לקראת מלחמה? קים ז'ונג און (צילום: AP)
"היורש הגדול" יוצא לדרך. קים ג'ונג און|צילום: AP
קים ג'ונג און הצעיר ידע כבר לפני כשלוש שנים שהוא עתיד לרשת את אביו בתפקיד מנהיג קוריאה הצפונית, אך לא ידע שיעמוד בראש המדינה הקומוניסטית כבר בגיל 27. קים, עדיין לא צבר שלושים שנות ניסיון חיים וכבר עתיד להיכנס לרגליו הגדולות של אביו הרודן, קים גו'נג איל, ולהכריע בנושאי צבא, נשק גרעיני ועתידם של התושבים. אך "היורש הגדול" אינו לבד בין מנהיגים שעוד לא הספיקו לנגב את החלב מהשפתיים. היו שעשו את זה קודם, חלקם אפילו בהצלחה רבה.

בתקופת התנ"ך, כשבחירת המנהיג נתפשה כדבר הנקבע בידי האל, המלכת ילדים לא נראתה כתופעה חריגה בעייני אבותינו. יואש, נמשח למלך ישראל כבר בגיל שבע, בעקבות רצח אביו, יאשיהו הוכתר כמלך יהודה בהיותו בן שמונה בלבד, מנשה נמשח לאותו תפקיד לאחר שמלאו לו 12 שנים ולפי הערכות, גם שלמה היה עדיין נער בן 18, כשירש את המלוכה מאביו דוד.

כמה מאות שנים מאוחר יותר, בעת העתיקה, הוכיח גם "אלכסנדר הגדול", מלך מוקדון, שזה לא הגיל, זאת הטקטיקה שמשנה את התמונה. בגיל 20 הומלך לתפקיד, אויביו זלזלו בו בשל גילו הצעיר אך מלך מוקדון הדף את כל האויבים שניסו לפלוש לממלכתו והפך לאחד המצביאים הגדולים ביותר בעת העתיקה.

השלטון שייך לצעירים?

הדלאי לאמה, 15, טיבט

הדלאי לאמה במסיבת עיתונאים באוסטרליה (צילום: Hamish Blair, GettyImages IL)
הנהיג במשך יותר משישים שנים. הדלאי לאמה|צילום: Hamish Blair, GettyImages IL
טנזין גיאטסו, הדלאי לאמה ה-14, היה בן 15 בלבד, כשהוכתר על-ידי ממשלת טיבט כראש המדינה וכמנהיגה הרוחני. בהיותו בן שלוש, התגלה גיאטסו כממשיך דרכו של הדלאי לאמה ה-13. כחלק מהתגלות שחווה המנהיג שכיהן באותה עת, ראה חבר במסדר הבודהיסטי בעייני רוחו את הבית בו מתגורר הדלאי לאמה הבא, שלפי האמונה הבודהיסטית, עתידה להתגלגל אליו נשמתו של בודהה. לאחר שצלח מבדקים מסורתיים שונים גיאטסו הקטן נלקח ממשפחתו ונשלח ללמוד במנזר.

בנובמבר 1950, מת קודמו בתפקיד, והוא הוכתר כסמכות העליונה ברחבי הפזורה הטיבטית. עם כניסתו לתפקיד, נאלץ גיאטסו להתמודד בכוחות עצמו עם פלישת סין הקומוניסטית לארצו וברח אל דרמסלה שבהודו, שם הוא שוהה עד היום.

הדלאי לאמה כילד (צילום: mako)
התגלה בגיל שלוש ונשלח למנזר שלוש שנים מאוחר יותר. הדלאי לאמה כילד|צילום: mako
הדלאי לאמה הפך לדמות נערצת עבור מיליוני בודהיסטים בעולם, לסמל של פציפיזם, ולמנהיג המאבק לשחרור טיבט. למרות מעמדו הרם והכוח הרב שריכז בידיו כבר בגיל צעיר, הוא הנהיג אופוזיציה יציבה ולא אלימה נגד השלטון הסיני במדינה. הוא היה הדלאי לאמה הראשון לבקר במערב, וגם בישראל ומאבקו הייחודי אף זיכה אותו בפרס נובל לשלום בסוף שנות ה-80.

בחודש מרץ האחרון, בגיל 76, הודיע הדלאי לאמה על פרישתו מהתפקיד. למרות הצלחתו הרבה כמנהיג העם הטיבטי, הסביר המנהיג היוצא בראיון ל"רולינג סטון" כי גיל 15 היה גיל צעיר מדי מכדי למלא את התפקיד התובעני והמליץ לדבוק במסורת לפיה ניתן לעלות לשלטון בגיל 18 בלבד.

נאמגייל ואנגצ'וק, 26, בהוטן

מלך בהוטן, נאמגייל ואנגצ'וק, בחתונתו  (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
נישא בחודש אוקטובר. המלך נאמגייל ואנגצ'וק והמלכה ג'טסון פמה בחתונתם|צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images
מלך בהוטן הנוכחי, ג'יגמה קיזר נאמגייל ואנגצ'וק, ירש את המלוכה מאביו בהיותו בן 26. כיום, בגיל 31, המלך הנאה זוכה לפופולריות רבה במדינה הקטנה הבודהיסטית, ואפילו זוכה לשבחים רבים במגזיני האופנה על סגנונו לבושו הייחודי והססגוני המשלב בין פריטים מערביים אלגנטיים לבגדי מלוכה מסורתיים.

בשנת 2006 החליט אביו, ג'יגמה סינגייה, לוותר על כסאו והוריש לנסיך הצעיר את המלוכה מלווה בייעוד חדש: להפוך את המונרכיה שבהרי ההימליה למדינה דמוקרטית. ואנגצ'וק לא הספיק ללמוד רבות באוניברסיטה של החיים לפני כניסתו לתפקיד, אך בכל זאת רכש כבר שני תארים בפוליטיקה מאוניברסיטת אוקספורד היוקרתית.

ואנגצ'וק אימץ ברצינות את המטרה ששם לו אביו. שנתיים לאחר המלכתו קיימה "ארץ הדרקון" את הבחירות הכלליות הראשונות לבית הנבחרים ואימצה חוקה חדשה. מנהיג המפלגה הנבחרת, החל אז לכהן כראש הממשלה וכיום מתנהלת המדינה כמונרכיה חוקתית, בדומה לזו הקיימת בבריטניה.

ג'וזף קבילה, 30, רפובליקת קונגו

ג'וזף קבילה, נשיא הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (צילום: Mark Renders, GettyImages IL)
ג'וזף קבילה, החל לכהן כנשיא רפובליקת קונגו בגיל 30|צילום: Mark Renders, GettyImages IL
נשיאה המכהן של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (בעבר: זאיר), ג'וזף קבילה, ירש את מעמדו מאביו שנרצח בשנת 2001. לאחר התנקשות בחיי אביו, ירש קבילה, אז בן 30, את הנשיאות וכך הפך לנשיא הצעיר ביותר בעולם עד אותה עת.

לאחר אימונים בסין כלוחם גרילה וניסיון עשיר בתפקידים צבאיים, קבילה נכנס לספר ההיסטוריה של הרפובליקה תחת תואר נוסף. בשנת 2006 היה הנשיא הראשון שנבחר בבחירות דמוקרטיות מאז הקמתה של קונגו העצמאית, ב-1960.

בתחילת חודש דצמבר השנה, קבילה נבחר בשנית לתפקיד הנשיא, הפעם בבחירות אלימות במיוחד. לפי דיווחים, משגיחים רבים בקלפיות הוכו, קלפיות אחדות הוצתו ונשרפו עד עפר ובקלפיות אחרות זוייפו פתקים עם שמו של קבילה.

רוזוולט סקריט, 32, דומיניקה

רוזוולט סקריט, ראש ממשלת דומיניקה (צילום: mako)
היה במקום הנכון ובזמן הנכון. רוזוולט סקריט, ראש ממשלת דומיניקה|צילום: mako
במשך שמונה השנים האחרונות, מכהן רוזוולט סקריט (40) כראש ממשלת דומיניקה, מדינת האי היפיפייה שבים הקריבי. בגיל 28, עם שני תארים באנגלית ובפסיכולוגיה שרכש בארצות-הברית וניסיון כמורה, סקריט נבחר לפרלמנט של המדינה הקטנה והענייה ומונה בהמשך לכהן כשר החינוך.

סיקריט נכח בזמן ובמקום הנכונים. כשראש הממשלה לשעבר, פייר צ'ארלס, מת בפתאומיות כתוצאה מהתקף לב, הצעיר נבחר על ידי "מפלגת העבודה של דומיניקנה" לרשת את התפקיד, וחטף את התואר "המנהיג הנבחר הצעיר ביותר" מידי ג'וזף קבילה.

ראש הממשלה היה חסר ניסיון, אך ידע כנראה למה מדינתו זקוקה באמת. עם כניסתו לתפקיד הוא ניתק את קשרי המדינה עם טיוואן ופתח נתיב חדש ומשתלם של קשרים עם סין, שסייעה בכ-122 מיליון דולר למדינה הנזקקת.

מסוואטי השלישי, 18, סווזילנד

מסוואטי השלישי, מלך סווזילנד (צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL)
הפר את החוק שחקק בעצמו ושילם קנס. עושים כבוד למלך סווזילנד בביקורו בתאילנד|צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL
המלך מסוואטי השלישי של סווזילנד, נולד בשם מאקוסטיב דלאמיני, אך כבר שישה ימים לאחר יום הולדתו ה-18, זכה לתואר המלוכה החדש. המלך המתבגר של המדינה האפריקאית, הגובלת בדרום אפריקה, קיבל לידיו את הסמכות למנות ראש ממשלה, לבחור את נציגי הפרלמנט ולאייש את מערכת המשפט, אך התקשה להתמודד עם התפקיד החדש ומאז הכתרתו נמצאת סווזילנד במצב קשה במיוחד.

בניסיון להתמודד עם אחוזי האיידס הגבוהים המתגברים במדינה, המלך החזיר בשנת 2001 מנהג מסורתי לפיו חל איסור על צעירות מתחת לגיל 18 לקיים יחסי מין. אולם, רק חודשיים לאחר שעיגן את המנהג בחוק, מסוואטי הפר את האיסור בעצמו כשנשא בת 17 לאשתו ה-13.

בעוד שהמדינה ממוקמת כאחד המדינות העניות ביותר בעולם, המלך מסוואטי סופג ביקורת על סגנון חייו הנהנתי וצי מכוניות היוקרה שברשותו. בשנת 2009, מגזין "פורבס" העריך את הונו ב-200 מיליון דולר, זאת בנוסף לעשר מיליארד הדולרים שירש מאביו.

המלך אויו, 3, ממלכת טורו באוגנדה

המלך אויו, ממלכת טורו באוגנדה (צילום: אתר unkar)
לא רוצים למלוך, רוצים להשתגע. המלך אויו הפעוט|צילום: אתר unkar
בתחרות על המנהיג הצעיר ביותר מנצח שליט ממלכת טורו שבמערב אוגנדה, הגורם לכל שאר השליטים ברשימה להראות זקנים במיוחד. כשאביו של אויו הלך לעולמו והוריש לו את הכתר, מלאו למלך הצעיר ביותר בכל הזמנים, שלוש שנים בלבד.

בהכתרתו, ישב הוד מלכותו על כיסא מיניאטורי ושיחק בצעצועים, עד שהחליט שהספיק לו וזינק מכס המלכות אל ברכיה של אמו והסיר את הכתר הכבד מראשו הקטן.

עד לפני כשנה אויו לווה על-ידי שלושה עוצרים שהנחו את הפעוט בתפקידו וליוו את צמיחתו הראויה לתוך התפקיד. באפריל 2010, לצד חגיגות יום ההולדת ה-18 שלו, אויו הפך בפועל לשליט הממלכה. כיום הוא מפקח באופן עצמאי על הממשלה המקומית הכוללת: ראש ממשלה, מועצת עוצרים ומועצה נוספת, אך עדיין מתייעץ לעיתים עם נשיא אוגנדה. עד לפני הלינץ' שביצע העם הלובי במועמר קדאפי, נהג המלך לקבל עצות גם מעריץ לוב וניהל עימו קשרים אדוקים.