אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
לא עדיף לקנות נחש בדיוטי וזהו?|צילום: Shutterstock
יהלומים, מטילי זהב, סכיני קומנדו ונחשי פיתון הם לא רק חלק מהדברים שתמצאו בבית של כל ראפר בדאונטאון לוס-אנג'לס – אלה הם גם כמה מהפריטים המוברחים ביותר למדינת ישראל. רק לפני חודש נעצר נהג בקונסוליה הצרפתית בירושלים וברשותו 152 ק"ג מטילי זהב, טבק וסמארטפונים בשווי של שני מיליון דולר.

בנמל התעופה בן גוריון עובדים עובדי רשות המסים מסביב לשעון כדי לסכל הברחות של סחורות ופריטים יקרי ערך שמנסים ישראלים ותיירים להבריח מחו"ל לישראל. השיטות משתכללות, הפריטים מפתיעים כל פעם את פקידי המכס, ומשחק החתול והעכבר הזה ימשיך ככל הנראה לנצח.

שווי הפריטים המוברחים לתוך ישראל מגיע ללמעלה ממיליארד שקלים בשנה. לפי ההערכות, כ-25% מהפריטים נתפסים על ידי אנשי המכס, שנעזרים בשנים האחרונות בתגבורת בדמות יחידת כלבנים משטרתית.

הנהג שהבריח מטילי זהב

זוכרים את הפעם שהברחתם מכשיר DVD מניו יורק במזוודה  והרגשתם כמו מאפיונרים כשעברתם במסלול הירוק? אז כדאי להבין שאת ההברחות הגדולות באמת עושים ברוב המקרים אזרחים מן השורה, שמתפתים לעשות "מכה" שתעשיר להם את חשבון הבנק לתקופה ארוכה. רשתות ההברחה שפועלות בארץ ובחו"ל נעזרות בעבריינים, אבל גם במובטלים, נתמכי ביטוח לאומי, קשישים וסתם אנשים שזקוקים לכסף.

נמכרו 9 מיליון אייפונים חדשים (צילום: חדשות 2)
הלהיט התורן: אייפון מוזהב|צילום: חדשות 2
"זה לא קל לאתר את המבריח הפוטנציאלי אבל יש כל מיני סימנים מקדימים שיכולים לסייע לתפוס אותו", הסביר גורם ברשות המיסים, "את האמת כל פעם אנחנו מופתעים מחדש ממה שהישראלים מבריחים, פתאום אתה מגלה שמישהו הבריח נחשי פיתון, קקטוסים יקרי ערך או נהג באחת הקונסוליות שניצל את החסינות הדיפלומטית להבריח סמארטפונים ומטילי זהב במיליוני שקלים".

אז מה הפריטים הכי מוברחים לתוך המדינה? במקום של כבוד נמצא כמובן את הסמארטפונים (איך לא?). כרגע מצפים פקידי המכס להצפה של האייפונים החדשים (5c ו-5s) שטרם הגיעו באופן רשמי לארץ. הרשתות שמתמחות בהברחת הטלפונים לארץ עוטפות את האייפונים בסלוטייפים שחורים וחומרים כימיים כדי למנוע מגלאי המתכות ומכונות השיקוף לזהות אותם. לרוב הטלפונים יוברחו מארצות הברית או ממזרח אסיה (סין, סינגפור או תאילנד).

אך לא רק אייפונים. גם כדורי ויאגרה (ושאר תרופות מרשם) מגיעים לישראל דרך תאילנד, ולפעמים גם ממעברי הגבול מירדן. הכדורים (לרוב מזוייפים) נמכרים במחיר זול פי חמש מאשר בארץ. דרך ירדן גם מגיע לארץ טבק (לנרגילות ולגלגול) בשווי של מיליוני שקלים.

ארבעה מיליון זרעי עגבניות

להיט הברחות מפתיע, שגם קל מאוד להסתירו בתוך מזוודות בכמויות גדולות, הם זרעי הצמחים והירקות. באחרונה עצרו פקידי המכס מנהל בכיר באחת החברות בישראל שניסה להבריח ארבעה מיליון זרעי עגבניות שנועדו לייצור קטשופ.

קשישים, אילוסטרציה (צילום: תמר מצפי, גלובס)
לא נעים לבוא לשחרר את סבא וסבתא בערבות|צילום: תמר מצפי, גלובס
מאירופה, ובעיקר מרוסיה ובלגיה, מגיעים הרבה תכשיטים ודברי ערך – עם דגש על מטילי זהב ויהלומים. רק לפני כמה ימים תפסו פקידי המכס בנתב"ג זוג קשישים שהבריחו פמוטים ופריטי כסף יקרי ערך בני כמה מאות שנים מטורקיה לישראל בשווי של כ-100 אלף שקל. כנראה שהצ'ק של ביטוח לאומי לא הספיק להם. לפי ההערכות, הזוג פעל בשליחות של רשת הברחות מתוך מחשבה שאיש לא יחשוד בהם ולא יבדקו להם את המזוודות.

אך לא רק אנשים קשיי יום מנסים להתחמק מתשלומי מכס, גם אנשי עסקים אמידים מסתכנים בהלבנת הון בעקבות הברחות של יצירות אמנות של אמנים ידועים. המטרה של הרוכשים היא להימנע מתשלום מס על תמונות או פסלים שעלותם למעלה מ-100 אלף שקלים (הסכום המקסימלי אותו ניתן להוציא או להכניס לישראל). בנוסף, ישנם גם רשתות של שודדי אמנות שמנסים למצוא שוק ליצירות גנובות בישראל.

גורי כלבים בתוך עגלת התינוק

תחום שוקק חיים, תרתי משמע, הוא הברחת בעלי החיים. גורי כלבים יקרים, נחשי פיתון וצפרדעים מגיעים לישראל בתוך חבילות מוסתרות. לעתים, כפי שקרה לאחרונה למשלוח של נחשים, החיה המוברחת לא שורדת את המסע ומתה. גם כאן הראש היהודי ממציא לנו פטנטים, ופקידי המכס יודעים לספר על ישראלית שהבריחה שני גורי כלבים – בתוך עגלת תינוק.

גור כלבים בתוך קופסא ארוזה (צילום: HannamariaH, Istock)
זו לא מתנה מחו"ל, זו רשת שמנצלת בעלי חיים|צילום: HannamariaH, Istock
עוד מוברחים לישראל פסנתרים עתיקים, כלי כסף ומוצרי יודאיקה (שלרוב מתגלים כגנובים), בגדי מותגים וגם סכיני קומנדו ואקדחי צעצוע מסוכנים – להיט גדול בקרב החוזרים מאומן מביקור בקברו של הרבי נחמן.

טיפ לנוסע התמים: אל תשכח להתגלח

גם אם אתם אזרחים שומרי חוק ולא הבאתם שום דבר במזוודה חוץ מפאקט של מרלבורו לייט ובקבוק ג'יימסון, זו עדיין לא חוויה נעימה להיעצר לבדיקת מזוודות אקראית על ידי פקידי המכס. אז הנה רשימת הדברים שמעירים את תשומת הלב של המוכסים:

1)   מראה חיצוני: אם הנוסע נראה מוזנח, לא מגולח, עם פנים מודאגות ובנוסף הוא אוחז במזוודה יקרה או שעון יקר שאינם הולמים את מעמדו.

2)   בני זוג שמתפצל ועובר בצורה מעוררת חשד את המוכסים.

3)   דיבור בטלפון בזמן המעבר במסלול הירוק.

4)   גודל מזוודה חריג או התנהגות חשודה.

5)   טיסות נכנסות מבלגיה, תאילנד והולנד יגדילו את הסיכוי לבדיקה מחשש שיוברחו סמים או יהלומים.

6)   נוסע שחוזר לישראל מאותה מדינה כמה פעמים בזמן קצר.