באוקטובר האחרון שלושה נערים בני 12.5 המתגוררים בשכונת האוניברסיטה בבאר שבע, עלו לאוטובוס בקו מספר 4 של חברת מטרודן בעיר. הם התחילו להשתולל, הטרידו נוסעים, קיללו אותם ואחד מהם אף תקף קשיש בן 70. בשלב מסוים אף התנפלו על הנהג שביקש מהם לרדת לאור התנהגותם. הם ניסו לתקוף אותו ורק בנס האוטובוס לא התהפך ולא נגרם אסון. בסופו של דבר, הם ירדו מהאוטובוס לאחר שכמה נוסעים בלמו אותם אבל הם לא הסתפקו בכך ויידו אבנים שגרמו לשבירת החלונות ולפציעה באורח קל של אחד הנוסעים.

השלושה נעצרו לבסוף על ידי חוקרי מחלק הנוער בתחנת באר שבע אבל שוחררו למעצר בית על ידי בית המשפט שהתחשב בגילם הצעיר. שלושת הנערים הם בנים למשתפי פעולה שקיבלו מקלט בבאר שבע וזה רק סיפור אחד שזכה לפרסום מבין אירועים רבים' בהם כנופיית ילדי משתפי פעולה הטילו אימה על תושבי באר שבע ואופקים, ובמשטרת מרחב הנגב מתקשים להתמודד עם הפשיעה.

בעשור האחרון ובמיוחד לאחר פינוי גוש קטיף מאות משפחות של משתפי פעולה, שסייעו לכוחות הביטחון ללכוד מחבלים רבים אשר ביצעו פיגועים או תכננו לבצע פיגועים בישראל, הועברו בחשאי לארץ כדי למנוע את חיסולם על ידי ממשלת חמאס. מרביתם שוכנו ביישובי דרום הארץ והנגב, בשדרות, באר שבע ואופקים.

מרבית המשפחות שוכנו בשכונות ד' ו-ג'  בבאר שבע, המוגדרות במשך שנים ממילא כשכונות מצוקה הקולטות לתוכן עבריינים ואנשים קשי יום. התאקלמות משפחות המשת"פים לא הייתה קלה, תושבים רבים זעמו על החלטת משרד הביטחון לאכלס אותם דווקא בשכונות הללו, אבל במרוצת השנים הם הפכו להיות חלק בלתי נפרד מהנוף המקומי. חלק גדול מהם לומדים במערכת החינוך ומהר מאוד למדו את השפה העברית והשתלבו בחברה הישראלית.

מעורבים במעשי שוד ומעשים מגונים

עם זאת, חלק מילדיהם של משתפי הפעולה לא הצליחו להשתלב בבית הספר ובשעות הצהריים והערב מסתובבים חסרי מעש ברחובות ומטילים את אימתם על האזרחים. הפשיעה שמייצרים ילדי משתפי הפעולה נחשבת לחמורה ביותר ועל אף זאת, בחלק גדול מהמקרים לא ניתן לעצור אותם או להגיש נגדם כתבי אישום, מפאת גילם הצעיר.

_OBJבתקופה האחרונה נרשמו מספר מקרים. למשל אחד הנערים שהיה מעורב בביצוע התקיפה באוטובוס, נעצר כעבור כמה ימים שוב בגין ביצוע מעשים מגונים בילדה באחת משכונות העיר. למרות שתי העבירות החמורות בית המשפט נאלץ לשחררו למעצר בית בבית סבו. 

במקרה אחר, לאור יום, מספר נערים תקפו אזרחים ושדדו מהם את תיקיהם ורכושם. "הם באו ממנטליות אחרת ושונה. הם חושבים שמותר להם הכול, שאין פה חוק והם יכולים לעשות מה שהם רוצים", טוען קצין משטרה, "לצערי, הם מהווים פקטור משמעותי בפשיעה החמורה בקרב הנוער בבאר שבע. אנחנו מקבלים תלונות רבות על מעורבותם במעשים פליליים אבל ההורים של אותם נערים וילדים חסרי אונים, לא מסוגלים לתת פתרון ולהחזיק אותם קצר כדי שלא יחזור לשדוד או לגנוב".

בסוף השבוע נער בן 13.5 בן למשפחת משת"פים שנחשב מבחינת מחלק הנוער בבאר שבע ל"פצצה מתקתקת" ביצע בתוך חצי שעה שני מעשי שוד בשכונה ד' בעיר. הוא חטף מעובר אורח טלפון סלולרי ולאחר תלש מצווארו באיומי סכין  שרשרת זהב ונמלט מהמקום. בלשי מחלק הנוער במשטרת באר שבע קיבלו תיאור של הנער וביצעו אחריו סריקות נרחבות עד שהצליחו לאתר אותו ולהביא למעצרו. בעברו הפלילי רשומים מקרים רבים של תקיפה, עבירות רכוש ואלימות. הוא הודה במעשים שיוחסו לו והביע חרטה. אך בגלל גילו הצעיר לא ניתן היה לעצור אותו בגין עבירה של שוד ותקיפה אבל הוגש נגדו כתב אישום לבית המשפט המחוזי בבאר שבע. אמו של הנער אמרה גם היא לחוקרים כי היא מיואשת, "תעזרו לי אתם, אני לא יודעת מה לעשות איתו. הוא כל הזמן בורח לרחובות ועושה שטויות. אין לנו יותר כוח אליו. תטפלו בו אתם".

קצין הנוער בתחנת באר שבע פקד חיים דמרי הסביר ל-mako, "הם מבצעים בעיקר פשיעה חמורה, תקיפות, מעשי שוד , אלימות קשה וזה רק עניין של זמן עד שאחד מהילדים הללו יבצעו רצח. אנחנו עושים הכול באמצעים שלנו לטפל בפשיעה שלהם אבל זה לא פשוט כי במקרים רבים בית המשפט משחרר אותם בגלל גילם הצעיר ושוב עם חוזרים לרחובות ולפשע".