הודעתו של הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ על ביטול כל הפעילויות המבצעיות של חיילי המילואים עד לסוף השנה, התקבלה בזעם רב גם מצד קציני צה"ל לשעבר, חיילי מילואים וקצינים וחיילים בסדיר.
אבל זו לא הפעם הראשונה שמתקבלת כזו החלטה בצה"ל, כמעט לפני כל קיצוץ בתקציב מודיע צה"ל על ביטול שירות המילואים לאלתר ומיד קמה מהומה על הסכנה שבכך. פרשנים ובכירים לשעבר בצה"ל אומרים היום ל-mako שאין שום מקום לדאגה, וגם אם יקוצצו ימי המילואים, נוכל לעמוד בגבורה מול הסיכונים העומדים בפנינו בעידן הנוכחי.
הפרשן הצבאי ראובן פדהצור דוחה בתוקף את הטענות ואומר היום ל-mako, "זה עוד ספין בסדרת ספינים שרמטכ"לים משחררים לציבור כל פעם שרוצים לקצץ להם בתקציב הצבא. הרמטכ"ל גנץ ודומיו בעבר מנסים להפחיד את הציבור ובכלל זה את השרים וחברי הכנסת בכל מיני מניפולציות ונתונים לא נכונים, כדי שלא יקצצו להם בתקציב הביטחון.
"לא יקרה כלום אם יקצצו בתקציב הביטחון באופן מאסיבי ויש הרבה מה לקצץ, ביטחון המדינה לא יפגע מכך. נהפוך הוא, יהיו פחות בזבוזים בצבא, סוף סוף הצבא יתייעל. בשנים האחרונות, כל שנה תקציב הביטחון קפץ ב-7.2 מיליארד שקל והציבור בכלל לא ידע על זה".
"בהיקף המשימות הנוכחי אין לי ספק שחיילי הסדיר יעמדו בזה"
גם ח"כ עמר בר-לב, אל"מ במיל ולשעבר מפקד סיירת מטכ"ל, לא מבין מדוע צריך להתרגש מקיצוץ ימי המילואים. "שמעתי את סקירותיהם של הרמטכ"ל ושר הביטחון בשבוע האחרון בוועדת חוץ ובטחון והתרשמתי שהם הפנימו את ההכרח של קיצוץ משמעותי בתקציב הביטחון והם מבינים את אחריותם לספק בטחון לאזרחי מדינת ישראל גם בתקופה קשה של קיצוצים ואני סומך על שיקול דעתם המקצועי", אומר בר-לב ל-mako
"יש קיצוצים שההשפעה שלהם תבוא לידי ביטוי רק בטווח הבינוני או הרחוק וישנם מספר מצומצם יחסית של קיצוצים כמו קיצוץ בימי מילואים והעלאת העומס לתקופה מוגבלת על הצבא הסדיר, אותם ניתן לעשות מידית וישפיעו כבר על תקציב 2013 שמחציתו כבר מאחורינו. אני סומך את ידיי על שר הביטחון והרמטכ"ל שהם נקטו במכלול של צעדים נכונים שנעשו לאחר שקילה של כל האופציות, מתוך ראייה רחבה קדימה, של ההתנהלות הנכונה בצה"ל.
"חשוב לציין, שבהיקף המשימות הנוכחי אין לי ספק, שחיילי הסדיר יוכלו לעמוד במשימות הביטחון השוטף. אכן הקיצוץ בתקציב הביטחון מהווה סיכון מחושב כמו גם הסיכון שאלמלא אותו קיצוץ ידרדר מצבה הכלכלי והחברתי של ישראל עוד יותר ובכך ישפיע גם על כושר העמידה הלאומי שלנו. מדובר בסיכון מחושב ובהחלט איננו מהווה הימור".
בכיר לשעבר במשרד האוצר, שהיה מעורב לא פעם במסכת לחצים כזו של מערכת הביטחון על הקיצוצים, אמר לנו, "כל פעם שרוצים לקצץ בתקציב הצבא הרמטכ"לים משגרים ספינים לציבור כדי להפחיד אותם ואז מקבלי החלטות, מתקפלים והקיצוץ התבטל. הפעם העוצמה של הרמטכ"ל הנוכחי במסע ההפחדה היא גדולה יותר. ההחלטה על הקיצוץ התקבלה בממשלה, בקבינט הביטחוני, היא לא נפלה על הצבא כרעם ביום בהיר, הם יכלו להערך בהתאם. כדי למזער נזקים הם מפחידים את העם. הרמטכ"ל צריך להבין שהצבא הוא לא מעל העם, הוא צריך לשאת בנטל השיוויון כמו כולם. לא ייתכן שיקצצו בקצבאות, לקשישים, לנכים ולאוכלוסייה החלשה ובצבא לא יגעו. הצבא הוא לא פרה קדושה, פרות קדושות יש בהודו".