החייל יבגני בסקביץ (19) וחברתו הצעירה לארה סטרובינסקי (15) מצאו את מותם בטביעה בליל יום שישי לאחר ששתו לשוכרה בעת בילוי בחוף "המצודה" שבאשדוד. אביו של הנער הטיל את האשמה על האלכוהול ואמר כי אם בנו לא היה שותה באותו הלילה, הוא היה נמצא עם משפחתו היום. המקרה חידד את תופעת השתייה בקרב בני נוער בחודשי הקיץ, תופעה שיכולה להיות קטלנית בקרבת מקורות מים גדולים כמו ים או בריכה. "מדובר בשילוב מסוכן מאוד", מסביר פרופ' פיני הלפרין, מנהל חדר המיון של בית החולים איכילוב, "ישנם שלושה סוגים עיקריים של טובעים: אלה שלא שחו מעולם, לרוב תושבי השטחים שמגיעים לחוף ים לראשונה בחייהם, כאלה שחטפו התקף אפילפטי או התקף לב ואנשים ששתו אלכוהול או צרכו סמים, שמהווים אחוזים משמעותיים מתוך עשרות הטובעים שמגיעים לחדר המיון מדי קיץ".
פרופ' הלפרין מסביר כי "האלכוהול פוגע בשיקול הדעת בהחלטה האם להיכנס למים ופוגם בקורדינציה וביכולת המוטורית ולכן פוגע ביכולת לשחות. להיכנס לים או לכל מאגר מים תחת השפעת אלכוהול זה ללא ספק לחפש צרות ולסכן את חייך", הוא מסביר.
ד"ר גילי גבעתי, נוירולוגית, סגנית מנהל המחלקה לנוירולוגיה בבית החולים שיבא מפשטת את הדברים: "כשאנחנו צורכים אלכוהול, אנחנו מאבדים את יכולת השיפוט ונוטים לבחור באופציה הפחות משתלמת ובעלת הסיכון הגבוה יותר. לכן גם מוכרים כמויות רבות של אלכוהול בבתי קזינו. ברגע שאדם משתכר הוא יכול לטעות ולחשוב שהוא יכול לשחות הרבה יותר מכפי שהוא יכול באמת, הוא עשוי לחשוב שהמים לא סוערים ולא עמוקים למרות שהם כן". בנוסף, מציינת ד"ר גבעתי כי "כמו במקרים של נהיגה בשכרות, גם בשחייה בשכרות תהייה האטה בזמן התגובה של האדם. היכולת להגיב במהירות לגל מסוכן, או לזהות שהים סוחף אותך היא איטית הרבה יותר".
"שחיה זה כמו נהיגה- אם שותים לא שוחים"
אבל הקיץ רק התחיל ואם נרצה או לא נרצה האלכוהול כנראה עומד ללוות אותנו לכל אורכו. אז כיצד בכל זאת ניתן להנות ממסיבות חוף טובה מבלי להסתכן? "הנוער שלנו חובב סיכונים, אוהב למתוח את הגבולות וגם להשתכר", אומר יאיר גלר, מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול, "בתקופות הקיץ והחופש הגדול הנטייה הזאת גוברת עוד ועוד, ואחד הבילויים הוא באמת לשבת על החוף ולשתות".