פחות משנתיים עברו מאז הבחירות אשר הכניסו אל הכנסת את נפתלי בנט ויאיר לפיד. שני הפוליטיקאים הצעירים הביאו איתם אל הפוליטיקה הישראלית רוח חדשה והבטחה גדולה, אך גם לא מעט מיליונים שצברו במהלך הקרירה שקדמה לכניסתם אל הפוליטיקה. שני המיליונרים הצטרפו במהרה אל ממשלתו של מיליונר נוסף - בינימין נתניהו, אשר שווה כמעט כמו הונם המשותף של השניים.
לא עבר זמן רב ואל מועדון המיליון של ראשי המפלגות הצטרף חבר חדש - יו"ר מפלגת העבודה בוז'י הרצוג שניצח את שלי יחימוביץ'. כעת, כל אחד מן הארבעה רואה עצמו כמועמד לשבת על כיסא ראש הממשלה הבא - וכך נפתח מירוץ המיליונרים. כמה שווה כל אחד וכיצד השיג את הונו?
בנימין נתניהו - 41 מיליון שקל
בדף קורות החיים של ראש הממשלה, באתר הרשמי שלו, בין שלל התפקידים הציבוריים, מופיעה השורה "יועץ לחברות הייטק". זה קרה בשנים 2002-1999. אחרי שלוש שנים שבהן כיהן כראש ממשלה, הפסיד נתניהו בבחירות לאהוד ברק. הייתה זו אולי אכזבה פוליטית עבורו, אבל היא השתלמה לו מאוד מבחינה כלכלית. אלו היו השנים שבהן עשה לביתו והעשיר את חשבון הבנק שלו במיליוני שקלים.
בשלוש השנים האלו, בזמן שלא אחז במשרה ציבורית, היה נתניהו מרצה מבוקש. לפי הפרסומים הוא גבה באמצעות סוכנות הארי ווקר האמריקנית כ־50 אלף דולר עבור הרצאה אחת. רוב לקוחותיו היו גופים עסקיים, חברות פרטיות בינלאומיות ואוניברסיטאות. בתחקיר שערכו מרב בטיטו וצדוק יחזקאלי בעיתון ידיעות אחרונות, הם חשפו כי עבור ארבע הרצאות שנשא נתניהו במסגרת ערב שערכה עמותת "לב מלכה" מירושלים, הוא הרוויח מיליון שקל. רק בשנה הראשונה שבה היה נתניהו אדם פרטי, הוא העביר 20 הרצאות, שתמורתן הרוויח כמיליון דולר, 5 מיליון שקלים בשער הדולר של אותן שנים.
נתניהו, בוגר תואר שני במינהל עסקים מהאוניברסיטה היוקרתית MIT, החל לעבוד באמצע שנות ה־70 בחברת הייעוץ בוסטון קונסלטינג גרופ. עם שובו ארצה התמנה למנהל השיווק של חברת הרהיטים רים, אחר כך התמנה לתפקיד ציר ישראל בוושינגטון והמשיך בקריירה הפוליטית: שגריר ישראל באו"ם, סגן שר החוץ, חבר כנסת, שר האוצר וראש הממשלה.
את הונו עשה נתניהו לא רק מהרצאות. בזמן שלקח פסק זמן מהפוליטיקה, כיהן במשך שנתיים כיועץ בכיר לאסטרטגיה בינלאומית בחברת ההייטק BATM, הנסחרת בבורסה של לונדון. בנוסף לשכר, שעמד על־פי ההערכות על כמה מאות אלפי שקלים בשנה, קיבל אופציות של החברה, שאותן מימש בהמשך. כמו כן שימש כמקדם עסקים עבור חברות נוספות, למשל אלקטריק פיול (כיום אירוטק), שנתניהו שידך בינה ובין ענקית הקמעונות האמריקנית וול מארט.
נתניהו גבה 120 אלף דולר על קיום 15 פגישות בינו לבין בעלי הון בעניינה של אלקטריק פיול, בהן פגישות עם עידן עופר ועם פויו זבלודוביץ׳. על־פי הערכות, קיבל נתניהו משתי החברות הללו, הן באופציות והן בשכר, סך של 2.5 מיליון דולר. מעבר לכך בנובמבר 2001 מונה לתפקיד יועץ אסטרטגי בכיר של חברת net2wireless.
בכסף שעשה באותן שנים רכש נתניהו את הווילה ברחוב הדר בקיסריה בסכום של 5 מיליון שקל בלבד. כיום מוערך שווי הנכס, קו ראשון לים בשטח בנוי של 500 מ"ר, ביותר מ־16 מיליון שקל. מלבד זאת לבני הזוג נתניהו דירת דופלקס בבניין מגורים בשכונת רחביה היוקרתית בירושלים, שאותה רכש לדבריו ממקדמות על ספרים שכתב. הדירה משתרעת על־פני שטח של 240 מ"ר ומחירה מוערך בכ־8 מיליון שקל.
לאחר פטירתו של אביו של נתניהו, בנציון, חלקו הוא ואחיו עידו בדירת המנוח, ששוכנת ברחוב הפורצים שבשכונת קטמון הישנה ושוויה עומד על כ־3 מיליון שקל. כמו כן ירושת האב ההיסטוריון כוללת זכויות עבור ספרים שכתב. הודות לעובדה שחלק הארי של הוצאות בני הזוג משולמות על ידי המדינה, ניתן להעריך שההון שצבר נתניהו, ושאת חלקו השקיע בתיק המניות שלו, הוסיף עוד לגדול.
נפתלי בנט - 25 מיליון שקל
כשהיה בשנה הרביעית ללימודיו הקים בנט עם חברים את חברת הסטארט-אפ סאיוטה, שפיתחה כרטיס אשראי חד-פעמי לקנייה באינטרנט. מהר מאוד שינתה החברה כיוון ופנתה לעסוק בתחום אבטחת המידע. בתקופה הזו בנט, שכיהן כמנכ"ל החברה, גר עם רעייתו גילת בניו יורק.
ב־2005, שש שנים אחרי הקמתה, כשהיא חברה רווחית המעסיקה 140 עובדים, מכרו בנט ושותפיו את סאיוטה ל־RSA תמורת 145 מיליון דולר בעסקת מזומן. על־פי ההערכות, הרוויח בנט מהעסקה חמישה מיליון דולר. בשלב הראשון נותר בנט כסגן נשיא בחברה, אולם בתחילת 2006 עזב את תפקידו.
חודשים ספורים אחר כך נמכרה RSA לחברה EMC בעסקת ענק ששווייה 2 מיליארד דולר. על־פי המידע שברשותנו, לא היו לבנט אופציות בחברה, ועל כן, לא הרוויח ממנה בצורה משמעותית.
לאחרונה מכר בנט את הווילה הגדולה ברעננה שבה גר עם אשתו וארבעת ילדיו בשנים האחרונות. את הבית רכש אחרי האקזיט המוצלח ושילם תמורתו כ־8.3 מיליון שקל. על־פי הפרסומים, תמורת הבית קיבל 14 מיליון שקל, סכום גבוה יותר מעסקאות דומות שנערכו באזור בשנה האחרונה.
יאיר לפיד - 22 מיליון שקל
בדירוג הפוליטיקאים העשירים של פורבס בשנת 2012 נחשף שוויו העצמי של לפיד. כפי שהראו המספרים, כבר שנים שהוא אינו משתייך למעמד הביניים. את הקריירה העיתונאית שלו החל ככתב צבאי בעיתון במחנה. חמש שנים אחרי שהשתחרר עבר לערוך את המקומון "זמן תל אביב" מבית מעריב, וב־1991 החל בכתיבת טור אישי במגזין סוף השבוע של העיתון. ב־2003 הטור עבר לבית חדש, במוסף סוף השבוע של ידיעות אחרונות, שם כתב לפיד, עד אוקטובר 2012. על־פי הפרסומים, עבור כתיבת הטור השתכר לפיד 35 אלף שקל בחודש, 420 אלף שקל בשנה, שהם כ־3.8 מיליון שקל במהלך כל התקופה.
במקביל לכתיבה העיתונאית, הנחה לפיד בערוץ 2 את תוכנית האירוח המצליחה שלו, שממנה שודרו שמונה עונות. על־פי ההערכות בענף, שלשל לפיד לכיסו 800 אלף שקל לעונה, ובשנה האחרונה האמיר שכרו ל־1.4 מיליון שקל. כל אלו מסתכמים בשבעה מיליון שקל.
בזכות הפופולריות שלו, בחר בנק הפועלים בלפיד לפרזנטור. במשך חמש שנים הוא היה הפנים של הבנק, וקיבל לפי ההערכות 800 אלף שקל לשנה, 4 מיליון שקל. למפעלות לפיד בע"מ צריך להוסיף גם את הסכומים הלא גבוהים שהשתכר עבור כתיבה סדרות טלוויזיה, מחזות ושירים.
פרק נרחב בביוגרפיה של לפיד מוקדש ל־11 הספרים שכתב, שההכנסות מהם מסתכמות ב־4.8 מיליון שקל. את חלקם הוציא בהוצאת קשת של רם אורן, שהעניקה לו אחוזים נדיבים יחסית. חלק מספריו הפכו לרבי מכר, אולם הנמכר ביותר היה "זיכרונות אחרי מותי", שבו כתב בקולו של אביו, טומי לפיד. על־פי נתונים שפרסמה הוצאת הספרים כתר מכר הספר כ־100 אלף עותקים.
ב-2008 נבחר לפיד להגיש את "אולפן שישי", תוכנית החדשות המרכזית של יום שישי בערוץ 2. הפרסומים באותה תקופה דיווחו כי המגיש הטרי ישתכר בין 9,000-8,000 דולר למהדורה - 130 אלף שקל לחודש. ארבע שנים פתח לפיד את המהדורה והרוויח סך הכול כ־5.7 מיליון שקל.
לפני שפנה לפוליטיקה היה לפיד מרצה מבוקש ומנחה אירועים עסקיים. התעריף עבור הנחיית אירוע כזה, על־פי מומחים בענף, עמד על 12-10 אלף דולר, שמסתכמים ל־2 מיליון שקל בשנה לערך.
יצחק (בוז'י) הרצוג - 10 מיליון שקל
שוויו של הרצוג נגזר משני מרכיבים מרכזיים: האחד, כישוריו האישיים כעורך דין, שבאו לידי ביטוי בעבר, והאחר - שווי הנכסים שהיו קשורים לאביו המנוח, הנשיא לשעבר חיים הרצוג ולפירמת עורכי הדין שלו. השנים המעטות יחסית שעשה במשרד כשותף הקנו לו נתח מההכנסות ומהבונוסים של המשרד העשיר, אבל הנתח הגדול יותר מההכנסות, זה שהיה שייך לאביו המנוח, הועבר בשלמותו לאמו.
הרצוג מתכונן כעת לקרב הפוליטי הגדול ביותר מבחינתו וינסה להוות אלטרנטיבה שמאלית לראש הממשלה, אך אם יכשל ויחליט לפרוש מהחיים הפוליטיים, יוכלו כישוריו לבוא לידי ביטוי שנית. כך עשה יעקב נאמן, שותף מייסד נוסף במשרד. נאמן פרש מהמשרד כדי לפנות לקריירה פוליטית, כיהן כשר האוצר וכשר המשפטים בממשלת נתניהו הראשונה והשנייה, ושב למשרד עם פרישתו מהתפקיד הציבורי.
עוד באתר:
לא מה שחשבתם: מיהו באמת הסטארטאפיסט הממוצע?