אין תמונה
"ממש אבסורד". הילדים פאדי (מימין) ומהא
הביורוקרטיה הישראלית ממשיכה לשבור שיאים: האב נפטר והביטוח הלאומי הפסיק את אספקת שירותי הבריאות ותשלום קצבאות לאם ולשני ילדיה בטענה שאינם בעלי מעמד תושב בארץ. זאת, למרות שאבי המשפחה היה אזרח ישראלי, שביטוח לאומי משלם לאשה קצבת שארים וילדיה נושאים דרכונים ישראליים.

לפני 14 שנה נשא מוחמד אבו כף תושב הפזורה הבדואית לאשה את נורה, אזרחית ירדנית והביא עימה לעולם את פאדי, בן 14, ומהא בת 12. האם וילדיה קיבלו שירותי בריאות וקצבאות מהביטוח הלאומי על פי החוק. האם נורה קיבלה מעמד של אזרח ארעי ואילו ילדיה נרשמו כאזרחים ישראליים.

לפני כשנה, אב המשפחה נפטר והאם הופתעה לגלות שמעמדה ילדיה השתנה. במוסד לביטוח לאומי החליטו לבטל את הזכויות של האם וילדיה לקבלת שירותי בריאות וקצבאות ביטוח לאומי. כל פניותיה לשנות את רוע הגזירה עלו בתוהו ואבו כף נשלחה למשרד הפנים כ.די לברר את סוגיית מעמדה שלה ושל ילדיה בארץ. מאז פסק בית המשפט שעל האם לעזוב את הארץ. 

"עד שבעלי נפטר הייתה לי אשרה זמנית וילדיי היו אזרחים, איך פתאום הם לא אזרחי המדינה ולא יכולים לקבל שירותי בריאות? זה ממש אבסורד ומוזר", קבלה אבו כף.

עו"ד מוטי יוסף המייצג את אבו כף שיגר מכתבים בהולים לביטוח לאומי ולמשרד הפנים. "ילדיה של מרשתי נרשמו במשרד הפנים כאזרחי מדינת ישראל לכל דבר ועניין... יודגש, כי ילדי מרשתי קטינים ולאור האמור לעיל הינם זכאים לביטוח בריאותי ממלכתי", כתב עו"ד יוסף למל"ל.

תשובת הביטוח הלאומי היתה קצרה ויבשה. "חוק הביטוח הלאומי מושתת על תושבות ולא על אזרחות. ילד יוכר כתושב אם אחד מהוריו הינו תושב- לאם אבו כף נורה אין אשרת שהייה בארץ ואי לכך גם ילדיה לא יוכרו כתושבים", כתבו.

מינהל האוכלוסין: "הילדים אזרחים, האם צריכה לצאת מהארץ"

אין תמונה
עו"ד מוטי יוסף
אבו כף פנתה גם למשרד הפנים במטרה להסדיר את מעמד התושבות של ילדיה אך טרם קיבלה תשובה. בינתיים, מציין עו"ד יוסף כי בכוונתו לעתור בעניין לבית המשפט נגד משרד הפנים וביטוח לאומי.

"משמעות התנהלותם של אנשי הביטוח הלאומי היא שהילדים לא יזכו לקבל שום טיפולים רפואיים למרות שהם אזרחים ויש להם דרכונים של מדינת ישראל. אם חס וחלילה יקרה משהו לילדים הם לא יהיו זכאים לקבל שום טיפול. חבל מאוד שהביורוקרטיה 'תהרוג' את הילדים. כל התנהלות המדינה היא שרירותית. איך מצד אחד האם מקבלת קצבת שארים עבור בעלה ומצד שני המל"ל לא מכיר בה ובילדיה כאזרחים? ", אמר ל-mako.

מהמוסד לביטוח לאומי נמסר בתגובה, כי "האשרה הזמנית של האם לא חודשה ומאחר ואין בידיה אשרה בתוקף היא ושני ילדיה נגרמו מביטוח הבריאות ולא ניתן לחדשו עד שהאם תסדיר את מעמדה".

ממינהל האוכלוסין במשרד הפנים נמסר: "הילדים הם אזרחים לכל דבר ועניין. האם שוהה בישראל באורח לא חוקי. ההליך המדורג לקבלת מעמד שעברה הופסק לה ולכן עליה לצאת מהארץ"