מה אתם באמת עושים בזמן נהיגה? מה עושות הידיים שלכם? ובמה עסוק הראש? מומחי בטיחות מסמנים את הסחת הדעת כאחד הגורמים המשפיעים ביותר בכל הקשור לתאונות דרכים שבהן מעורב הגורם האנושי. המונח מעט מתעתע, שכן הסחת דעת יכולה אמנם להתרחש כאשר אנחנו עושים פעולה שאינה קשורה ישירות לנהיגה, אך גם כאשר אנחנו סתם שקועים במחשבות למיניהן ולא מרוכזים בנעשה על הכביש כנדרש.  ישנן לא מעט פעולות יומיומיות שעלולות להיות מסוכנות בעת נהיגה.

בחורה מתאפרת באוטו (צילום: Stasys Eidiejus, Istock)
איפור בזמן נהיגה? זה בדיוק המתכון לתאונה הבאה|צילום: Stasys Eidiejus, Istock

אחי, איפה אתה? מכשירי הטלפון שלנו דורשים מאיתנו ריכוז וקשב שלא מתערבבים טוב עם נהיגה. אם אתם בודקים מיילים או משוחחים בקבוצת הוואטסאפ של החבר'ה בנהיגה, כדאי לדעת כי הסבירות למעורבות בתאונה בעת שליחת הודעת טקסט גדלה פי 23. אפילו שיחה בדיבורית גוזלת מאיתנו קשב ומחקרים שונים שפורסמו לאחרונה העלו כי בזמן שיחה בטלפון גדל פי 4 הסיכוי להיות מעורב בתאונה. אם אתם לחוצים לבדוק מיילים או להציץ בטוויטר - עצרו לרגע בצד בבטחה, או שפשוט תתאפקו עד שתגיעו.

אתה חייב לשמוע את הקטע הזה. בראשית היה רק רדיו. בשנים האחרונות יצרני הרכב מעמיסים על סביבת הנהג עוד ועוד שכלולים ו"פיתויי מדיה", שבדגמים רבים ניתנים לשליטה באמצעות לחצנים הממוקמים על ההגה כך שניתן להמשיך לאחוז בו. עדיין – תפעול המדיה היא פעולה שאינה קשורה ישירות לנהיגה ומומלץ להמעיט בה כאשר היא אינה הכרחית.

תנמיכו! כמה כיף לסגור את החלונות, להפעיל מזגן ולתת לצלילים לעטוף אותך. כאשר הדבר נעשה בנהיגה ועוצמת המוסיקה גבוהה – הנהג מתנתק למעשה מסביבתו ומאבד חיישנים חשובים לנהיגה כמו יכולת האזנה למה שמתרחש בראש ובראשונה בסביבתו, אבל גם במנוע ובגוף הרכב. הניתוק הזה עלול להיות מסוכן ולכן, כיף ומפתה ככל שזה יהיה, מומלץ להאזין למוסיקה בעוצמה המאפשרת קשב לנעשה מסביב.

שיער, גבות, עור הפנים. אתם יפים כמו שאתם! לא חבל לאבד את כל היופי הזה בגלל סידור חטוף של השיער תוך התמקדות במראה בזמן נהיגה? אם מאוד חשוב לכם להגיע לפגישה מאורגנים ומסודרים – אל תעשו זאת בזמן נהיגה. מחיר הטיפוח עלול להיות יקר מדי.

כוס הקפה המתהפכת. יצאתם בבוקר מהבית עם כוס קפה? אחלה. עם זאת, חשוב לזכור שאין לאחוז בה בעת נהיגה. מומלץ ללגום ממנה בעת עמידה ברמזור או בעצירה קלה בצד הדרך. חשוב להציב את הכוס במתקן המיועד לה (יצרני הרכב חשבו עליכם) ולהקפיד שתהיה יציבה. תנועה לא זהירה לעבר כוס שהתהפכה בסיבוב או בבלימה עלולה להיות מסוכנת.

רעש ושיחות עם נוסעים. החבר'ה שאתכם באוטו מנהלים שיחה סוערת? הילדים במושב האחורי מאבדים סבלנות ובועטים בכסא הנהג? כל אלה הן הסחות דעת שפוגעות ביכולתו של הנהג לספוג ולעבד מידע חיוני בנהיגה. נסו למזער את הרעש, להרגיע את הנוסעים ולפנות קשב לנהיגה.

בחור מסמס בנהיגה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
12% מהתאונות קורות בעת שימוש בנייד בזמן נהיגה|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מחשבות וחלומות בהקיץ. הבוס מציק לכם? רבתם עם בן או בת הזוג? מתכננים את החופשה המשפחתית הבאה או את הלו"ז לשבוע הקרוב? שתי הידיים על ההגה, הרגל על הדוושה, המבט מופנה לקדמת הרכב – אבל הראש לגמרי במקום אחר. עד כמה אתם שקועים במחשבות? עד כמה אתם קשובים לנעשה סביבכם? הקפידו שלא לשקוע עמוק מדי ולאבד קשר עם המציאות ועם הכביש.

הסחות דעת של נהגים צעירים

במחקר גדול במיוחד שפורסם לאחרונה בידי AAA (איגוד המועדונים המוטוריים בארה"ב) נבדקו כ-1,700 סרטונים שצולמו בתוך מכוניות שבהן נהגו צעירים שעשו תאונות. החוקרים בדקו מה התרחש בסביבת הנהג בשש השניות שקדמו לתאונה. מניתוח הנתונים עולה כי ב-60% מהמקרים הסחת דעתו של הנהג היתה גורם בתאונות בחומרה בינונית עד קשה. אלה הגורמים העיקריים להסחות הדעת:

שיחה עם נוסעים אחרים ברכב – 15% מהתאונות

שיחה בטלפון הנייד – 12% מהתאונות

הסטת המבט לדבר מה בתוך הרכב – 10% מהתאונות

הסטת המבט לדבר מה מחוץ לרכב – 9%

שירה או תנועה עם מוסיקה הנשמעת ברכב – 8%

טיפוח עצמי בעת הנהיגה (איפור, סידור שיער וכו') – 6%

הכתבה הוכנה בשיתוף ביטוח ישיר הנותנת לכם לפחות 20% הנחה בביטוח המקיף לרכב