התקרה עפה באמצע הלילה
"כל הרכוש שלי, כל הבגדים, כל הדברים שיש לי הכל נהרס"
בעוד מזג האוויר הסוער ממשיך להשתולל בחוץ, כך גם התמונות שמציפות את הרשתות החברתיות, בהן ניתן להתרשם מנזקי הסופה. "נשארתי בלי כלום, הכל עף פה, נשארתי בלי תקרה", אומרת ניקה בוקאי, זמרת תושבת תל אביב, "הבית שלי נראה כאילו נפלו בו סקאדים. איזה סיוט. במהלך הלילה פתאום שמעתי בום, אז ברחתי מהבית, ואחרי חמש דקות, בעודי למטה פתאום אני קולטת שכל התקרה עפה, כמו דורותי. כל הרכוש שלי, כל הבגדים, כל הדברים שיש לי הכל נהרס. נשארתי עם תיק צד וסלולארי", בוקאי המתגוררת ברחוב הירקון בעיר, כמו רבים משכניה, לא מחזיקה בביטוח תכולה וכעת נותרה ללא כל וללא סיכוי לפיצוי. "כרגע אני בדירה עם שמאי של בעל הבית, אבל הוא בא להעריך את נזקי הדירה ולא את הנזקים שלי. למרות שהתרעתי בפני בעל הבית, שום דבר לא נעשה וכעת אני חסרת אונים וחסרת כל".

אופנוע שנפגע מהסופה
נזק של 3,500 שקל שאין ביטוח שמכסה אותו. האופנוע של עידן ביטנסקי
גם עידן ביטנסקי תושב קריית אונו, מנסה לעכל את מעלליה הסופה, בעודו מתעד את האופנוע החדש שלו, שספג נזק כבד לאחר שהתעופף באוויר ונחת על פטריית בטון, ממש מתחת לביתו. "זה 190 קילו", אומר ביטנסקי, "כל הלילה חלמתי שזה מה שקורה ואכן בבוקר מיד ניגשתי לבדוק את האופנוע החדש והוא היה במקומו. יש לציין שהוא היה קשור בשתי שרשראות וכן מכוסה היטב מפני הגשם, ואז כעבור כמה שעות הגעתי ומצאתי אותו מוטל. כל צד ימין נפגע, האגזוז נשבר וגם כל הפלסטיקה ובקטנועים אין שום ביטוח שמכסה נזקים מהסוג הזה. קיבתי הערכה מהמוסך, ומדובר בנזק של כ-3,500 שקלים לא כולל מע"מ".

אבל תמונות השיא של היום (בינתיים) תועדו בקניון עזריאלי במודיעין שנפגע מהצפה משמעותית. חנויות רבו ניזוקו, ובהנהלת הקניון עוד מנסים להעריך את הנזקים: "מה שקרה פה זה שמערכת הניקוז העירונית לא הצליחה לקלוט את כמויות המים האדירות ברחוב ובמקום שיכנסו למערכת הצנרת, הם נכנסו לקניון ושטפו את כל קומת הקרקע", אומר יורם פיק מנכ"ל הקניון, " יש לנו נזקים משמעותיים ואנחנו נערכים לפתיחת הקניון בסיבות ארבע חמש אחה"צ. המעליות והדרגנועים נפגעו יש כאן נזק כבד ומבחינתו עריית מודיעין אשמה. זו הפעם השלישית שאנחנו מבקשים מהם לטפל בזה, זה תפקידה של הרשות המקומית לטפל במי הגשמים, היא כל פעם אומרת שהיא מטפלת בזה אבל כנראה לא עשתה מספיק".

מה עושים נפגעי הרכוש?

אך מה יעשו נפגעי הרכוש? מי זכאי לפיצוי ומי רשאי לתבוע? כמו בכל דבר אחר גם כאן התשובות טמונות בשורות הקטנות, הפעם של פוליסת הביטוח במידה ויש לכם כזאת. "יש לשים לב לכמה דגשים עיקריים" מסביר עו"ד אסף שפירא, המתמחה בדיני נזיקין, "במקרה של נזק לרכוש יש לפנות לחברה המבטחת כמה שיותר סמוך לאירוע ובמידת האפשר לא להתחיל בשיפוצים על דעת עצמך.

"המבטח שולח שמאי שיעריך את הנזק ואם אתה פועל על דעת עצמך עשויה להתעורר מחלוקת. ישנו סעיף בפוליסה תקנית שמתייחס לסערה או סופה שנקבעות על פי מהירות הרוח באותו יום. חברות הביטוח עשויות לטעון שמהירות הרוח באותו יום נמוכה מהרף הנקבע לפיצוי ולכן יש לבדוק עם החברה המטאורולוגית שמנטרת את הדברים האלו. אם מדובר בנזק לרכב ולבעל הרכב יש ביטוח מקיף, אין בעיה.  אבל יש לבדוק היטב את הן הגדרות הפוליסה ובמידה והן לא מספיק ברורות בתי המשפט נוטה לפרש את ההגדרות לרעת המבטחת.

"גם בביטוח דירה, הפוליסה לא מכילה את המושג נזקי טבע, אבל מתייחסת ספציפית לנזקי מזג אוויר ולרוב מכסה רק נזק לדירה ולא לרכוש. 

"במקרים בהן אין ביטוח, אפשר לבדוק אפשרות להגיש תביעת נזיקין כנגד הרשות המקומית במידה והנזק נגרם כתוצאה מהזנחה של התשתיות כגון תעלות ניקוז, ואז יש עילה לתביעה". 

>> נפגע לכם רכוש בסופה? היכנסו לפורום במתחם פרקליטי IL והתייעצו חינם עם עורך דין