שר האוצר יאיר לפיד ושר הרווחה מאיר כהן, התבטאו לא פעם מאז כניסתם לתפקיד על הצורך בעידוד אוכלוסיות חלשות לצאת לשוק העבודה. אלא שלעיתים החוקים היבשים מפספסים קצת בדרך, כמו במקרה הבא, של נכים המעוניינים לעבוד, אבל עדיין זקוקים לקצבת הנכות שלהם. בשבועות האחרונים החל המוסד לביטוח לאומי לזמן מחדש נכים שמצליחים לעבוד, בכדי להגדיר את אחוזי הנכות שלהם ואת דרגת אי כושר העבודה שלהם.
המהפכה התחוללה כשבשנת 2009, בעקבות המלצותיה של ועדת לרון, התווסף תיקון לחוק הביטוח הלאומי הקובע כי קצבתם של נכים לא תפגע אם ייצאו לעבוד. "לפני החוק, נכה שהיה מרוויח יותר מ-1,800 שקלים לחודש היה מסתכן באובדן הקצבה שלו לחלוטין", מסביר צחי אדרי, בן 32 מטירת הכרמל, הסובל מניוון שרירים. אותו תיקון חקיקה נועד לעודד שילוב של בעלי מוגבלויות בשוק העבודה ואכן כך היה.
"הרעיון הוא שנכים יוכלו לעבוד, מבלי שהקצבה שלהם תפגע באופן מוחלט, אלא באופן יחסי. מה שאומר שעדיין משתלם לעבוד וזה בהחלט חוק הוגן. בנוסף, נכה שעובד לא יאבד את ההטבות הנלוות כמו עזרה בשכר הדירה, פטור מארנונה ועוד. כשהחוק הזה נכנס לתוקפו, המוסד לביטוח לאומי הסכים לא לזמן לוועדה הרפואית נכים שעובדים, עד שמשרד הרווחה יקבע תקנות חדשות. אבל לאחרונה, משיטוט בפורומים של נכים אני מגלה שבכוונת המוסד לביטוח לאומי לזמן נכים להערכה מחודשת".
אדרי סובל מניוון שרירים מסוג S.M.A 2 , מחלה שפוגעת בתפקוד המוטורי של השרירים וכן בעמוד השדרה, וגורמת לשיתוק הדרגתי בכל הגוף. עם זאת, הוא אינו מוגדר כמחלה סופנית כמו ALS. מאז אובחנה אצלו המחלה בגיל שנה וחצי, הוא סובל משיתוק שהולך ומחמיר עם השנים. "למעשה, מעולם לא הלכתי לבד", הוא מסביר. הוא סיים לימודים בבית הספר רגיל, מהתיכון נאלץ לפרוש בגלל בעיות רפואיות, אבל אדרי לא ויתר וסיים את בחינות הבגרות בביתו. לפני שלוש שנים הוא סיים לימודי עריכת לשון באוניברסיטת חיפה. הוא בעל כישורים רבים וכיום מתפרנס כפרילנסר כעורך תוכן.
"כשחברים מדברים על העבודה, אני כבר לא מרגיש אאוטסיידר"
"לפני חוק לרון לא עבדתי בכלל, הייתי מתעורר בשעה 11:00 בבוקר, המוטיבציה שלי לחיות שאפה לאפס. ראיתי את הסביבה שלי מתקדמת ואני נשאר במקום דרוך", הוא מספר, "ההרגשה הזאת אפילו יותר מתסכלת, כשאתה יודע מה הפוטנציאל שלך, שאתה יודע שיש לך מה להציע אבל אתה לא יכול לממש את זה כי המדינה תוקעת לך מקלות בגלגלים. כשיצא החוק, במשך חודשים ביררתי את המשמעותיות שלו ורק אחרי שידעתי באופן מפורש שאכן הקבצאות שלי לא יפגעו, בחרתי לקבל שכר נמוך ב-50 אחוזים מהרף האפשרי. לעבוד עבורי זה חיים. אני קם כל בוקר בשבע וחצי, אני מסתכל לאנשים בעיניים, אני יושב עם חברים בפאב וכשאני שומע סיפורים מהעבודה שלהם, אני כבר לא נבוך, אני כבר לא מרגיש אאוטסיידר. אני מרגיש שאני קם כל בוקר עם תכלית. אני פתאום יכול לפנטז על ללכת להצגת תיאטרון, דבר שקודם לא יכולתי להרשות לעצמי. לפני שהתחלתי לעבוד לא יכולתי לקנות לעצמי ספר, אלא אם המשפחה עזרה לי".
רגע לפני שאתם מתקוממים, אדרי פורט בפנינו את סך כל הכנסותיו ומסביר מדוע ההחלטה של המוסד לביטוח לאומי לזמן לוועדה מחדש הוא בבחינת הליך הרסני בעבורו ובעבור נכים רבים: "אני מקבל בכל חודש קצבה המורכבת מקצבת ניידות, קצבת שירותים מיוחדים, וקצבת נכות שעומדת על 2,660 ש"ח מדי חודש. יחד עם זאת, אני מרוויח על עבודתי 2,000 שקלים נוספים מדי חודש. קצבת הניידות וקצבת השירותים המיוחדים הולכות ישר לכיסוי ההוצאות. נוסף על כך יש תוספת אוטומטית של 7,000 שקלים בשנה לטובת תנאים סוציאלים של המטפל בי כמו ביטוח ופנסיה. הקצבאות האלו מבורכות ועדיין נכים ברמה שלי נדרשים להוציא כסף מהכיס שלהם בשביל הזכות לעצמאות. המדינה מממנת מטפלים בימים ב'-ו', אבל בימים שבת וראשון אני צריך לשכור מטפל בכסף, כך שמתוך 2,000 השקלים שאני מרוויח, 800 מוקדשים למטפל בשבתות ובחגים, ומהיתר אני מפריש דמי הבראה בשבילו. בסופו של דבר נותרים לי בכל חודש בערך 3,000 שקלים מהם אני אמור לחיות ולגם לדאוג למטפל שלי. אם לא אעבוד לא יהיה לי גם את זה.
את תמצית הדברים האלו, אדרי העלה לעמוד הפייסבוק שלו, ואף כתב אותם בעמוד של שר האוצר יאיר לפיד. באופן מפתיע בתוך מספר שעות, הגיעה התייחסות ישירה ממשרד האוצר: "ממש עכשיו קיבלתי טלפון מגורם במשרד האוצר", מספר אדרי, "במהלך השיחה נאמר לי שנכים ברמה שלי או אחרים שמצבם לא יכול להשתפר לא יוזמנו להערכת מחודשת, אלא יזמינו נכים רק על פי שני סעיפים. האחד, אנשים שהתגלו עובדות אודותיהם שלא היו קיימות בעת מתן ההחלטה ולא הובאו בפני הוועדה באותו מועד. כלומר, אם אותו מבוטח מסר מידע כוזב. והשני, אם חל שיפור ניכר במצבו הגופני של הנכה, שעשוי להשפיע על דרגת הקושי שלו להשתכר או שקיים שיפור באמצעות הרפואה. הבעיה היא שלדעתי מדובר בסעיף בעייתי וחמקמק, ואני מאמין בכל ליבי שעצם הזימון לוועדות הללו, ייצור הרתעה שתמנע מנכים לצאת ולהשתלב בשוק העבודה".
מביטוח לאומי לא התקבלה תגובה עד לפרסום הכתבה.