ממחקר חדש שנערך במרכז המשולב לאבחון ולמניעת סרטן "במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב" עולה כי גם גברים ונשים בריאים לכאורה עלולים לשאת בגופם גידול סרטני שיכול להתפשט ללא גילוי מוקדם וטיפול בזמן. בקרב 1,000 נבדקים בריאים, בגילאי 20-80, נמצא כי 2.4% לוקים בסרטן. ממצאי המחקר פורסמו בגיליון האחרון של מגזין רפואי אירופאי.
מבין 24 הנבדקים שבהם התגלה סרטן, אצל 10 נמצא סרטן שד (אף שמרבית הנבדקים היו גברים) ו-7 נמצאו עם סרטן במערכת העיכול. בנוסף, נמצאו שלושה מקרים של סרטן עור וסרטן ערמונית. באופן מפתיע, לא נתגלה ולו מקרה אחד של סרטן הריאות – סרטן שאחראי למספר הגבוה ביותר של מקרי מוות בעולם, וזאת למרות העובדה שכמחצית מן הנבדקים (45%) עישנו בעבר או בהווה.
לנבדקים שלום. בזכות הבדיקות כולם קיבלו טיפול רפואי בזמן, מה שאיפשר לעצור את התפשטות המחלה ולהחלים באופן מלא. המחקר מתפרסם שלוש שנים לאחר סיום איסוף הממצאים, כך שניתן היה לבצע מעקב מתמשך אחר אותם הנבדקים ולוודא שהטיפול שקיבלו אכן סייע למנוע את התפרצות המחלה ולהציל את חייהם.
"כשלמישהו יש סרטן בשלב מוקדם הוא מרגיש הכי טוב"
"לא צריכים לדאוג", מרגיע בראיון ל-mako, פרופ' נדיר ארבר, מנהל המרכז למניעת סרטן, "אבל צריך להקדים בדיקה מכה ולזהות את הסרטן לפני שיש תסמינים. כשלמישהו יש סרטן בשלב מוקדם הוא מרגיש הכי טוב בעולם, שהוא יכול לכבוש את האוורסט ולעשות סטארט אפ".
"הבעיה שכשמרגישים לא טוב, זה מתחיל להיות מאוחר, ולכן צריך לעשות בדיקות, כמו שעושים טיפול עשרת אלפים לאוטו. הישראלי הממוצע עושה 20 אלף קילומטר בשנה כל 6 חודשים? שיעשה חצי ממה שהוא עושה לאוטו גם לגוף שלו פעם בשנה".
גם במחקר הזה לגיל הנבדק הייתה ההשפעה הגדולה ביותר על הסיכוי ללקות בסרטן: נבדקים מעל גיל 50 היו בסיכון גבוה משמעותית ללקות בסרטן ולפתח הן גידולים שפירים והן גידולים ממאירים, בהשוואה לגילאים צעירים יותר.
גורמים נוספים שנמצאו בהתאמה מלאה להימצאות גידולים סרטניים היו: השמנת יתר, צריכת אלכוהול מוגזמת (יותר משתי מנות ביום), ועישון למשך 30 שנה או יותר של קופסת סיגריות ביום. למרבה הפלא, רקע משפחתי של סרטן לא נמצא כבעל קשר מובהק להימצאות גידולים סרטניים בקרב המדגם שנבדק.
"בחורה צריכה להיבדק מגיל 20 פלוס"
"אפשר למנוע את הסרטן", חורץ פרופ' ארבר. "אחוזי התמותה מסרטן בארבעה עשורים האחרונים לא השתנו דרמטית, אבל אם מוצאים בשלב מוקדם או מונעים אז יש החלמה מלאה, ומהבחינה הזאת יש התקדמות מדהימה".
מאיזה גיל צריך לעשות בדיקות?
"בחורה צריכה להיבדק מגיל 20 פלוס. כלומר, לעשות אולטרה סאונד, בדיקת רופא נשים, בדיקת כירורג , בדיקת פאפ סמיר ולעשות חיסון פפילומה. אם זה צריך להתחיל כבר בגיל צעיר. לגבי שאר הדברים, מגיל 40. אני גסטרונאטולוג במקצועי, ובכל הנוגע לגילוי סרטן המעי, בדיקת הקולונוסקופיה מאתרת פוליפים שניתן להשמיד כבר בזמן הבדיקה ולמנוע חד משמעית סרטן".
המחקר נעשה באופן רטרוספקטיבי בקרב נבדקים שהגיעו מיוזמתם לבדיקות סקר שגרתיות במרכז, בין ינואר 2006 לינואר 2010. במסגרת היום עברו הנבדקים בדיקות לגילוי מוקדם של 11 סוגי הסרטן השכיחים ביותר בישראל : סרטן חלל הפה, סרטן בלוטת המגן, סרטן המעי הגס, סרטן העור, סרטן ריאות, סרטן השד, סרטן הרחם וצוואר הרחם, סרטן הערמונית וסרטן האשכים. אף אחד מן הנבדקים לא הופנה אל הבדיקות על ידי רופא משפחה או רופא מומחה, אלא פנה לעשות אותן מתוך מודעות לחשיבות הגילוי המוקדם.
"כל היופי במרכז שהקמתי הוא שבודקים לך הכול בכפיפה אחת", אומר פרופ' ארבר. "תוך כמה שעות רואים אותך עשרה רופאים ועורכים בדיקות לגילוי 11 סוגי סרטן שאחראים ל-80% ממקרי הסרטן. עושים בדיקות דם, בדיקות גנטיות, ייעוץ תזונתי ובדיקות ההדמיה השונות. אם מוצאים משהו, עוזרים לאותו אדם, מפנים אותו לרופאים הטובים בתחום ומתקתקים את הבירור, שיטופל בזמן".
ארבר מספר שחברות רבות במשק מפנות את העובדים ליום בדיקות שכזה במרכז ושניתן לבצע אותו גם באופן פרטי תמורת 1,450 שקלים. "זה עולה הרבה פחות מטיפול עשרת אלפים", הוא מציין בחיוך.
"מה, אתה אבא שלי?"
מן המחקר עולה גם כי בקרב 7.1% מהנבדקים נמצאו גידולים שפירים או טרום-סרטניים שידועים בשם "פוליפים", כאשר מחציתם התגלו במערכת העיכול, והשאר ברחם או בצוואר הרחם, בעור ובפה. גם במקרים אלה, הפוליפים הוסרו במלואם, באופן שהבטיח החלמה מלאה בזכות הגילוי המוקדם.
"פוליפים", מצר במילה אחת פרופ' ארבר. "סרטן המעי זה הסרטן שהכי הורג במדינה והכי שכיח. העניין הוא ששוכחים שיש עוד סוגי סרטן שכיחים, שתוקפים בגיל צעיר. באות נשים צעירות ואני מסביר להן על תזונה נכונה והחשיבות של בדיקות גניקולוגיות וכירורגיות. הן אומרות לי, 'מה, אתה אבא שלי?', אני אומר שמי שמקשיבה לי למרות שאני לא אבא שלה, מרוויחה עוד תשע שנים לחיים שלה. מה, לא כדאי?".
ובשורה התחתונה, עד כמה אורח חיים בריא באמת מונע סרטן?
"אין ספק שאורח חיים בריא יכול למנוע 50-60 אחוזים ממקרי הסרטן, ומדובר בדברים באמת פשוטים כמו לעשות פעילות גופנית, שתהיה תזונה נכונה, ולא לעשן. והכי חשוב: גילוי מוקדם, כי ניתן למנוע את הסרטן".