תרגיל למתקפה כימית (צילום: דו
תרגיל כימי. "הישראלים מצטופפים כדי לקבל מסיכת אב"כ"|צילום: דו"צ

"ישראל מתכוננת לתקיפה באיראן בעוד האזרחים חוששים מהגרוע מכל". זו כותרת הכתבה שפורסמה אמש בסוכנות הידיעות בלומברג ואשר מככבת בעמוד הבית של אתר החדשות, על רקע הדיבורים הבלתי פוסקים בישראל על תקיפה אפשרית באיראן בתקופה הקרובה.

בכתבה מתוארים ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק כמי שמתכוונים לאיומים לתקוף באיראן, תוך שהם מאמינים כי נוצר חלון הזדמנויות עד הבחירות בארה"ב ב-6 בנובמבר, ועל רקע הערכתם כי איראן מתקרבת לנקודת האל-חזור. תושב זר הקורא את הכתבה יקבל בקלות את הרושם שאזרחי ישראל מבוהלים מתקיפה אפשרית באיראן ועסוקים אך ורק בסוגיה זו. גם הזווית הכלכלית כמובן מובאת בהרחבה, ובבלומברג טוענים כי השקל, הבורסה והאג"ח הממשלתיות חלשים בגלל סוגיית איראן.

"עשרות ישראלים מצטופפים בתור בקניון בירושלים לקבל מסיכת אב"כ", נכתב בכתבה. יורם לנדס, פרופ' למנהל עסקים, אומר לבלומברג כי "המנהיגים שלנו הפכו ניציים מאוד בהתבטאויותיהם לאחרונה והפעם נראה שהם מתכוונים למה שהם אומרים.

גם שלמה ברום, בכיר לשעבר בצה"ל, צוטט בכתבה כמי שאומר: "נתניהו וברק עושים מאמץ מיוחד להכין את הציבור לתקיפה באיראן".

"ישראל מאיימת כל הזמן"

ההמלצה: להכין ציוד למרחב המוגן. ארכיון (צילום: רויטרס)
פיקוד העורף מתכונן|צילום: רויטרס

בבלומברג מזכירים גם את הניסוי של פיקוד העורף בשליחת הודעות SMS לשם התראה מפני נפילת טילים. מבחינה כלכלית, בבלומברג מזכירים ש"השקל בשפל ש 15 חודשים, תשואות האג"ח הממשלתיות עולות ומדד המעו"ף בשפל של 3 שבועות". האנליסט יונתן כץ מצוטט כמי שאומר: "פרמיית הסיכון עלתה בגלל הכותרות בעיתונים; טבעי שהשקל ייחלש".

בכתבה מצוינת גם התנגדות האמריקנים לתקיפה ישראלית באיראן מחשש שהדבר יביא לזינוק במחיר הנפט ולפגיעה חמורה בכלכלה הגלובלית, שכבר היום רעועה. לפי נתוני בלומברג, תפוקת הנפט של איראן כבר נחתכה ב-20% השנה ל-2.86 מיליון חביות ביום, בין היתר בשל הסנקציות שהוטלו עליה.

אך יש גם מי שגורס כי איומי ישראל הם איומי סרק; אהרון דייוויד מילר, שעבד בעבר במזכירות המדינה בארה"ב, אומר לבלומברג כי "ישראל מאיימת כל הזמן - זה האיום השלישי שלה ב-3 החודשים האחרונים - אבל כלום לא קורה, וזה בעיני פוגע באמינות שלה".

ג'רלד שטיינברג, פרופ' למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן, אומר לבלומברג שאם ישראל לא תתקוף בחודשים הקרובים - האמינות שלה תיפגע: "זה חלון ההזדמנויות הטוב ביותר שישראל יכולה לקבל. אם היא לא תתקוף במהלך 6 החודשים הקרובים ואיראן לא תיסוג מתוכנית הגרעין שלה, ישראל תאבד את אמינותה".