מי הפוליטיקאי הכי עשיר בארץ? פורבס ישראל מפרסמים את הדירוג השנתי שלהם, והפעם בעקבות הבחירות, נוספו אל הרשימה כמה שמות חדשים: השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, שר הבינוי, יואב גלנט, שר הרווחה, חיים כץ, וראשי המחנה הציוני, ציפי לבני ומנואל טרכטנברג.

ראש הממשלה, בנימין נתניהו מדורג השנה במקום ה-4 עם שווי של 42 מיליון שקל – יותר מהונו של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, שמסתכם ב-5-7 מיליון דולר (כפי שמשתקף מהצהרת ההון שלו). אובמה צבר את רוב הונו מהשקעות באג"ח אמריקאיות ומההכנסות משני ספריו, שהפכו לרבי מכר עם עלייתו המטאורית בזירה הלאומית. נתניהו לעומתו, עשה את מרבית הונו מעליית שווי נכסי הנדל"ן שבבעלותו וכאשר הפך למרצה מבוקש בין השנים 1999-2002, בהן לקח פסק זמן מהחיים הפוליטיים, לאחר ההפסד לברק. לפי הפרסומים הוא גבה עבור הרצאה אחת כ-50 אלף שקל.

גבוה מעל כולם, מככב גם השנה בראש הרשימה של פורבס ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת עם הון של 450 מיליון שקל – רחוק מאוד מכל עמיתיו לרשימה. ברקת אינו חבר כנסת או שר, אך בפורבס צירפו אותו לרשימה נוכח מעמדה המיוחד של ירושלים, ונוכח ההצעה שקיבל לפני הבחירות להתמנות לשר לענייני ירושלים.

אין תמונה
ברקת. היחיד ברשימה שאינו ח"כ או שר, אבל הרחק מעל כולם

חיים כץ, שהיה במשך שנים מנהיג פועלים נמרץ וכיום, לאחר שקיבל את תיק הרווחה, אחראי על שרידותם של האנשים העניים ביותר במדינה, הוא למעשה אחד הפוליטיקאים האמידים ביותר בישראל. הונו של כץ, המכהן כחבר כנסת מ-1999 (עם הפסקה קצרה בעשור הקודם), שווה לפי הערכת פורבס כ-20 מיליון שקל (מקום 8). מקור הונו בתעודות השתתפות של חברת ישראמקו, המחזיקה ב-28% משותפות הגז תמר, אותן רכש לדבריו, בתחילת 2009 – שנים לפני גילוי המאגר. כץ מחזיק גם בנכסי נדל"ן בשווי של 7-8 מיליון שקל וכן בפנסיה נאה מן התעשייה האווירית, שם כיהן במשך שנים כיו"ר ועד העובדים.

השם הפחות מוכר ברשימה הוא של השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, שמונה לתפקיד מטעם מפלגת כולנו, על אף שאינו נבחר כחבר כנסת. הונו של גבאי (מקום 6 ברשימה) מסתכם ב-25 מיליון שקל. גבאי החל את דרכו כרפרנט ורכז צוות התקשורת באגף התקציבים באוצר. משם עבר אל המגזר הפרטי שם כיהן במספר תפקידי ניהול בכירים במשך 14 שנים, עד שמונה ב-2007 למנכ"ל החברה. עד שנת 2013, אז פרש מתפקידו, צבר גבאי הון בשווי 52 מיליון שקל (לפני מס), המורכב בין היתר מבונוסים, שכר חודשי בגובה 175 אלף שקל ואופציות, שאת מחציתן מימש ב-2010.

השר אבי גבאי. הון של 25 מיליון שקלים|צילום: לירן אוזן

נציג נוסף של מפלגת כולנו ברשימה הוא שר הבינוי, יואב גלנט עם שווי של 15 מיליון שקל ומקום 10. גלנט צבר במהלך שנות שירותו הצבאי פנסיה תקציבית, שביחד עם זו של רעייתו (סגן אלוף במילואים) מוערכת בכ-10 מיליון שקל. ביתו המפורסם במושב עמיקם, שבגין סכסוך הקרקעות סביבו נמנע מינויו לרמטכ"ל, שווה לפי הערכת פורבס 7-10 מיליון שקל ולכך יש להוסיף את שכרו כמנכ"ל חברת חיפושי הנפט והגז, נמקס אויל אנד גז – תפקיד בו כיהן כשנתיים.

ציפי לבני היא האישה היחידה ברשימה וחולקת את המקום האחרון יחד עם עמיתיה למחנה הציוני, יצחק בוז'י הרצוג ומנואל טרכטנברג – לכל אחד מהם הון של כ-10 מיליון שקל. יחד עם זאת, יש לציין כי סילבן שלום תופס את המקום השלישי והמכובד עם כ-150 מיליון שקל, בעיקר בשל הונה של אשתו, ג'ודי ניר מוזס.

הרשימה המלאה:

1. ניר ברקת – 450 מיליון שקל
2. אראל מרגלית – 220 מיליון שקל
3. סילבן שלום – 150 מיליון שקל
4. בנימין נתניהו – 42 מיליון שקל
5. נפתלי בנט – 30 מיליון שקל
6. אבי גבאי – 25 מיליון שקל
7. יאיר לפיד – 22 מיליון שקל
8. חיים כץ – 20 מיליון שקל
9. יעקב פרי – 18 מיליון שקל
10. יואב גלנט – 15 מיליון שקל
11. יצחק הרצוג, ציפי לבני, מנואל טרכטנברג – 10 מיליון שקל

לכתבה המלאה באתר פורבס ישראל

מחוץ לרשימה

בעשירייה השנייה של הדירוג ניתן למקם יותר חברי כנסת ושרים. הון המגיע עד ל־10 מיליון שקל, בהתחשב שהוא כולל גם נדל"ן ולעתים גם חסכונות פנסיונים, אינו הופך אדם לעשיר. חלק מהשרים וחברי הכנסת הצהירו בפתיחות ראויה להערכה על חובות לבנקים, החזרי משכנתה ועל נדל"ן בחו"ל.

ההון של יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון עומד על 7.6 מיליון שקל, בזכות דירת גג בפתח תקווה (בשווי של 4.5 מיליון שקל) ולצד זה תיק מניות, קרן השתלמות וביטוח מנהלים. ההון של העיתונאי לשעבר ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) עומד על 7 מיליון שקל, שמקורם - כך אנחנו מעריכים - בדירה שברשותו בגבעתיים ובחסכונות מעבודתו כעיתונאי בכיר. הצהרת ההון של ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) עומדת על 5 מיליון שקל, בזכות בתים שיש ברשותו בתל אביב ובראשון לציון; לצד זאת הוא עדיין חב 3 מיליון שקל לכיסוי משכנתאות והלוואות נוספות.

לשר הכלכלה אריה דרעי (ש"ס) דירה בשכונת הר נוף בירושלים בשווי 4.7 מיליון שקל. ההון של ח"כ סופה לנדבר (ישראל ביתנו) מוערך ב־4.5 מיליון שקל, וברשותה דירה במרינה באשדוד. גם ההון של חברי הכנסת מאיר כהן (יש עתיד) ויוסי יונה (המחנה הציוני) עולה על 4 מיליון שקל. ליונה, מעניין לדעת, יש גם בית בבוסטון שערכו כמיליון שקל. 

אין תמונה
יוסי יונה. בבית בבוסטון


במיקום דומה בדירוג, להערכתנו, ניתן למצוא גם את חברי הכנסת טלי פלוסקוב (כולנו) רחל עזריה (כולנו), דב חנין (הרשימה המשותפת) ואייל בן ראובן (המחנה הציוני). לפלוסקוב שתי דירות בערד, לעזריה שתי דירות בירושלים, לחנין דירה וחצי בתל אביב ועוד חצי דירה בערד ולאלוף (במיל') בן ראובן בית בגבעת עדה והוא בונה בית נוסף ביודפת. ח"כ שלי יחימוביץ (המחנה הציוני) הצהירה על בית בדרום תל אביב בשווי 2.5 מיליון שקל ועוד חצי מיליון שקל של חסכונות.

הונו של השר לביטחון פנים גלעד ארדן נע בין 4 ל־5 מיליון שקל. ארדן מכר וילה בסביון במחיר של 7 מיליון שקל ורכש בית ברמת אביב ג' בעלות של 3.5 מיליון שקל. הוא ורעייתו, עורכת דין ומומחית בנדל"ן, ידעו כנראה לקבל את ההחלטות הנכונות. תחת הלוואות ומשכנתה שלקחו, מכרו ברווח בית שעל פי עדותם התקשו לעמוד בתשלומי קנייתו, ורכשו בית אחר בעלות נמוכה יותר. כמה נשאר בחשבון? גם ארדן סירב להעביר הצהרת הון רשמית.