מרקש (צילום: thinkstock)
מרקש. המדינה מושכת עשרות אלפי ישראלים בשנה|צילום: thinkstock
חברי פרלמנט מהמפלגה האיסלאמית הקיצונית במרוקו ה-PJD (מפלגת הצדק האיסלאמי והפיתוח) מקדמים בתקופה האחרונה הצעת חוק שתאסור על כניסת אזרחים ישראלים למדינה וכן תאסור מכירת מוצרים ישראלים. מאחורי היוזמה עומד גם ראש ממשלת מרוקו ומנהיג המפלגה האיסלאמית, עבד אל-אילה בנקיראן. בנקיראן מוביל קו קיצוני נגד כל דריסת רגל של ישראלים וחברות ישראליות במרוקו, כנקמה על הפגיעה של ישראל בעם הפלסטיני.

המעורבות הישראלית במרוקו מורגשת בלא מעט תחומים. על פי גורמים במרוקו, מדינת ישראל מסייעת למדינה הצפון אפריקאית בתחום החקלאות, התפלת מים ובסיוע וייעוץ צבאי באמצעות גורם שלישי. בנוסף, ישראל מנהלת מסחר עקיף עם מרוקו באמצעות חברות אירופאיות שמוכרות את הסחורות הישראליות במדינה. מדובר בעיקר במכירת תמרים ומוצרי מתיקה.

עבד אל-אילה בנקיראן (צילום: ap)
ראש ממשלת מרוקו. מוביל קו קיצוני נגד ישראל|צילום: ap
בנוסף, אזרחים ישראלים בעלי אזרחות מרוקאית, רכשו בשנים האחרונות שורה של חברות ובתי מלון במדינה. וכדי להעיד עוד יותר על הקשר בין המדינות, מדי שנה נערך במרוקו כנס של הפדרציה היהודית של יוצאי מרוקו, בנוכחות המלך מוחמד השישי, או נציג בכיר מטעמו ואלפי ישראלים מבקרים במרוקו מדי שנה.

אך חברי הפרלמנט, המזוהים עם המפלגה האיסלאמית, לא מרוצים משיתוף הפעולה הזה. על כן, בחודשים האחרונים הם פועלים לקדם את החוק שיטיל סנקציות חמורות על מי שיקנה סחורה ישראלית. על פי טיוטת החוק שהובאה באחרונה בפני חברי הפרלמנט במרוקו, ישראלים לא יוכלו יותר להיכנס למדינה וסוחר שימכור מוצרים ישראלים עלול להיענש בחמש שנות מאסר ולהיקנס בסכומים של עד כמאה אלף דולר. החוק המוצע גם אוסר כל השקעות ישראליות במדינה.

"החוק יציל את מרוקו מידי הישראלים והיהודים המנסים להשתלט עליה"

חברי מפלגת ה-PJD הסבירו בטיוטת החוק, כי באמצעות הצעת החוק הם יאסרו כל נורמליזציה עם מדינת ישראל, בה הם רואים כאויב העם הערבי והפלסטיני. באתר המפלגה נטען, כי החוקים נועדו, בין השאר, "להציל את כלכלת מרוקו מידי הישראלים והיהודים המנסים להשתלט עליה", אותם הם מגדירים כ"ציונים מסוכנים".

החוק זכה בשלב זה לתמיכה של מרבית חברי הפרלמנט, בעיקר ממפלגות המזוהות עם האסלאם הקיצוני במדינה. "זה חוק מסוכן, אנטישמי. חברי מפלגת ה-PJD  שכחו שבישראל יש כ-900 אלף אזרחי מרוקו יהודים ואת הדבר הזה ואת המידע הזה הם דאגו להעלים מהציבור. המפלגות הללו צברו כוח בשלוש השנים האחרונות וזה מפחיד אותנו. היום זה איסור על כניסת ישראלים ומכירת סחורות מישראל ומחר יכניסו אותנו לגטאות", אמר למאקו בדאגה בכיר בקהילה היהודית.

בכירי הקהילה היהודית במרוקו לא נשארו לעמוד בצד, והחלו להפעיל לחץ כבד על מלך מרוקו, הנחשב למתון, ועל מקורביו, והתריעו בפניהם על חומרת אישור החוק בפרלמנט והשלכותיו. וכך, למרות התמיכה היחסית לה זוכה החוק בפרלמנט, המלך מוחמד השישי הביע את התנגדותו לחוק בפומבי, ואף נאם בפרלמנט במטרה להטיל וטו ולנטרל את אישור החוק. המלך, שהיה נחרץ בדבריו,  דיבר על חשיבות הקהילה היהודית במרוקו מזה מאות שנים והוסיף כי אין למנוע מאזרחי מרוקו היהודים המתגוררים בישראל להיכנס למדינה. בנוסף, שיבח את היהודים במרוקו על נאמנותם ועל תרומתם להתפתחות המדינה.

נכון לעכשיו, החוק עדיין מונח בפרלמנט להצבעה ולאישור כשלמלך יש זכות וטו למנוע את הפעלתו הלכה למעשה.