עומס כבד בבתי החולים ברחבי הארץ בשל גל שפעת, דלקות ריאות ומחלות נשימה. התפוסה במרבית בתי החולים עולה על מאה אחוזים ובחלק מבתי החולים אפילו עולה על 150% מהתפוסה הרגילה. בשלב זה מבקשים בבתי החולים להגיע לקופות החולים לקבלת טיפול ראשוני. בעקבות פניית בתי החולים, חלה ירידה קלה בכמות המגיעים למיון, עם זאת התפוסה במחלקות עדיין גבוהה. בבית החולים איכילוב בתל אביב מדווחים על 120% תפוסה.
לימור שיינמן, אחות ראשית בברזילי סיפרה הבוקר בראיון ל"מה בוער" בגלי צה"ל: "אצלנו העומס הוא ממש רב, המחלקות הפנימיות שלנו עמוסות ומלאות. הגענו ל-15-18 חולים יותר בכל מחלקה מהתקן של המיטות. כל היממה אנחנו סביב עומס רע מאוד. בסך הכול אנשים בהחלט חולים והמחלות הרבה יותר מורכבות ואנחנו מקבלים חולים זקנים יותר, כמות החולים הזקנים רבה יותר ומנסים לעשות בקרה עד כמה שניתן. פנינו לקהילה ולציבור שיגיעו רק כשאין ברירה לבית חולים ויפנו יותר לקופות חולים
האם גם מרפאות החוץ וקופות החולים באזור הדרום מתפוצצות מפניות
"קיבלתי דיווח שגם במוקדי החירום של הקהילה יש עומס. אנחנו מנסים לעשות את המקסימום כמה שאפשר וזה לא פשוט בכלל".
ועדיין, אנשי משרד הבריאות שהשיא עוד צפוי בעוד שבועיים שלושה
"בכל יום יש הרגשה שהגענו לשיא ומעבר לזה יהיה יותר וכל יום מתעוררים לשיא חדש".
מה קרה שהשנה התפרצה השפעת באופן כזה?
"כל חורף אנחנו נחשפים לשיא כזה או אחר. נראה שהשנה המורכבות של המחלה הרבה יותר גבוהה,וגם המורכבות של מצב המטופלים יותר גדול. כל שנה עם היכולת שלנו לתת שירותי רפואה טובים יותר".
להישאר לנוח בבית, אלא במקרים חריגים
גם בבית החולים רמב"ם בחיפה מדווחים על עומס חריג, אבל סגן מנהל בית החולים ד"ר מיקי אלברטל מבקש לדחות את הדיווחים על מגיפת שפעת ואומר לגלי צה"ל, "אין מגפת שפעת חריגה. זה נתון חשוב שנבין אותו מפני שאם אתה מסתכל על העומסים על בתי החולים הם נמצאים כל השנה ובגלל שיש מצוקה וחוסר כזה של מיטות לא צריכים הרבה כדי לקרוס. אין נתונים כאלה שמראים שהחיסון עובד פחות. עדיין מוקדם להגיד דברים כאלה"
מה לעשות אם כך כשיש חום גבוה? פשוט להישאר בבית לנוח?
"זה בדיוק. אנחנו מבינים את הדאגה כי תמיד במגיפות או במחלות של דרכי נשימה תמיד את החולים החריגים שמסתבכים וצריך לזהות אותם ולכן הנטייה לפנות לעזרה רפואית היא ברורה וזה בסדר. רצוי שתינתן התשובה בקהילה. יש מערכת לכל הקופות מערכת יעילה, צוותים מיומנים שיכולים לתת מענה ומעט מהחולים צריכים להיות מאושפזים בבית החולים
ומה בנוגע לילדים?
"ברפואת ילדים ההתנהגות של הילדים היא המשמעותית ביותר. ילד מנוזל ומשתעל ונותנים לו משהו להורדת חום והוא מתנהג בסדר, אז הוא חולה וצריך לעבור את זה. הורים לתינוקות מתחת לגיל חודש, באמת צריכים להיות מודאגים יותר. התינוקות סובלים ממחלות חום ותמיד צריך לחשוש שיש משהו שמסתתר מעבר. כלל האצבע הוא במידה והילד מתנהג שקוע ולא מגיב לסביבה, לא שותה ואוכל, זה מצריך לפחות בדיקה נוספת של רופא".
גם בבית החולים פוריה בטבריה מדווחים על שיא תפוסה. מנהל המיון ד"ר ערן טלאור אמר כי קיים עומס במספר מחלקות בבית החולים. ד"ר עפר תמיר, סגן מנהל ביה"ח ציין בראיון ל-mako כי "מדובר בגל עונתי, אנחנו מעודכנים מדי כמה שעות ופועלים כדי להיערך לפתרונות שכוללים העברה של מטופלים בין המחלקות, שחרור של מטופלים שאשפוזם אינו דחוף, ובמידת הצורך העברת מטופלים לבתי חולים אחרים." ד"ר תמיר הוסיף כי העומס העונתי נובע מעלייה בהיקף התחלואה בתקופה זו של השנה, עלייה במספר מקרי השפעת וסיבוכים בדרכי הנשימה, החמרה של מחלות כרוניות וכדומה". גם בבית החולים פוריה מבקשים מהחולים להימנע מלהגיע.
במד"א מוסרים, כי הם תגברו את מערך האמבולנסים הפעילים בכל משמרת ואת מערך המתנדבים של הארגון וכי הם מוכנים לתת מענה לכל פנייה.