המשטרה התערבה, ארכיון (צילום: יוסי זילברמן)
יותר ממאה יעזבו|צילום: יוסי זילברמן
השינויים הדרמטיים בהרכב הכנסת הבאה של ישראל ישפיעו משמעותית על זהותם של נבחרי הציבור, אבל לא רק עליהם. מאחורי כל ח"כ שעוזב את המשכן מסתתרים היום שני עוזרים שמחפשים עבודה.

ביום שלישי ה-5 בפברואר, יום התכנסותה של הכנסת ה-19 יפוטרו באופן אוטומטי כ-240 עוזרים פרלמנטרים, יועצים ודוברים, כמחציתם לצרכים פורמליים בלבד. אולם יותר מ-100 מתוכם כבר יודעים שיאבדו את עבודתם ומתדפקים בימים אלה על דלתם של חברי הכנסת החדשים .

"תפקיד לא יציב"

אלעד רוזגוביץ', יועצו הפרלמנטרי, עוזרו הפוליטי ודוברו של חבר הכנסת יואל חסון מטעם סיעת קדימה בקדנציה האחרונה לא צפה את התוצאות עד רגע הבחירות האחרון. "את תופסת אותי בדיוק בעודי מחפש עבודה חדשה במשכן", הוא מספר.

במפלגת "התנועה" בראשות לבני קיבלו שישה מנדטים בלבד. למרות הציפיות הגבוהות, חסון השביעי ברשימה נותר בחוץ ורוזגוביץ' הופתע לגלות שעליו לחפש עבודה חדשה. "ספרתי את קולות המעטפות הכפולות, ורק למחרת, כשהבנו שזה המצב, התחלתי לדבר עם חברים ומכרים לגבי עבודה אחרת ", הוא מספר.

אלעד רוזגוביץ', יועץ פרלמנטרי (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
""ספרתי את המעטפות הכפולות. ביום למחרת התחלתי לחפש עבודה"רוזגוביץ'|צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
בעוד כשבועיים ישאף כל חבר כנסת להיות מצוייד בשני עוזרים צמודים. בהתחשב בעובדה שרבים מחברי הכנסת החדשים, דוגמת לפיד והחדשים של מפלגת העבודה, מגיעים עם אנשי האמון שלהם, ובכך שלא כל יועץ פרלמנטרי ירצה לעבוד במפלגה הסותרת מהותית את אמונותיו שלו, סביר שחלק מאותם יועצים ימצאו את עצמם מחוץ לבית הנבחרים בחיפוש אחר מקצוע חדש.

"הבעיה בתפקיד הזה הוא שהוא מאוד לא יציב", מסביר רוני צוברי, יועצו הפרלמנטרי של זאב אלקין ומי שכיהן כיו"ר ועד העוזרים הפרלמנטרים של הכנסת ה-19, "אנחנו נתונים לשינויים מאוד חריפים: המועמדים שלנו יכולים לא להיבחר בפריימריז, או להיבחר אבל לא לקבל מספיק מנדטים. בנוסף לכך, בגלל שמדובר במשרת אמון שהכניסה אליה היא קלה יחסית, כך גם היציאה. כל חבר הכנסת יכול לנתק את החוזה עם העוזר ברגע שהוא רוצה. בכנסת הזאת אנחנו רואים את זה בצורה קיצונית: יותר ממאה עוזרים נפלטים, חלקם צפו את זה והתארגנו בהתאם, אבל יש גם לא מעט כאלה שזה הגיע אליהם בהפתעה".

כמו בכל מאבק על מספר תפקידים מצומצם, גם בבית הנבחרים מתרחש בימים אלה מאבק על אותם תפקידים, לא תמיד משתלמים כלכלית ובכל זאת נחשקים. "כן, זאת מעין מלחמה כזאת, שבה כל יום שעובר יש פחות ופחות תפקידים", אומר רוזגוביץ', "יש מתמודדים לתפקיד שיפרגנו לך וימליצו עלייך גם אם הם עצמם לא נמצאו מתאימים לתפקיד ויש גם כאלה שיסלפו את האמת ויאמרו שחבר כנסת חדש כשלהו כבר סגר את מכסת העוזרים שלו רק כדי למנוע עוד תחרות על אותה המשרה".  

איך מוצאים עבודה בתוך הביצה הפרלמנטרית הקטנה?

"יש כל מיני אופציות", הוא מסביר, "ישנם חברי כנסת יוצאים שממליצים לחדשים על העוזר שלהם או על עוזרים אחרים שהם מכירים. בנוסף, עוזרים אחרים שכבר ידעו מראש שחבר הכנסת 'שלהם' לא יכנס לקדנציה נוספת הכינו את השטח מראש והחלו להתנדב במטות של חברי כנסת אחרים במפלגה".

ריטה פרייס (צילום: תומר ושחר צלמים)
"תחלופה אדירה של עוזרים". ריטה פרייס|צילום: תומר ושחר צלמים
צוברי כבר הבין כי מדובר במצב יוצא דופן וביחד עם ריטה פרייס, העוזרת הפרלמנטרית של חבר הכנסת מגלי והבה מ"קדימה", הוא אוסף את קורות חייהם של העוזרים לחברי הכנסת הנפלטים מהמשכן ומעביר את המאגר לח"כים החדשים. "היוזמה הזאת תשרת את העוזרים, אבל גם את חברי הכנסת החדשים עצמם", מסביר צוברי, "בעיקר את אלה שהגיעו ללא פריימריז, שאינם מכירים את ההתנהלות הפרלמנטרית ויצטרכו מישהו בעל ניסיון שינחה אותם".

פרייס בת ה-25 הייתה יכולה להניח מראש שלא תמשיך בתפקידה בכנסת הקרובה, ובכל זאת, רק בימים אלה החלה לפעול בכל המרץ כדי למצוא עבודה חדשה. "אני כרגע מחכה להשתלב אצל ח"כ חדש", היא אומרת ומסבירה שלא מדובר במשימה קלה במיוחד. מי שעובד בתחום יספר כי החיבור האישי בין חבר הכנסת לעוזרו ודובריו הוא החשוב ביותר. עובדה זאת, במקביל לחוזים האישים המתירים לחבר הכנסת לנתק את הקשר עם העוזר מתי שיחפוץ, מקשים לא רק על מציאת העבודה אלא גם על היכולת להחזיק בה לאורך זמן. "זאת עבודה מאוד קרובה שדורשת המון התאמה אישית לחבר הכנסת, ולכן ראינו בכנסת הקודמת מספר חברי כנסת, בעיקר חדשים, שתחלופת העוזרים שלהם הייתה אדירה, בערך פעם בחודשים. הנדידה הזאת היא מוכרת מאוד בתחום שלנו".

העוזרים אמנם זכאים לפיצויי פיטורין, אבל הם אינם נחשבים לעובדי הכנסת ולכן לא מקבלים זכויות מלאות. כך למשל, יועצת של חברת כנסת שנפלטה מהכנסת, הנמצאת בחודש השביעי להריונה, תפוטר גם היא, למרות החוק האוסר לפטר אישה בהריון ועל כך מתכננים בוועד העוזרים לנהל מאבק בקדנציה הבאה. 

יש עתיד

רוני צוברי, עוזר פרלמנטרי לאלקין (צילום: תומר ושחר צלמים)
מעביר את קורות החיים לח"כים החדשים. יו״ר ועד העוזרים הפרלמנטריים, צוברי|צילום: תומר ושחר צלמים
מה יעלה בגורלם של אותם עשרות עוזרים שלא ימצאו את המקום המתאים להם בכנסת הבאה? נראה שחלקם יצטרכו לוותר על עקרונותיהם. "אני מאמין שלכל אחד יש קווים אדומים של מפלגות שסותרות את השקפת עולמו ובהן הוא לא מוכן לעבוד", אומר רוזגוביץ', "אבל יש גם עוזרים שמכירים את היכולות שלהם ומחליטים להיות מקצועיים נטו. היו בכנסת היוצאת אנשים שמזהים עם בן ארי ואריה אלדד למשל ועברו לעבוד עם קדימה ושמאלה מכך".

אבל יאיר מרטון, יועצה לשעבר של חבר הכנסת רונית תירוש, מסביר שגם עתידם של אלה שלא ימצאו עבודה חדשה בכנסת, לא יהיה שחור כלל. יועצים פרלמנטרים שיסיימו את תפקידם עשויים לקבל הצעות מחברות לובינג וממשרדים ליחסי ציבור.

כך למשל לאחר הפריימריז בה נבחר שאול מופז להנהיג את "קדימה" מרטון החליט לעזוב את המקצוע. היום, הוא עובד בסקטור הפרטי בחברה ליחסי ציבור וייעוץ אסטרטגי, שם המשכורות שונות לחלוטין והשעות לרוב נוחות יותר. בעוד לפי פרסומי עבר עוזר פרלמנטרי מתחיל ירוויח 7,500-8,000 שקלים נטו ממוצע לחודש ועוזר בעל ותק ירוויח כ-9,000 שקלים נטו ובחוזה יצטרך לרוב לוותר על חוקי עבודה כמו חוק שעות עבודה ומנוחה, במגזר הפרטי יוכל יועץ אסטרטגי מוכשר להרוויח סכומים גבוהים הרבה יותר. "זאת אחלה תקופה, שבה אפשר ללמוד הרבה ולצבור ניסיון, אבל גם להתקדם הלאה", הוא אומר ומעיד כי יש חיים גם אחרי העבודה הפרלמנטרית.