אילוסטרציה (צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2)
"עלותו של כל סוכן או עד מדינה נעה בין מיליון ל-3 מיליון שקלים"|צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2
קצינים בכירים במשטרה ובמערך המודיעין והחקירות מתריעים מפני ההשלכות של קיצוץ רוחבי בתקציב משטרת ישראל ב-2013. לדבריהם, עלות הפעלת הסוכנים הסמויים, עדי מדינה ומדובבים וכן תשלום עבור מקורות מידע, מסתכמת במקרה הטוב בכמה עשרות מיליוני שקלים בשנה וכי כל קיצוץ בתקציב יפגע עוד יותר בפעילותם.

הפללתם של ראשי ארגוני פשיעה וחייליהם, סוחרי סמים בכירים ויעדים מודיעיניים בכירים לא היתה מתרחשת ללא הפעלת סוכנים סמויים ועדי מדינה. כל הליך גיוסם של עדי המדינה, הסוכנים והמדובבים נחשבים ליקרים מאוד, שכן עם כל אחד נחתמים הסכמים בנפרד ולרוב המשטרה נענית למרבית הדרישות הכספיות שלהם כדי להפיל את היעד-ראש ארגון פשע וחייליו. עלותו של כל סוכן או עד מדינה נעה בין מיליון לשלושה מיליון שקלים ולעיתים אף יותר, לא כולל הוצאות עבור אבטחתו ובני משפחתו, תשלום שכר דירה עבורו, השכרת רכב והוצאות נלוות אחרות.

"הוכח שעדי המדינה והסוכנים שהפעלנו בשנה האחרונה ועלו הרבה כסף הובילו לחיסולם של ארגוני פשיעה ולמעצרם של עבריינים בכירים", טוען קצין מודיעין בכיר במשטרה, "בלי עדי מדינה וסוכנים סמויים בלתי אפשרי היום להפעיל ראשי אירגוני פשיעה ועבריינים. המוטיבציה של אותם עדים וסוכנים לפעול עבורנו נובעת בעיקר מכך שאנחנו מוכנים לשלם להם הרבה כסף ותנאים, שלרוב אנחנו מסכימים להם, כי אין פשוט ברירה אחרת".

"נאלצנו לא פעם לקצר את משך הפעלת הסוכן"

בכל יחידה מרכזית של מרחב במשטרה יש יחידה שתפקידה לגייס סוכנים ועדי מדינה כדי להפליל עבריינים. מדובר על יחידות קטנות מאוד יחסית הפועלות בתקציבים די קטנים. "אם היו לנו תקציבים גדולים יותר היינו מפלילים עבריינים רבים שנחשבים ליעדים מודיעיניים בכירים של המשטרה, אבל אצלי למשל התקציב נגמר באמצע השנה, לא יכולנו להפעיל סוכנים או להשיג עדי מדינה שיעבדו עבורנו כדי לא לחרוג מהתקציב", טען קצין מודיעין באחת מיחידות המשטרה המובחרות , "זה מצב בלתי אפשרי. הרי כל מהות העבודה שלנו היא להפליל עבריינים ולמוטט אירגוני פשיעה, בלי כסף אי אפשר לעשות כלום. זה יכול להשבית יחידות שלמות מפעילות".

בכמה יחידות אחרות במשטרה התברר שהכסף להפעלת סוכנים סמויים, שמטרתם להפליל עבריינים איכותיים שעוסקים בסחר בנשק וסמים נגמר. עלות הפעלת סוכן סמוי שכוללת גם רכישת סמים ואמצעי לחימה ותיעוד העסקאות נע בין חצי מיליון שקל  ל-1.5 מיליון שקל. "נאלצנו לא פעם לקצר את משך הפעלת הסוכן בגלל שלא היה לנו כסף לרכישת של סמים, פשוט נגמר הכסף,  היו לנו עוד רשימות יעד להפללה וויתרנו עליהם", אומר בצער קצין משטרה ביחידה מובחרת.

לקצינים בכירים במשטרה נודע, כי שנת 2013 הולכת להיות הקשה ביותר מבחינה תקציבית. "אמרו לנו להיערך לשנה קשה מאוד, מה שאומר מבחינתי פחות גיוסים של סוכנים ועדי מדינה וקשיים במעקבים אחרי אירגוני פשיעה ועבריינים בכירים", טוען קצין מודיעין, "במקום לקבל עוד כסף הולכים לקצץ לנו ולצערי זה בא על חשבון השירות לציבור".

תגובת המשטרה לא התקבלה עד למועד פרסום הכתבה.