תוכי שנגנב (צילום: תומר ושחר צלמים)
נמכרים בסכומים של עד 80,000 שקל, תלוי בסוג|צילום: תומר ושחר צלמים
כ-1,500 תוכים יקרי ערך נגנבו בשלוש השנים האחרונות מבעליהם. מדובר בתוכים מדברים מסוג ג'אקו, קאקדו וארה, שנחשבים למבוקשים במיוחד.

כמה כנופיות של עברייני רכוש יהודים וערבים חברו יחד כדי לגנוב את התוכים המדברים ולשלשל לכיסיהם מאות אלפי שקלים. רק כדי לסבר את האוזניים, עלותו של תוכי מסוג ג'אקו נע בין 6,000 ל-13 אלף שקלים, מחירו של קאקדו, יכול לנוע בין 13,000 שקלים ועד 80 אלף שקלים לזנים הנדירים ומחירם של תוכי הארה יכול להאמיר עד ל-200 אלף שקלים, הכול תלוי בנדירות של התוכי בעולם והיכולות להביאו לישראל.

הקלות בה ניתן לגנוב תוכים הופכת את הענף למשגשג מבחינה פלילית. כך למשל, לפני כשנה וחצי אלמונים פרצו לחוות התוכים בקיבוץ יגור וגנבו ממנה כ-250 תוכים נדירים, כשהנזק נאמד בכמה מאות אלפי שקלים. הגנבים ניתקו את מערכת האזעקה ותוך דקות ספורות גנבו את כל התוכים כולל גוזלים.

מחוות התוכים של קיבוץ ניר דוד נגנבו כ-20 תוכים אוסטרלים יקרי ערך. לפני כשנתיים נפרצה פינת חי בבית ספר בפתח תקווה ממנה נגנבו 70 תוכים נדירים.

וזו רק רשימה קצרה מאוד. רק בדרום הארץ נגנבו בשנה האחרונה עשרות תוכים מדברים מתוך בתים שנפרצו ומחצרות. מתברר שהגנבים עוקבים אחרי בעלי התוכים המדברים, אורבים להם כשהם מוציאים אותם לצורך ניקוי הכלוב ואיוורורו בחצר ואז גונבים את התוכי יחד עם הכלוב. הגנבים מוכרים את התוכים בשווקים או לכל דורש בחצי מחיר ולעיתים אף פחות.

"למשטרה יש מספיק דברים על הראש, הם לא יחפשו גנבי תוכים"

לש', קשיש תושב עומר נגנב התוכי, אותו גידל מאז שהיה גוזל, מתוך ביתו בעת שיצא לקופת החולים. "התוכי זה כמו ילד, מדבר אליך כשאתה לבד בבית והילדים לא נמצאים. הייתי מאכיל אותי מכף היד ועכשיו ריקנות. כואב הלב, הוא לא יחזיק מעמד הוא עלול למות אצל אחרים", סיפר ש'.

חלק גדול מבעלי התוכים המדברים שנגנבו לא מתלוננים במשטרה, אלא מעדיפים לעיתים דרך הרשתות החברתיות לנסות לאתר אותו ולהציע פרס לגולש שיביא למציאתו. "הסיכוי שהמשטרה תמצא את הגנבים שואף לאפס. יש למשטרה מספיק דברים על הראש ואיתור גנבי תוכים לא עומד בראש סדר העדיפויות, לכן חלק גדול מהם לא מגיש תלונות במשטרה ומנסה להיעזר בחוקרים פרטיים או בגולשים באינטרנט", אומר החוקר הפרטי, ישראל אריאלי, שבעבר שימש כקצין מודיעין במשטרת המחוז הדרומי.

אריאלי מציע לבדוק רעיון של החדרת צ'יפ אלקטרוני לגופו של התוכי היקר, כפי שנעשה עם כלבים, מה שיקל על הסיכויים לאתר את בעליו ולהוביל למעצר הגנבים.

"תוכי זה עסק יקר מאוד במיוחד שהוא נדיר והגנבים לא פעם עורכים מעקבים אחר בעליהם או אוספים מודיעין על חוות לגידול תוכים כדי לברר את אמצעי האבטחה ואז פועלים. מדובר בעבריינים מאוד מתוחכמים", מסביר קצין משטרה במערך המודיעין.