מפכ
המפכ"ל דנינו: "אנחנו נערכים לשנה כלכלית קשה עם עליה בפשיעת ההישרדות"|צילום: חדשות 2

על פי דו"ח העוני שפורסם היום ממדי העוני נותרו ברמתם הגבוהה והעוני בקרב משפחות עובדות עלה. יתרה מכך, חלה עלייה חדה בתחולת העוני בקרב משפחות עם שני מפרנסים ויותר. משפחות אשר היו ידועות במשך שנים כחסינות מפני עוני. במשטרת ישראל לא היו זקוקים לפרסום הנתונים כדי להערך לשנה קשה ביותר במיוחד לאור העובדה שבשנים האחרונות חלה עלייה של עשרות אחוזים בפשיעת העוני וההישרדות.

"אנחנו נערכים לשנה כלכלית קשה", אמר השבוע המפכ"ל יוחנן דנינו, "מדובר בעליית פשיעת ההישרדות. אנשים שגונבים בשביל לאכול. לשרוד".

דבריו של דנינו לא באו משום מקום. פשיעת העוני מטרידה מאוד את משטרת ישראל. לא פעם קורה שתובעים במשטרה מחליטים שלא להגיש כתבי אישום נגד אזרחים מן השורה שנקלעו למצוקה כלכלית וגנבו ממרכולי המזון למשל. מבחינתם, מדובר הרבה פעמים במעידה חד פעמית. במשטרה מעריכים שבשנה הקרובה מקרים כאלה יהפכו תכופים יותר ויותר ואחד הקצינים הבכירים אף העריך שמספרם יוכפל.

"ככל שהמצב הכלכלי נהיה קשה יותר, העלייה בגניבת מוצרי מזון הולכת וגוברת. מדובר באנשים מכל שכבות האוכלוסיה. אפילו עובדי הייטק שפוטרו או נקלעו למצוקה כלכלית, רופאים, עולים חדשים, הומלסים, קשישים וילדים שלהוריהם אין כסף לקנות מוצרי מזון בסיסים כמו יוגורט או שוקולד", גילה קצין בכיר במשטרת ישראל, "חלק מהמיקרים פשוט נשבר לך הלב, כי לא מדובר בגנבים מקצועיים, אלא באנשים מן השורה שמעדו בגלל אין ברירה. בחלק מהמיקרים אנחנו לא מגישים כתבי אישום ומעדיפים שבעלי המרכול יגיעו להסדר עם החשודים. אתה שומע את הסיפורים של על עוני, על אנשים שעד לפני כמה שנים עבדו בעבודות מסודרות ולא יודעים איך לפרנס את המשפחות שלהם והלב שלך נצבט".

לדברי אותו קצין, חלק מהגניבות כלל לא מדווחות למשטרה בגלל שקציני הביטחון במרכולים מעדיפים לסגור את העניין מבלי לערב את המשטרה.

דג בחזיה, בשר במעיל

דוח העוני לשנת 2010 (צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2)
"ככל שהמצב הכלכלי נהיה קשה, עולה המגמה של גניבת מוצרי מזון"|צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2

גם קציני בטחון במרכולי מזון גדולים בדרום ובמרכז מדווחים על עלייה גדולה של מאות אחוזים בגניבות מוצרי מזון רק בשנה האחרונה. לדברי כמה קציני בטחון, גם מצלמות האבטחה המותקנות ברחבי המרכולים לא מרתיעות אזרחים מן השורה לגנוב.

"הם במצוקה כלכלית כל כך קשה שהם מנסים, וזה עובד בשיטת 'המצליח'", אומר קב"ט של רשת גדולה, "אני יכול לומר ש-20 אחוזים מהגניבות אנחנו לא תופסים. השיטות הולכות ומשתכללות. פעם תפסנו קשישה שהסתירה דג מעושן בחזיה. אחר הכניס בשר לתחתונים ולמעילים. אבל גם שאנחנו תופסים מישהו לא ממהרים לדווח למשטרה. יש אנשים שיכולים להיות סבא וסבתא שלי ואין לי לב להתקשר למשטרה. גם אין לי עניין, הם משלמים על המוצר ואני מזהיר אותם שבפעם הבאה אני אתקשר למשטרה. את הגנבים הסדרתיים, אני מסגיר ישר".

משיחות עם כמה קציני הבטחון עולה כי המוצרים הנגנבים ביותר הם: בשר (שאפשר לקחת מהקצב ופשוט לא להעביר בקופה), נקניקים, גבינה צהובה, מעדני חלב, דגים, אבקות חלב לתינוקות, וודקה, חטיפים (בעיקר במבה), ושוקולד.

"אני משחק באש, תהיה מבוכה אם אתפס"

א', בן 41 מדרום הארץ, עבד עד לפני כשנתיים בחברת הייטק גדולה במרכז. הוא אב לשני ילדים שהתרגל לרמת חיים גבוהה יחסית. הוא קנה בית, מכונית חדשה ולקח משכנתא מתוך ההערכה שהכנסתו תסייע לו לשלם את התשלומים. אלא שאז בחברה בה הועסק הפעילו תוכנית צמצומים והוא פוטר בגל הראשון.

אשתו עובדת בהוראה, אבל א' מתקשה להתרגל לחיים החדשים ולא מוצא עבודה בתחומו. לאחרונה עבד בעבודות מזדמנות בתחום הניקיון והמסעדנות, אבל מתקשה לגמור את החודש. מוצרי צריכה כמו דגים ובשר, הפכו להיות מותרות עבור משפחתו.

"אני קונה היום רק מוצרי הבסיס", הוא אמר ל-mako, "לחם, גבינה לבנה, פסטות, אורז ופעם בשבוע אוכלים בשר ודגים. כמה שיותר מנסים לחסוך. היו מיקרים שגנבתי דברים מהסופ כמו בשר או נקניקים שהברחתי החוצה ולא נתפסתי.  אבל זה משחק באש. תהיה מבוכה גדולה אם אתפס. אשתי אפילו לא יודעת מזה. אין לי ברירה, צריך להביא אוכל הביתה. והמשכנתא חונקת. בחודשים האחרונים גם אותה לא שילמתי, נראה מה יהיה".