טל שפר - תקועה בלונדון בגלל שביתת משרד החוץ (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
"חושבת לשלוח את התינוק הגדול יותר עם אביו לישראל ולהשאר עם הקטן". טל שפר בן-שושן עם איתן וארז|צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
אלכסנדרה לבדב, סלבה מלנדוביץ וכל בני משפחותיהם כבר סגרו חבילת נופש בפראג לרגל חתונתם המתוכננת. גם מסיבת החתונה כבר תוכננה להתקיים בארץ מיד עם חזרתם מהטקס הרשמי. אבל ברגע האחרון נמסר להם ממשרד החוץ, כמו שנמסר לרבים אחרים שתכננו להתחתן בחו"ל: בשל עיצומי העובדים לא תוכלו לקבל את האישור הנדרש כדי להתחתן. עובדי משרד החוץ החריפו לפני כחודש את העיצומים במחאה על תנאי עבודתם, ובטענה שלא קיבלו את דרישותיהם. מאז, ישראלים בארץ ובעולם אינם יכולים לקבל את השירותים הניתנים על ידי עובדי המשרד.

"בגלל שאלכסנדרה לא יהודיה לחלוטין על פי ההלכה, אוסרים עלינו להתחתן בארץ ועכשיו גם לא מאפשרים לנו להתחתן בחו"ל", אומר סלבה (26) מפרדס כץ בכעס, "ההורים שלה שתכננו להגיע במיוחד מרוסיה, נאלצו לשלם דמי ביטול על החבילה שהזמינו לפראג ובינתיים דחינו את התאריך לאוגוסט בתקווה שעד אז העיצומים יסתיימו. מסיבת החתונה שלנו מתוכננת ל-8 באוגוסט באולם שהזמנו מראש ואין לנו כבר אפשרות לבטל אותה. זה מבאס לעשות מסיבה בלי שהנישואין יהיו רשמיים בכלל ובלי לדעת מתי בכלל נוכל להתחתן, מה גם שאם נסע להתחתן בחו"ל אחרי המסיבה נצטרך לוותר על ירח הדבש שתכננו בגלל אילוצי עבודה". סלבה ניסה לפנות למשרד החוץ אך לדבריו נאמר לו כי ייאלץ להמתין עד לסיום מאבק העובדים. "זאת עוגמת נפש משוועת", הוא אומר.

אבל לא רק זוגות שרוצים להתחתן נאלצים להתאכזב, גם ישראלים רבים תקועים בחו"ל ללא יכולת לחזור לישראל. טל וגיל בן שושן ארזו את חפציהם לאחר שלוש שנים במהלכן התגוררו בלונדון והתכוננו לחזור עם שני ילדיהם הקטנים לישראל. הם התפטרו מעבודתם וגם חוזה הדירה שלהם, הם מספרים, מסתיים בתאריך המתוכנן – ה-7 באוגוסט, אבל בשל העיצומים במשרד החוץ, אין באפשרותם לקבל דרכון עבור בנם הטרי ארז, בן שבעה שבועות.

"אמרו לי שכרגע אין מה לעשות עד שהעיצומים יסתיימו", מספרת טל, "אנחנו יוצאים מכל המסגרות, עוזבים את הדירה ונשארים בלי עבודה וגם אם נחפש מלון לישון בו' לא ברור מה נעשה עם כל הציוד בדירה משלוש השנים האחרונות. אין לי אפשרות להישאר פה ולכן חשבתי לשלוח את הילד הגדול יותר עם אביו לישראל ואפילו לעלות על המטוס בלי דרכון. באנגליה לא בודקים דרכונים לפני העלייה למטוס ואני מוכנה לקחת את הסיכון ולקוות שלא יחזירו אותנו בחזרה ללונדון כשנגיע לרשויות ההגירה בישראל. מה עדיף שאשאר עם התינוק פה ברחוב?".

עלול לפגוע בבטיחות בשדות התעופה?

אלכסנדרה וסלבה - נאלצו לבטל את החתונה בשל העיצומים במשה
אלכסנדרה וסלבה - נאלצו לבטל את החתונה|צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
אם חשבתם שמדובר במקרים פרטיים בלבד שאינם נוגעים לכם, עובדי ביטחון של אל על במדינות ברחבי העולם מסבירים שגם בהם המצב פוגע ואף עלול לפגוע בבטיחות שלנו הנוסעים.

מדינות מסויימות דורשות מאל על כי אנשי הביטחון שלה שפועלים בשדות התעופה שלהן, יחזיקו בדרכונים דיפלומטיים ובהיתרים מיוחדים מטעם שירותי החוץ של מדינת ישראל. כעת, בעוד עובדי משרד החוץ שובתים, כל הנפקת הדרכונים הדיפלומטיים וההיתרים המיוחדים נדחים וכתוצאה מזה, המערך כולו נקלע לקשיים ולמצוקות בכוח אדם.

בשדה התעופה JFK בניו יורק לדוגמא, עובד ביטחון מספר כי משמרותיו נמשכות למעלה מ-12 שעות בחום הקיץ. בנוסף לכך, עובדי מערך האבטחה של רשות שדות התעופה ושל אל על, מוטסים בין נקודות שונות על פני הגלובוס לצורך משמרות בודדות כדי למלא את אותם "חורים" בכוח האדם. ומי משלם? אנחנו, כספי המדינה.

במשרד החוץ לא מגיבים לאותם מקרים ורק מפנים אל ועד העובדים של המשרד שמסביר, כי היו מעוניינים להביא לפיתרון מהיר אך טוענים כי משרד האוצר הוא שאינו מוכן לנהל מו"מ רציני.

 יו"ר ועד עובדי משרד החוץ יאיר פרומר אמר היום בתגובה: "המטרה שלנו היא להביא לסיום של סכסוך העבודה מהר ככל שניתן. אנחנו מוכנים לנהל משא ומתן אל תוך הלילה ככל שיידרש. לצערנו האוצר לא התייחס התייחסות רצינית לאף אחד מהדרישות שלנו. אני חושב שמי שצריך לקחת אחריות כאן זה משרד האוצר אבל גם שר החוץ וראש הממשלה, בנימין נתניהו. כיום, אחד מתוך שלושה דיפלומטים פורש מהשירות אחרי עשור בגלל תנאי השירות, השכר הנמוך והצורך להעביר את המשפחה ובני הזוג מדינה לא מאפשרים לדיפלומטים רבים לגמור את החודש. יש אלינו אלפי פניות של אזרחים שזקוקים לשירותי המשרד ומקרים דחופים מאוד נשקלים בוועדת החריגים".

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה עד כה. 

>> משרד החוץ בשביתה, והתינוק הישראלי לא יוכל להיכנס לארץ