סירוב מבית המשפט. דנקנר (צילום: חדשות 2)
מאיפה הגיע הכסף?|צילום: חדשות 2

נוחי דנקנר, בעל השליטה בקונצרן אי.די.בי עושה ימים כלילות במטרה לשכנע את מחזיקי אג"ח החברה לחזור בהם מהחלטתם להשתלט על החברה. בסוף השבוע הציג בפניהם את המתווה החדש והמשופר, לפיו יועבר לבעלי אגרות החוב סכום של 640 מיליון שקלים במזומן.

הבוקר, בכירי קבוצת אי.די.בי מיהרו להגן על המתווה החדש ובראיונות בתחנות הרדיו ענו לשאלה שהעסיקה רבים: מאיפה צץ סכום של יותר מחצי מיליארד השקלים?

חיים גבריאלי, מנכ"ל קבוצת אי.די.בי התראיין הבוקר בתוכנית "בוקר טוב ישראל" בגלי צה"ל והציג את המתווה החדש: "אנחנו למעשה מציעים כ- 640 מיליון שקל במזומן. אנחנו הולכים להציע להם כ-27 אחוזים מהחוב במזומן, שמתוכו יועברו מיידית כ-540 מיליון שקלים. בעלי אגרות החוב, שהחוב שלהם לחברה עמד על 1.7 מיליארד שקלים, יקבלו במזומן, עכשיו עם חתימת ההסדר כ- 540 מיליון שקלים ובסוף ההסדר כ- 640 מיליון שקלים, לא כולל מניות וסדרות אג"ח נוספות".

גבריאלי תקף את הגופים המנסים להשתלט על החברה "אי.די.בי פיתוח היא חברה עם כמיליארד שקלים בקופה במזומן, זה המון כסף. אז לבוא ולטעון שהחברה לא יכולה לעמוד בהתחייבויות שלה, זו בעיה של תום לב, של ניגוד עניינים, השתלטות ורצון להשיג סיבוב כספי משמעותי על גביהם של החוסכים".

גם עו"ד אמיר בר טוב שמייצג את אי.די.בי פיתוח הוזעק לדבר בתכנית הבאה בגלי צה"ל, "נכון להבוקר" וסיפר על המתווה שהוגדר אמש 'כמהפכני', "המתווה מדבר על הזרמה הרבה יותר משמעותית של כסף חיצוני, כבר מהיום הראשון שיאושר ההסדר. כאשר באותו היום יקבלו מחזיקי אג"ח של אי.די.בי החזקות שזו חברה בקומה העליונה ביותר מזון של 540 מיליון שקל ותוכו כמעט 400 מיליון שקל להזרמה חיצונית. בנוסף יקבלו התחייבות להזרמה נוספת של עוד 100 מיליון שקל על פני כמה שנים וזה משקף הזרמה מצד בעלי מניות והמשקיע אלשטיין של סכום הרבה יותר משמעותי לקבוצה"

לחששות לפיהם הכסף לא יוזרם הוא אומר "כבר ביום הראשון מוזרם עיקר הסכום ולכן אני לא חושב שיש חשש כזה. כאשר משקיעים לוקחים מכספם כ- 400 מיליון שקל חדשים הסיכוי שלא יעבירו את היתר ויאבדו את הכל הוא מאוד נמוך. העיקרון הוא שמקבלים מזומן, מהר וביום הראשון של ההסדר".

"המתווה הקודם שהוצע לא היה תספורת ופתח עוד אפשרויות"

כשנשאל בר טוב מאיפה צץ הכסף, הוא ענה: "המתווה הקודם שהוצע לא היה תספורת. הכל שאלה של איזה תנאים יש. אם אתה משאיר את כל החוב של מחזיקי אגרות החוב בפנים, לעומת אם אתה משאיר פחות חוב, אז אתה יכול לתת. בתקופה האחרונה רואים את הפוטנציאל הגדול מאוד של הנכסים המצוינים של החברה, כאשר אפילו במונחים של מחירי שוק החברות של הקבוצה גמעו עשרות אחוזים רק בשבועות האחרונים.

"ההסדר הקודם רק נתן מבנה אחר של אפשרויות. אם המחזיקים בעצמם מסכימים להוריד חלק מהחוב שלהם, זה מאפשר למשקיעים להכניס יותר כסף בהתחלה. הם רואים לטוח ארוך יותר, משקיעים לטווח ארוך יותר, רואים את הפוטנציאל בנכסים ואם המחזיקים מוכנים לוותר על יותר כסף לטווח הארוך, אפשר להכניס יותר כסף בטווח הקצר".

לשאלה האם מתוכננת תספורת של יותר מ -800 מיליון שקלים הוא ענה, "אנחנו לא רצינו לעשות שום תספורת, זו ההחלטה של המחזיקים עצמם שהחליטו לעשות הסדר בינם לבין הנציגות. המתווה החדש הוא שיפור של כמה מאות מיליוני שקלים למתווה של הנציגויות. אם רוצים המחזיקים לחזור למתווה הראשוני שהוצע להם שבו אין תספורות למי שנשאר עד הסוף וכל אגרות החוב נשארות, רק הלוח סילוקין נדחה, אז בבקשה, הוא בוודאי גם עומד על כנו, אבל הם בחרו בדרך אחרת, בו הוצע להם מתווה משופר. אי אפשר להאשים את נוחי דנקנר או אחרים בזה שעושים תספורת כשהמחזיקים רוצים מצד אחד יותר וודאות ומוכנים לוותר על חלק מהחוב".

אלון גלזר, סמנכ"ל מחקר ב"לידר שוקי הון" מסביר בשיחה עם mako את השינוי שחל: "לאורך כל התקופה דיברו בחברה על משקיע מארגנטינה שיבוא עם כספים ובמקביל הם דיברו על לבצע הסדר חוב, שבמסגרתן הבנקים בחברות הפרטיות והגופים המוסדיים באי.די.בי יוותרו על חלק מהחובות או ידחו את התשלומים שלהם. לא היה שינוי ברעיון לבצע הזרמת כספים בתמורה להסדר והשינוי שמדברים עליו הוא בעיקר במתווה שלו. עכשיו בעקבות המהלך שביצעו קרן יורק והגופים המוסדיים הסכומים שאותה משקיע מארגנטינה מתכוון להעביר יועברו ברובם למשקיעים המוסדיים (על חשבון הבנקים) ובנוסף ההצעה כוללת עוד מספר שיפורים עבור משקיעי האג"ח".

בתוך כך, אתר גלובס מדווח, כי ראשי הבנקים הגדולים במשק - הפועלים, לאומי, דיסקונט ומזרחי טפחות - הגיעו היום (א') להסכמה באשר לגורל הסדר החוב באי.די.בי פתוח. מנהלי הבנקים החליטו להתנגד להצעת הסדר החוב הכפוי של נציגויות מחזיקי האג"ח. בבנקים מוכנים לדחות תשלומי חובות עבור דנקנר אך תמורת פיצוי בדמות תוספת ריבית. בבנקים לא מוכנים לקבל "תספורת", כלומר למחוק חלק מהחובות של דנקנר.