חברי הכנסת והשרים מעולם לא נחשדו בפיתוח הרגלי אכילה בריאים. הקרואסונים והבורקסים הפכו כבר לרקע קבוע בישיבות הממשלה, ורובם מטפחים כרס לתפארת. אבל מאז שנכנסו חברי הכנסת הצעירים למשכן, חל שינוי במזנון הכנסת.
בשנה האחרונה נוספה לתפריט מנה טבעונית אחת ובחודשים הקרובים אפילו יוקם במשכן מזנון נוסף שיהיה כולו על טהרת האוכל הבריאותי, עם יותר מנות צמחוניות וטבעוניות לחברי הכנסת שחפצים בכך.
המזנון אמנם יחל לפעול במהלך פגרת הפסח, אבל כבר מחר יזכו חברי הכנסת לטעימה ממה שהם יוכלו לאכול שם. לרגל יום זכויות בעלי החיים המתקיים מחר, שף המזנון, רמי ניסים, יארח את הבלוגרית אורי שביט, המתמחה בבישול טבעוני, שתכין את המנות וגם תייעץ לצוות המטבח איך להגיש אותן. בין המנות הטבעוניות שיוגשו לנבחרי הציבור תוכלו למצוא ירקות ממולאים, המבורגר טבעוני, קציצות עדשים שחורות, מאפה תרד בבצק עלים וגם קינוח טראפלס שוקולד.
שביט, בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר", בישלה היום ביחד עם שרה הורניק, בעלת הבלוג "משחקת באוכל" את חלק מהמנות שיוגשו מחר בכנסת. "היה מקסים, מרגש וכיפי, כבוד הוא לי לקחת חלק באירוע יוצא דופן כזה", אמרה שביט. "הרצון הטוב של רמי ניסים, השמחה והנתינה היו בלתי רגילים. ראו שהוא רצה שהאוכל יהיה מושקע וטעים".
"המודעות לאוכל טבעוני עלתה, אבל בסופו של דבר זה מגיע לצלחת וכולם רוצים שהאוכל יהיה טעים ומזין ואני חושבת שאין דרך טובה להמחיש לנבחרי הציבור בדרך פרקטית כמה טעים האוכל הטבעוני", סיכמה שביט.
בחודשים האחרונים ח"כ תמר זנדברג (מר"צ), מקדמת יחד עם ח"כ אריה דרעי (ש"ס) הצעת חוק שתחייב מסעדות ומוסדות ציבור להגיש מנה טבעונית אחת: "אני שמחה שתכנס מנה טבעונית כחלק מתנאי המכרז, זו מהפכה שמאפשרת לטבעונים אפשרויות בחירה גם בכנסת" מספרת ח"כ זנדברג ל-mako. "המנה הטבעונית של טורטייה פטריות "נחטפת" במזנון, והאפשרות החדשה תעלה את המודעות גם בקרב אלו שלא מתחייבים לטבעונות מלאה. זו יוזמה שיכולה להביא תועלת בריאותית, לבעלי החיים ולכדור הארץ בכלל".
ולא רק ח"כ זנדברג מתגייסת לעניין - גם ח"כ איתן כבל (העבודה) בדק מה כדאי לו להתחיל לאכול במזנון החדש ואפילו העביר למנכ"ל הכנסת, רונן פלוט, תפריט לדוגמה שהרכיב יחד עם מחלקת התזונה והדיאטה של הדסה עין כרם ועמותת "ידיד".
בתפריט החלבי שהרכיב תוכלו למצוא סלט בהרכבה עצמית, קטניות ופחמימות כגון גרגירי חומוס ובורגול, כריכים מקמח מלא עם ממרחים בריאים ואפילו קינוח של פנקייקס (גם הם, כמובן, על בסיס קמח מלא). בתפריט של הקפיטריה הבשרית הוא מציע מרקים, מנה עיקרית, מנה צמחונית, תוספות, 2 סוגי ירקות ואפילו מנת פירות וירקות חתוכים וארוזים. לדברי ח"כ כבל, ההמלצה הוגשה למנכ"ל הכנסת על מנת שתהיה חלק מהתפריט הבריא שיונהג בקרוב.
"התפריט כיום הוא מאוד בסיסי, מגישים כל מיני סוגי קטניות, פתיתים, פירה, תפוחי אדמה ועוף לסוגיו, שניצל כל יום. אין לי צפיות שיוגש לנו אוכל גורמה, אבל האוכל היום מאוד לא טעים ולא מזמין", אומר ל-mako ח"כ כבל. "חלק מבעיות ההשמנה שלי מתחילות במזנון, זה אוכל מאוד לא בריא", הוא מדגיש. האם הכנסת "הצעירה" היא שמכתיבה את שינויי האכילה? "המבוגרים מבינים שהם צריכים להקשיב לרופא ובקרב הצעירים אכן יש מודעות שהולכת וגוברת לגבי אכילה בריאה", עונה ח"כ כבל.
קציצות עדשים שחורות ברוטב עגבניות / אורי שביט
שביט מספרת כי זהו מתכון בהשראת חברתה אורלי, שפתחה בפניה את המסלול המהיר לקציצות טבעוניות נפלאות, עסיסיות ונטולות ביצים.
חומרים לכ-30 קציצות קטנות
500 גרם עדשים שחורות, מושרות למשך לילה
1 זוקיני גדול, מגורד
3-4 שיני שום קצוצות גס
מעט שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
2-3 כפות קמח (לא חובה)
שמן צמחי לטיגון
לרוטב:
4-5 עגבניות גדולות, חתוכות גס
חופן גדול עגבניות שרי (רצוי מכמה צבעים), חצויות
3-4 שיני שום קצוצות גס
1 פלפל צ'ילי קצוץ
שמן זית
מעט סוכר
מלח
1. מכינים את הרוטב: מחממים שמן זית בסיר רחב ומטגנים קלות את השום והצ'ילי הקצוצים עד שהם מעלים ניחוח. מוסיפים את העגבניות ומעט סוכר, מערבבים ומנמיכים את הלהבה. מבשלים את העגבניות במשך כ-10 דקות ומוסיפים כוס מים. ממליחים וממשיכים לבשל מעל להבה נמוכה כ-10 דקות נוספות.
2. מכינים את הקציצות: מסננים את העדשים ממי ההשריה ומניחים במיכל של מעבד מזון. מוסיפים את השום ומעט שמן זית וטוחנים עד לקבלת תערובת רכה ורטובה. מעבירים לקערת ערבוב.
3. מוסיפים לעדשים הטחונות זוקיני מגורד. מתבלים, מערבבים וטועמים (כדאי שהתערובת תהיה מלוחה קצת יותר, כי המליחות מתפוגגת מעט אחרי הבישול). בשלב זה אפשר להוסיף מעט קמח שמוסיף רכות ואווריריות.
4. מחממים שמן צמחי רדוד במחבת רחבה. יוצרים קציצות שטוחות בכפות ידיים יבשות (אין צורך להרטיב אותן) ומטגנים דקה-שתיים מכל צד, להשחמה. מוציאים ומעבירים לרוטב העגבניות בשכבה אחת.
5. מבשלים את הקציצות ברוטב כ-10 דקות, עד שהן סופגות את רוב הנוזלים ומגישים.
>> ג'וקים בחמאת בוטנים ובשר בגבינות: העובדות הכי מפתיעות על האוכל
>> מרק גריסים ומנגולד שיחמם אתכם טוב טוב