה לשלום. עם זאת, למרות שממשלת ישראל מדגישה שידה מושטת לשלום ואילו בצד הפלסטיני אינם מעוניינים בהסדר, מחצית מהציבור היהודי לא מאמין שיש סיכוי לשלום בעתיד הנראה לעין.

"אני ישבתי בכלא הישראלי יותר מעשרים שנה, וכך גם אלפים כמוני שהאמינו במאבק צבאי נגד מדינת ישראל. שילמנו מחיר כבד ביותר. זה לא קידם את העם הפלסטיני לעבר המטרה שלו", מצטרף ב', המתגורר במחנה הפליטים אל בורג' ברצועה, לדבריו של מ'. "הסיכוי היחיד שנותר הוא שיהיו פה שתי מדינות שיחיו בשלום זו לצד זו. אני אומר לך בפה מלא - נכשלנו מבחינה צבאית. ישראל ניצחה אותנו. אי אפשר לחסל את מדינת ישראל. זו הייתה טעות שאנחנו משלמים עליה עד היום. הפתרון שישפר את המצב שלנו בעיקר מבחינה כלכלית זה השלום. אני שומע יותר ויותר אנשים ברחובות שמיואשים מחמאס. שנמאס עליה להיות תחת מצור כלכלי. השלום, כך אני מאמין, יביא לנו לפריחה כלכלית ויאפשר לאזרח הפשוט לחיות חיים שלווים ולא תחת פחד שאיזה מטוס ישראלי יפציץ לו את הבית".

למרות דבריו של מ' מהסקר עולה כי רבים מהפלסטינים עדיין תומכים בפתרון של מדינה אחת לשני העמים בשלטון פלסטיני. 40% מהפלסטינים תומכים בשתי מדינות לשני עמים, ו-39% מעדיפים הסדר של מדינה אחת לשני העמים – בשליטה פלסטינית. עם זאת, עולה כי התמיכה בפתרון שתי המדינות בולטת במיוחד בעזה (44%), בעוד רוב תושבי הגדה נוטים לפתרון המדינה האחת.

לתוצאות הסקר המלאות