על מנת שהמוות וההרס בעזה יגיעו לקצם יש כמה דברים שצריכים להשתנות. חמאס ללא שינויים, פירוז הרצועה, שיקום שמפוקח באופן ישיר ומוחלט על ידי הקהילה הבינלאומית וסגירת אונר"א - סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם.

לסגור את אונר"א? האם הארגון שלוקח אחריות על רווחתם של כל כך הרבה אנשים בעזה צריך להיסגר, דווקא עכשיו בשעה שעזה זקוקה לו יותר מתמיד? בדיוק כך.

בואו נתחיל עם חמאס. הוא נבחר מפני שסיפק שירותים חברתיים לאזרחים, ומכיוון שהיה הרבה פחות מושחת מבכירי הרשות הפלסטינית שניתבו לכיסים פרטיים מיליארדים מכספי הסיוע הבינילאומי. כאשר יביטו על השטחים ההרוסים שפעם היו השכונות שלהם, אנשי עזה בוודאי ירצו להחליף את חמאס, אם יהיו אלטרנטיבות - ישויות שיעזרו לספק מזון, לבנות מחדש את הבתים ולספק עבודה. ישויות שלא ישתמשו בתושבים כמגנים אנושיים. במיוחד כעת, כאשר התושבים מבינים שחמאס השקיע מיליארדים בבניית מערכת מנהרות הטרור שהובילו אותם לשום מקום.

תוכנית עקיפת חמאס צריכה לקחת דוגמה מההתערבות האחרונה נגד הנשק הכימי בסוריה, כאשר פיקוח של מדינות זרות לווה את השמדת רוב הארסנל הכימי של אסד. מנהיגים כמו ראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר, הציעו שהעולם יכול לעשות משהו דומה גם בעזה.

על מנת לבנות אותה מחדש, הקהילה הבינלאומית, ובראשה התורמות הערביות הגדולות יתבקשו להשקיע מיליארדים. על מנת לשבור את המעגל ההרסני של חמאס, התורמים יצטרכו לעקוב מקרוב אחר התרומות ולוודא שאלפי טונות המלט והכסף הרב לא יוסטו על מנת לממן טרור ולבנות מחדש את מרכז הטרור התת קרקעי.

יחד עם זאת, על מנת להבטיח עתיד יציב ואופטימי, הפלסטינים יצטרכו יותר מרק תרומות. הם צריכים נתיב חדש שיאפשר להם לעמוד על רגליהם, ואונר"א הוא אחד המכשולים הכי גדולים שעומדים בדרך.

אונרא בעזה (צילום: רויטרס)
אחד המכשולים הכי גדולים שעומדים בדרך. סיוע מאונר"א|צילום: רויטרס

הארגון הוקם בדצמבר 1949 על מנת לסייע לפליטי המלחמה שחמש מדינות ערב כפו על ישראל בתחילת דרכה על מנת לנסות ולמנוע את הקמתה. במקור הוא כוון לכ-650 אלף אנשים (מספר שכשלעצמו הוא מנופח מאוד). כיום הוא משרת 5 מיליון - צאצאים של הקבוצה המקורית ועוד רבים שמצאו מחסה תחת המטריה המתרחבת של אונר"א.

אונר"א מפעילה 59 מחנות פליטים בירדן, סוריה, לבנון ובגדה ובעזה. בנוסף היא מפעילה בתי ספר ותוכניות נוספות. לאורך השנים היא זכתה לשבחים על חלק מהפעולות שלה, ובוקרה על אחרות. לאחרונה היא הואשמה בסובלנות ואף שיתוף פעולה עם ארגוני טרור, והודתה כי היא מגייסת אנשים מהאוכלוסיה הכללית (שחלק גדול ממנה משתייך לארגוני הטרור) מבלי שבדקה את נטייתם האידיאולוגית, והבטיחה בכך את חינוכם של ילדי עזה לג'יהאד.
  
הארגון אפשר לחמאס את יישום השריעה בכך שביטל אירועי ספורט פתוחים לבנות, וספרי הלימוד שלו ספוגים בשנאה לישראל, ובהכחשת שואה. אונר"א עצמה הודתה שכ-100 רקטות נמצאו במהלך צוק איתן בבית ספר שלה. בעוד שאונר"א הביעה זעזוע ממציאת הרקטות, יום לאחר מכן הן הועברו ל"רשויות המקומיות". כמה ימים לאחר מכן עוד מצבור של רקטות נמצא על ידי חיילי צה"ל בבית ספר אחר של הארגון. ואז בעוד אחד. 

בכירי אונר"א היו מזועזעים. שלושה מקרים ברצף במתקנים שלהם. חמאס לא היה יכול להיות מאושר יותר, כאשר הוא משתמש במתקנים של האו"ם כדי להעצים את התמונות של נפגעים אזרחיים ואת הזעם הבינלאומי.

אונרא בעזה (צילום: רויטרס)
מנציחה את מצבם של הפליטים. אונר"א|צילום: רויטרס

ההתרפסות של אונר"א בפני חמאס וארגוני טרור אחרים היא בעייתית, אך היא לא הבעיה המרכזית שלו. הארגון משריש את האתוס של קורבנות ותלות לדורות הבאים של הפלסטינים. זהו ארגון האו"ם היחידי שמופנה לקבוצה ספציפית של אנשים. כל בעיית פליטים אחרת על פני כדור הארץ מטופלת על ידי סוכנות הפליטים הכללית של האו"ם - UNHCR. UNHCR עוזרת לאנשים באופן מהיר להתחיל מחדש את חייהם. היא תומכת בהם כאשר הם מוצאים בתים, חינוך ואפשרות לחיות. אונר"א מצד שני, מנציחה את מצבם של הפלסטינים על ידי שיכונם במחנות פליטים, ומספרת להם שהם פליטים עד שיחזרו לביתיהם שכבר מזמן לא קיימים. במחנות הפליטים, הדורות הבאים חיים על תרומות ומוסיפים להיות תלויים באחרים בעודם ממשיכים לחלום על כיבוש מחדש. אונר"א מאכיל 60% מתושבי עזה. הוא המעסיק השני בגודלו, רק אחרי הממשלה. בעזה יש את קצב גידול האוכלוסיה ה-13 הגבוה בעולם, למרות צפיפות גבוהה.

לשחרר את עזה מלפיתת החנק של אונר"א אומר יותר הזדמנויות לעזתים להכניס משמעות לחייהם, מעבר לחלומות פנטיים של מוות לישראל. עד לא מזמן, היתה בעזה תעשייה קלה וחקלאות. היו בה בתי ספר מקצועיים, אוניברסיטאות וחברה אזרחית. היא יכולה להשיג שוב את הצלחת העבר שהיא והגדה המערבית חוו בתקופה שבין שתי האינתיפדות. יש שני מחסומים מרכזיים שצריכים להיות מוסרים: המפלה של חמאס צריכה להוביל לסילוק הארגון שמשתמש בשמחה באזרחיו כמגנים אנושיים. אך חשוב באותה מידה - ארה"ב, האיחוד האירופי ומדינות המפרץ צריכות להוביל לפירוק אונר"א ולתת לתושבי עזה הסובלים ולשכניהם הישראלים הזדמנות אמיתית לבנות חיים, תשתיות ושלום.

רבי אברהם קופר ויצחק אדלרשטיין הם חברים במרכז שמעון ויזנטל.


לכתבה המקורית בפורבס ישראל

בעקבות צוק איתן: זינוק בהורדת אפליקציה המאפשרת חרם צרכני על חברות ישראליות

רוצים להצליח? אמצו את שלוש התכונות המשותפות לאנשים המצליחים ביותר בעולם