דיוקן הנשיא המנוח צ'אבס בהלוויתו (צילום: רויטרס)
הקהילה היהודית ירדה מ-24 אלף ל-4000. צ'אבס נבחר מחדש|צילום: רויטרס

אמש חגג הוגו צ'אבס את פתיחת הקדנציה הרביעית שלו לאחר שניצח בבחירות לנשיאות ונצואלה שהתקיימו השבוע.

יצחק הולדר, שעלה מונצואלה בשנת 2000, סיפר בתוכניתו של ניב רסקין בגל"צ על מצבה הרע של הקהילה היהודית בוונצואלה. הולדר סיפר כי בחר לעלות ארצה בעקבות שיחה אשר קיים עם אחד היועצים הבכירים של צ'אבס. "בשיחה עם הבכיר הרגשתי שההצהרות מתורגמות מאידיאולוגיות של גרמניה הנאצית. הוא דיבר איתי על עם, אומה ומנהיג ואני לא צריך לספר לכם מאיפה זה לקוח".

בעבר התגוררו בוונצואלה 24 אלף יהודים, אבל כיום המספר מגיע לאלפים בודדים. תמיכתו העיקבית של צ'אבס במדינות ערב והתנגדותו לעולם המערבי, הפכה את ונצואלה למקום סימפטי פחות בעבור הקהילה היהודית. "צ'אבס דוגל במדיניות אנטי אמריקאית ואנטי אימפריאליסטית", אמר ל"מה בוער" הרצל ענבל, לשעבר שגריר ישראל בוונצואלה, "אך למרות הקשר ההדוק שלו לסין, סוריה ואיראן, אשר מקבלות ממנו תמיכה כלכלית ומשאבית, הוא עדיין מקיים יחסים אינטסייבים עם ארה"ב. לכן גם מגדיר את עצמו כחלק מהגוש הבלתי מזוהה"

השגריר הישראלי האחרון של ונצואלה סולק לפני כארבע שנים ומאז לא קיימת שגרירות ישראלית בוונצואלה. "ההזדהות של צ'אבס עם אלו הנחשבים אויבי ישראל יצרה מצב חדש ולא נעים לקהילה היהודית", הוא אומר, "התייצבות צ'אבס לצד המדינות הערביות מעבירה מסר מאוד ברור לקהילה בוונצואלה- למרות חופש הדת אשר נהוג במדינה, המדיניות הסוציאליסטיות הלאומנית קודמת לכל ולכן אם תרצה הקהילה היהודית להחשב כחלק מהאומה הוונצואלית יהיה עליה לעשות ויתורים כואבים".

"העושר בוונצואלה מתחלק כיום בצורה שווה יותר מבעבר"

האם הוזמן רצח פוליטי בתשבץ? (צילום: חדשות 2)
למרות שהבחירות דמוקרטיות, השחיתות עדיין קיימת|צילום: חדשות 2

הולדר סיפר גם על מימוש ההצהרות הלוחמניות של של צ'אבס במדיניות הפנים והחוץ של המדינה. "לוונצואלה המון משאבים טבעיים אשר לא מנוצלים עד הסוף", הוא אמר, "מפעל שיכול לייצר 6 טונות של נפט מייצר כיום רק 2 טונות, אבל למרות זאת הצליח צ'אבס לצמצם מעט את הפערים בין העניים לעשירים וכיום לעסק חדש יש סיכויי הצלחה של 95  אחוז". לפי הולדר, הנושא היחידי שעדיין לא בא לידי פתרון במדינה הוא השחיתות. "ההצבעות לא חשאיות וזה ידוע. צ'אבס הקים מערכת אלקטרונית חדשה לקראת הבחירות הקודמות ובפעם הקודמת הודפסו רשימות של אנשים שלא בחרו בצ'אבס, ואלו פוטרו מעבודתם זמן קצר לאחר שנבחר".

גם שגריר ישראל לשעבר בוונצואלה, הרצל ענבל, הסכים על כך שסוד כוחו של צ'אבס הוא מצב העם הוונצואלי. "למדינה יש המון אוצרות טבעיים, ולפני צ'אבס רק חלק קטן מהעם נהנה מהאוצרות הללו. כיום אומנם עדיין קיימת שחיתות ופערים מעמדיים, אך מצד שני יש גם חינוך חינם, מרפאות חדשות ותנאים סוציאליים הגיונים. העושר בוונצואלה כיום מתחלק בצורה שוה יותר ורחבה יותר מבעבר".