השבוע הרשיע בית משפט השלום בבאר שבע את מפקד יחידת משטרת התנועה הארצית של מחוז לכיש ואת סייר ובוחן תנועה, שניהם קציני משטרה, על הפרת אמונים. מכתב האישום עלה, כי השניים קיבלו אלפי שקלים מאזרח בעל עבר פלילי ובתמורה סיפקו לו שירותים מהמחשב המשטרתי. אבל זו לא הפעם הראשונה ששוטרים עושים שימוש במידע הנמצא ברשותם על כל אזרח ואזרח. בימים בהם מתנהל ויכוח סביב המאגר הביומטרי שיאפשר למדינה ולמשטרה למידע על כל אזרח, מסתבר שזה כבר קיים והשימוש במידע לצרכים פרטיים הוא לא דבר חדש.
כך, באותו מקרה בו הורשעו שני קציני המשטרה, מח"ש הצליחו להוכיח שהשניים העבירו לעבריין מוכר חומרים שכוללים מידע על דו"ח תנועה שנרשם לאחת ממכוניות העבריין. במקרה אחר, עדכנו אותו כי הוא מוכרז במחשב המשטרתי כעבריין שהמשטרה עוקבת אחריו ומסמנת אותו כמועד לפורענות. ואף הגדילו לו לעשות וייעצו לו כיצד להתנהל ומה לעשות כדי להסיר את ההכרזה. בתמורה קיבלו ממנו כ-8,500 שקלים.
דרך המחשב המשטרתי ניתן להגיע לכתובת של כל אזרח ולבדוק על כל אחד מאיתנו האם יש לנו בעלות על רכב ואת כל הקשרים המשפחתיים שלנו. בנוסף, ניתן לבדוק את עברו של האדם ובני משפחתו ולפעמים אפילו תמונה. דרך המסוף המשטרתי ניתן להוציא תעודת זהות של כל אדם בישראל, תאריכים חשובים ובעצם כל מה שעולה בדמיון.
"מידע כזה שדולף מסכן לא מעט בני אדם", אומר לנו היום קצין משטרה. "בעולם העברייני יכולים למצוא פרטים איתם ניתן לסחוט אנשים אחרים. חמור מזה, אפשר לאתר כתובת, רכב כולל סוג ומספר, וככה לאתר אנשים שרוצים לפגוע בהם. צריך להבין שמדובר בעבירה פלילית מאוד חמורה ומסוכנת שיכולה לפגוע בעבודת המשטרה".
אבל לא רק עבריינים משתמשים במידע. לדברי שוטרים רבים מידע משטרתי מועבר לאזרחים שרוצים לרכוש רכב, בית או אפילו לבדוק את הרקע של בן הזוג לעתיד. "שוטר שרוצה לקנות רכב בודק במסוף שאין בעיות רשומות על הרכב. בודקים מי זה המוכר ומה האמינות שלו. כל מי שיש לו חבר שוטר מבקש ממנו שיבדוק לו אנשים אתם הם עושים עסקים, קונים מהם דברים. אלה דברים מאוד נפוצים. וחשוב להגיד שזה פלילי".
שוטרים מספרים אפילו שהם עושים בדיקות רקע על מי שיוצא עם הבת או עם הבן. "זה פריבילגיה שיש לי ביד ואני לא רואה שום בעיה", אמר ל-mako שוטר ותיק בקבע. "אם אני יכול להוציא את הנתונים האלה, למה שאני לא אבדוק מי יוצא עם הבת שלי או עם אחיינית שלי?".
"רציתי לוודא שאני לא יוצאת עם עבריין או משהו כזה"
"יש חברים שמתקשרים אלי שאני אבדוק להם כל מני דברים", מודה חוקר ותיק נוסף במשטרה. "לרוב אלה דברים שקשורים לעסק שלהם, עם מי הם עושים עסקה. רוצים לבדוק שאין לו עבר של הונאה או דברים מהסוג הזה. אני בודק שהפרטים שהם נתנו נכונים - כתובת או רכב. מאמת פרטים קטנים, כדי לדעת שהאדם אמין. יש כאלה שאין להם עבר פלילי אבל אפשר לבדוק אותו בפרטים הקטנים". ואחר מוסיף, "יש חברים שמדי פעם מתקשרים ומבקשים מידע על רכב או אדם מסוים. אלה חברים קרובים אז אני לא דואג ובודק להם. אני לא יחיד זה לא משהו שרק אני כזה. כולם עושים את זה".
שוטרת לשעבר סיפרה, "בדקתי את מי שהיום בעלי לפני שהתחלנו לצאת. עכשיו זה נשמע לא לעניין אבל אז זה לא היה לי מוזר. רציתי לראות שאני לא יוצאת עם עבריין או משהו כזה. אפילו בדקתי את העבר התעבורתי שלו כדי לראות עם מי יש לי עסק. גם בדקתי שיש לו רכב ורישיון כי בכל זאת", אמרה בחיוך והוסיפה, "אני לא מכירה שוטרת רווקה שלא עושה משהו כזה. כל אחת מאתנו שמתחילה לצאת עם בחור בודקת. גם בודקים בשביל חברות שלנו. חברות שלי שיצאו עם מישהו ישר ידעו לפנות אלי כדי לראות שהוא בסדר וככה זה אצל הרבה שוטרות".
בהקשר הזו מדובר בתופעה שנפוצה מאוד במיוחד אצל בנות שח"ם, חיילות שמעבירות שרות סדיר במשטרה. "אין להן גישה רגילה למחשב", אמר שוטר סיור, "אז הן עושות את זה במסופים שיש בניידות עם קוד של השוטר או שמבקשות משוטרים בתחנה שיבדקו להן כל מני דברים. זה על בסיס יומי".
"זו עבירה חמורה שפוגעת גם בפרטיות שלי כאזרח וגם באמון של הציבור במשטרה", מסביר עו"ד אשר לואיס ששימש עד לפני כשנתיים כקצין וכתובע משטרתי. "בכל פעם ששוטר נכנס למערכת הוא מצהיר, במסך הכניסה, שהוא מתחייב שלא למסור את המידע, לא עושה בו שימוש אישי ושהשימוש הוא בו רק לצרכי עבודה. כל פעם שאתה נכנס למערכת אתה זה האזהרה הראשונית ואתה מאשר את התנאי הזה, ככה שיש פה גם עבריה משמעתית פנימית. יש פה העברה של מידע מסווג ומעבר לזה אתה פוגע בפרטיות של האזרח, הזכות הבסיסית שלי. יש פה הרבה ערכים שמתנגשים ולזה יש להוסיף את עניין האמון בשוטרים. איך אתה יכול לסמוך על השוטרים אם הם סוחרים במידע הפרטי".
ממשטרת ישראל טרם התקבלה תגובה.