לבני. הודיעה על הקמת קו חם "כדי להילחם בתופעת הגזענות והאפליה בחברה"|צילום: חדשות 2
שרת המשפטים ציפי לבני הודיעה על כוונתה להקים מוקד טלפוני לטיפול בדיווחים על אפליה וגזענות. זאת, בעקבות הדיווחים על הפרדה בין ילדים יהודים וערבים בסופרלנד בראשון לציון. בהודעה שפרסמה לבני אמרה שהקו יוקם "כדי להילחם בתופעת הגזענות והאפליה בחברה הישראלית. הקו יקבל ויגיב מיידית לפניות ותלונות על גילויי אפליה ופגיעה בזכות השיוויון". וכנראה שהקו הזה יהיה פעיל, פעיל מאוד.

אתמול פרסמנו כאן ב-mako תוצאות סקר מיוחד שערך עבורנו מכון המחקר "פאנלס", והעלה נתונים מדאיגים בנוגע להיקף הגזענות בישראל. מהסקר עלה, בין השאר, כי 80% מהישראלים היו עדים לגילויי גזענות מצד חבריהם, רוב גילויי הגזענות הם כלפי האוכלוסייה הערבית (61.1%). גם האוכלוסיה האתיופית והקהילה ההומו לסבית סובלות מגילויי גזענות. תוצאות הסקר עוררו ביקורת רבה.

גרף גזענות - 3
עיקר גילויי הגזענות מופנים כלפי האוכלוסיה הערבית

יו"ר ועדת החינוך ח"כ עמרם מצנע (התנועה) כבר הודיע ביום חמישי האחרון כי יכנס את הוועדה לדיון מיוחד בעקבות פרסום האפליה בסופרלנד. בתגובה לתוצאות הסקר אמר ל-mako ח"כ מצנע, כי "תוצאות הסקר שפורסם באתרכם מטרידות ומזעזעות אולם לצערי הרב, לא מפתיעות. את הנתונים שמופיעים כמספרים יבשים בטבלה, ראינו מתורגמים ליותר מדי מקרים של פשעי שנאה בתקופה האחרונה. מדובר במחלה ממארת, בתופעה שגוברת ושיש למגר מהיסוד. כיו"ר ועדת החינוך, שמתי לעצמי מטרה לפעול בכל הכלים העומדים לרשות הועדה בשביל להילחם בתופעה. כך גם יזמתי לקיים דיון דחוף ביום שני על רקע פרשת הסופרלנד והאפליה שנעשתה שם. אסור לעבור לסדר היום על מקרים כאלה שמשקפים, ממש כמו הסקר, את אחת הסכנות הכי גדולות לחוסנה של החברה בישראל".

"היום יש לגיטימציה לא לצנזר את עצמך"

גם השחקנית מירה עוואד הגיבה לתוצאות הסקר והפרסומים המטרידים על ההפרדה בימי הפעילות בסופרלנד בין בתי ספר יהודים לערבים ואמרה ל-mako, "מברוק לממשלה הזאת וקודמותיה. הם הצליחו לשלב כמה שיותר את העם הזה. זה מצחיק. יש פה שתי מגמות: אחת מגיעה מתוך האמנים ואנשי הרוח שמנסים לאחות את הפערים ולגשר מעל התהומות ומצד שני יש פה התנהגות מגמתית ממשלתית שהיא בדיוק הפוכה – לבודד כל סקטור עם עצמו ולדאוג להשאיר אותו במקומו, לא להתערבב, להשתפר ולהרים את הראש. מברוק הם הצליחו ואנחנו משלמים את המחיר".

מירה עוואד- בשמלה אדומה מחזיקה כוס ביד (צילום: אור גץ)
מירה עוואד. "התנהגות מגמתית ממשלתית לבודד כל סקטור עם עצמו"|צילום: אור גץ
על גילויי הגזענות בסופרלנד הוסיפה עוואד, "מדובר בעוד סימפטום למחלה הגדולה. לצערי זה לא המקרה הראשון ולא האחרון והמצב לא ישתפר עד שלא נעשה הקשר בין כל המקרים האלה. כשקורה מקרה גזענות אז כולם אומרים 'אוי אוי אוי, זה נורא' ומתייחסים אליו כאל מקרה בודד, לא מייצג ולא עושים הקשר לבין כל דבר שקורה פה – האלימות והגזענות שגוברת. נראה כי פעם אנשים היו מצנזרים עצמם והיום יש לגיטימציה והפקרות לא לצנזר את עצמך. ואני חושבת שברגע שנחבר בין המקרים ונבין שזו תופעה רחבה, אולי אז נראה שיפור אבל עד אז נמשיך לצנוח".

בסקר בדקנו גם מה עמדות הציבור הישראלי כלפי התבטאויותיהם של רוני וגילי מיילי, דיירי האח הגדול, כנגד טהוניה והעדה האתיופית אליה היא משתייכת. וכן הריב של רוני מיילי עם לבנה "זוהרים" והתבטאויותיו הגזעניות כלפי הקהילה ההומו לסבית. רוב מוחלט (92.5%) של ציבור המשיבים אמר שמדובר התבטאות גזענית.

"בורות גדולה באוכלוסייה"

רוני מודח מבית האח הגדול (תמונת AVI: mako)
הריב הגדול בין מיילי ללבנה. "לא מאמינה שצריך למחול לו"|תמונת AVI: mako

מירי צאיג, אחותה של דיירת בית האח הגדול, ענת, המשתייכת גם היא לקהילה ההומו-לסבית הגיבה בזעזוע לתוצאות הסקר: "זה מאוד מעציב אותי שעדיין יש כמות כזאת של גזענות במדינה שלנו. האמת היא שהנתונים מפתיעים אותי, בעיקר הנתונים על כך ש- 21.6% אומרים שזה מוצדק שהומואים לא יכולים לתרום דם. מדובר באחוז מאוד גבוה של אנשים שלא מבינים על מה הם מדברים. זה מעיד על בורות מאוד גדולה, שאם אתה נמשך לבן מינך, אוטומטית התווית של חולה מודבקת עלייך".

על התבטאותו של רוני מיילי כנגד הקהילה ההומו-לסבית אמרה צאיג: "אני לא מאמינה שצריך למחול לו, למרות שביקש סליחה. מדובר בדפוס שהוא לא רק מול הקהילה ההומו-לסבית, אלא גם כלפי הקהילה האתיופית והקהילה הגרוזינית. כמעט לכל בן אדם מגיע לקבל סליחה, אבל אני לא מאמינה לחרטה מאחורי הסליחה הזאת".

"מערכת החינוך חייבת לפעול למיגור התופעה המכוערת הזאת"

מהרטה ברוך, המתמודדת בימים אלו על מקום במועצת העיר תל אביב מטעם מרצ, הביעה גם היא שאט נפש מהתוצאות, "אין ספק שגם מהסקר עולה שרוב הציבור יודע שיש גזענות בחברה הישראלית וזה חבל. אנחנו יודעים שיש, אבל השאלה היא מה עושים עם זה? אני טוענת שמשהו בחינוך שלנו צריך להשתנות. אנחנו צריכים ללמוד ליצור דיאלוג עם מישהו ששונה מאיתנו. חייבם לפגוש אנשים ששונים מאתנו ורק ככה אולי זה יוכל להשתנות.

"הנתונים האלה לא מפתיעים אותי, כי לצערי יש לא מעט גזענים בתוך החברה הישראלית וחבל לי. אני באמת משתדלת להיות פעילה ולפתוח לבבות ולקרב אנשים. הגזענות קיימת כלפי כל המגזרים, אבל תכלס מה עושים? מערכת החינוך והכנסת צריכים לפעול למיגור התופעה המכוערת הזאת כשאנחנו כעם סבלנו ממנה בעבר.

טהוניה (צילום: mako)
יותר מ-40% מהנשאלים אמרו שנתקלו בגילויי גזענות כלפי אתיופים|צילום: mako
לגבי תוצאות הסקר שהראו שיותר מ-40% מהנשאלים אמרו שנתקלו בגילויי גזענות כלפי אתיופים בקרב חבריהם, והדברים שהטיח רוני מיילי בדיירת האח הגדול טהוניה, אמרה ברוך, "בכל פעם מחדש אני נדהמת לראות את האנשים מתבטאים ככה כלפי הקהילה האתיופית. מדובר בדעות קדומות וסטראוטיפים והפגם הוא במי שמחזיק את הדעות האלה. כשהיה את אירוע הגזענות עם טהוניה, ביקשתי מההפקה שתוציא את מיילי בבית, אבל לצערי הוא המשיך לפגוע גם בהקהילה ההומו-לסבית ורק אז יצא מהבית. מי שגזען הוא הומופוב, אנטישמי ושונא ערבים. צריך להוקיע את האנשים האלה. שנאה היא שנאה ואם מישהו חושב שהשנאה היא רק כלפי אתיופים ורק כלפי ערבים, יש סיכוי שהשנאה תגיע גם אליו".