אין תמונה
חולם להקים בית קולנוע בג'ובה. חאלד

חאלד לורלה סופר בשלושת החודשים האחרונים את הימים והשעות. כשגורש מישראל לדרום סודן יחד עם שני בניו (בני ה-8 ו-12) הוא הבין שעתידם מוטל בסכנה. אבל רק עכשיו, בג'ובה, כשהוא חולה במלריה ורואה את ילדיו סובלים מרעב, מיתושים ומשעמום, הפנים שאם לא יימצא להם פיתרון בזמן הקרוב, משפחתו לא תשרוד עוד זמן רב. לכן, כששמע על הפרויקט שהגה איש העסקים הישראלי בסודאן, מיכאל מן גולדמן, הוא הביע התלהבות רבה, בדיוק כמו שאר המגורשים הלהוטים להקים יישוב שיתופי למגורשי דרום סודאן שיספק מקור הכנסה וישפר משמעותית את תנאי המחייה העלובים בהם מתגוררים כעת בג'ובה.

"ילדי גדלו בישראל וחונכו בבתי ספר מתקדמים וכרגע אין להם אפילו גינה או מגרש לשחק בו", אומר לורלה ממיטת חוליו בג'ובה ומפרט על תנאי המחייה החדשים. "לפעמים עובר יום שלם, מבוקר עד לילה שאני לא מכניס לפה שום דבר. אין לנו מה לאכול ואין כאן עבודה. אפילו ברז אין לנו ואנחנו צריכים לקנות מים לא נקיים מאדם שמביא אותם מהנהר. כמעט כל אחד כאן חולה במלריה. בבית החולים דורשים כסף על כל טיפול וגם אם יש לך כסף לשלם עבורו לא מסוגלים לתת שם טיפול ראוי. אנשים יושבים על הרצפה בגלל המחסור הקשה במיטות". התקווה היחידה שכרגע מדבר עליה לורלה הוא הפרויקט שעליו עומלים כיום איש העסקים מן-גולדמן ועורכת הדין לאה פורשטט.

שישה פליטים כבר מתו, בהם תינוק

"הרעיון עלה כשהגיעו כאלף מגורשים מישראל לדרום סודן", מספר מן גולדמן, "שם, אין מערכת רווחה כדי לסייע להם. הם למעשה הועברו מישראל והושארו שם לנפשם, כשאין להם בתים, לא רכוש, לא כסף ולא עבודה. שישה מהם כבר מתו, בהם גם תינוק בן חצי שנה. נציגי המגורשים יצרו איתי קשר והבנתי שהפתרון היחידי הוא מגורים שיתופיים והתחלתי לקדם את רעיון הקיבוץ. המגורשים מאוד התלהבו ממנו והביעו רצון לקחת בו חלק. זאת בעצם המסגרת היחידה כרגע שיכולה לאפשר להם לשרוד". 

אין תמונה
מן-גולדמן, לצד בכיר במשרד הבריאות המקומי

לאחרונה קיבל מן-גולדמן אישור מהממשלה המקומית לבצע שימוש בקרקע בשטח של אלף דונם. "המטרה היא להקים במקום בית ספר מקומי, מרפאה, ומרכז קניות, שיהיה למעשה היחיד והראשון בג'ובה ויעסיק 72 עובדים. בנוסף, אנחנו מתכוונים להביא צוות שיכשיר חלק מחברי היישוב לעסוק בחקלאות מודרנית. השאיפה היא שהישוב יהפוך לרווחי כעבור מספר שנים ויוכל להתחיל להחזיר הלוואות שנקבל", הוא מספר.

פרוייקט מציל חיים

לאה פורשטט, המסייעת למן-גולדמן ביישום הפרויקט, היא אמו של אורי בן ה-12, שנאלץ להיפרד לפני חודשים ספורים מחברו הדרום סודני, וואי. "כשאורי סיפר לי שוואי צריך לחזור לדרום סודן התחלתי ללמוד את הנושא ולבדוק מה אני יכולה לעשות בשביל המשפחה הזאת", היא מספרת על הסיבה שהחליטה להירתם למשימה.


"המגורשים מישראל נמצאים בסכנת חיים וכמי שסילקו אותם לשם, אנחנו צריכים לחוש אחריות כלפי הקהילה הזאת. אנחנו רואים בפרויקט הזה פרויקט מציל חיים שמטרתו היא ללוות את הקהילה בשנות ההקמה הראשונות ולהכשיר אותם לנהל יישוב מפותח משל עצמם שיוכל לפרנס את עצמו לספק להם את כל השירותים שאין להם אפשרות לקבל כיום", היא אומרת.

את הסיוע בהקמת היישוב מקבלים כעת היוזמים מארגונים כמו: א.ס.ף, דרור ישראל והתנועה הקיבוצית שעתידה לסייע בהקמת היישוב. בנוסף, הוגשה בקשה באמצעות ממשלת ישראל לקבלת הלוואה מהבנק העולמי. לצורך הקמת מרכז הקניות צריכים היוזמים לגייס סכום של 180 אלף דולרים שאותו לפי התוכנית עתידים להחזיר למלווים מהכנסות המרכז העתידיות.

כתבו לאלינור פוקס: elinor.fuks@mako.co.il