משרד ראש הממשלה מתקשר עם ספקים פרטיים, חברות ועמותות בהיקף של מאות מיליוני שקלים בשנה - כך עולה מבדיקה שביצע TheMarker על התקשרויות המשרד ב-2014. ההתקשרויות כוללות בין השאר שירותי גינון למשרד ראש הממשלה ומעונו, רכישת מזון למעון ראש הממשלה, ביטוח ליצירות אמנות, שירותי יחסי ציבור 
והפקות של טקסים, כנסים ואירועי זיכרון.

במארס האחרון ביקשה התנועה לחופש המידע ממשרד ראש הממשלה לקבל את רשימת ההתקשרויות עם ספקים פרטיים שביצע המשרד מתקציב המדינה. לפי חוק חופש המידע, המשרד היה אמור להגיב לבקשה תוך 30 יום. כמעט שמונה חודשים לאחר מכן, עדיין לא הועברה מהמשרד התייחסות ראשונית לבקשת המידע.

גינון וניקיון

מעונו הפרטי של רה
149 אלף שקלים לשירותי גינון ב-2012. ביתו הפרטי של ראש הממשלה בקיסריה|צילום: חדשות 2

עלות עבודות הגינון במשרד ראש הממשלה הסתכמה ב-2013 בכ-408 אלף שקל שהעוברו לחברת משתלות פולק (התשלום בוצע עבור אוגוסט 2012 עד אוגוסט 2013). באותה שנה, יצא המשרד במכרז לאספקת שירותי גינון, בהיקף שהוערך על ידו בכ–1.2 מיליון שקל בשנה. אך המכרז התעכב, וב–2014 ביקש המשרד להעביר לחברה 224 אלף שקל נוספים תמורת אספקת שירותי הגינון למשך חצי שנה, עד פברואר 2015.

ב-2012 משרד ראש הממשלה הרחיב את ההתקשרות עם חברת הגינון ב-1,600 שקל נוספים לצורך עבודת גיזום בביתו הפרטי של ראש הממשלה בקיסריה, בטענה כי זאת עבודה לצורך אבטחה. ממידע שנחשף בעקבות דרישת התנועה לחופש המידע עלה כי ב–2012 הסתכמה עלות אספקת שירותי גינון רק למעון הרשמי של ראש המשלה בירושלים ולמעונו הפרטי בקיסריה ב–149 אלף שקל.

משרד ראש הממשלה לא מסתפק רק בהעסקת גנן, וב–2011 החל להעסיק גם "יועצת גינון", יעל קומבור ממשתלות פולק. במסמכים שהגיש המשרד לוועדות הפטור ממכרז נכתב כי קומבור "עובדת בצמוד לגנן, מספקת שירותי ייעוץ ביחס לצמחיה חסכונית במים, צורות גיזום, צמחים במזג אוויר וכו'". ב–2014 הסתכמה ההתקשרות עם יועצת הגינון ב–90 אלף שקל בשנה (כ–7,500 שקל לחודש). בתמורה היא נדרשת לעבוד כ–30 שעות בחודש.

בנוסף, משרד ראש הממשלה מעסיק חברה שמספקת שירותי ניקיון למשרד ולחצר המשרד (מיקוד שמירה ואבטחה). ההתקשרות עמה ב–2014 הסתכמה בכ–5.2 מיליון שקל.

ממשרד ראש הממשלה נמסר כי "מדובר בעבודות גינון לאספקת שירותים לכ–30 אתרים שונים ברחבי המדינה, לרבות משרדי ממשלה נוספים כמו המשרד לענייני גמלאים ומערך הגיור, שרוכשים את השירותים באמצעות משרד ראש הממשלה ומעבירים את התשלום למשרד ראש הממשלה".

מוזיאון ישראל משאיל למשרד ראש הממשלה ולמעון הרשמי של בית ראש הממשלה בירושלים יצירות אומנות וחפצים ארכיאולוגיים לתצוגה - ללא עלות מצד המשרד. עם זאת, המשרד משלם 4,578 שקל בשנה עבור פרמיות בגין ביטוח השאלת יצירת האמנות והחפצים הארכיאולוגיים.

מזון וביגוד

בעיית יוקר המחיה הגבוה בישראל מטרידה לא רק את הציבור, אלא גם את החשבים במשרד ראש הממשלה. כפי שחשף ברק רביד ב"הארץ" במאי השנה, תקציב המדינה לאספקת מזון למשפחת ראש הממשלה במעון הרשמי בירושלים הסתכם ב–2014 ב-160 אלף שקל. בנוסף, המדינה מממנת רכישת מזון ב–140 אלף שקל עבור משרד ראש הממשלה.

ההתקשרות עם כל רשתות השיווק מתבצעת בפטור ממכרז, מכיוון שבמשרד ראש הממשלה טוענים שהרשתות לא מעוניינות להשתתף בהליך תחרותי: "רשתות המזון אינן מעוניינות לעבוד בדרך של התמודדות במכרז ובאמצעות הסכם מכוחו". בעבר ניסה המשרד לקיים מכרז בנושא, אך כפי שהופיע בפרוטוקול של ועדת המכרזים, התקבלה רק הצעה אחת של מגה, שגם היא, לטענת המשרד, לא הסכימה להתחייב על מחיר המוצרים.

הרכישה מתבצעת על ידי כרטיסים מגנטיים מוגבלים בסכומי רכישה ברשתות שופרסל, מגה, רמי לוי, קו אופ, אושר עד וזול בגדול, כשבכל רשת ניתן להוציא עד 50 אלף שקל בשנה. בנוסף, משרד ראש הממשלה התקשר עם חברת שפע לאספקת שירותי מזנון במשרד ב–1.2 מיליון שקל ב–2013–2014.

משרד ראש הממשלה התקשר ב–2014–2015 עם חברת גולף, שזכתה במכרז לצורך רכישת ביגוד בעלות של 297 אלף שקל. מהמשרד נמסר כי ההתקשרות היא לצורך רכישת ביגוד והנעלה למאות עובדים שמועסקים במשרד ראש הממשלה.

זיכרון והנצחה

ב-2014 העביר משרד ראש הממשלה 800 אלף שקל למועצה האזורית בקעת הירדן, לצורך מימון מרוץ הלפיד לזכר השר לשעבר רחבעם זאבי. בנוסף, העביר המשרד 440 אלף שקל לרשות המקומית מועצה אזורית שומרון למימון צעדת השומרון לזכר זאבי ב–2014. מוקדם יותר השנה העביר המשרד למועצה המקומית קרית ארבע־חברון 359 אלף שקל לסיורים במדינה לזכרו של זאבי.

ב-2014 משרד ראש הממשלה היה אחראי גם על הנצחת בנימין זאב הרצל במוסדות ציבור, בבתי ספר ובצה"ל בעלות של 217 אלף שקל, במסגרת התקשרות עם ההסתדרות הציונית העולמית.

סיקור ביקורים

נענה לבקשת האפיפיור. פרס (צילום: קובי גדעון, לע
810 אלף שקלים על סיקור ביקורו של האפיפיור|צילום: קובי גדעון, לע"מ


משרד ראש הממשלה התקשר עם חברה אחת לצורך שידור ביקורו של האפיפיור פרנציסקוס בישראל במאי 2014 בכלי התקשורת. עלות הסיקור למשלמי המסים היתה 652 אלף שקל. בנוסף, שולמו 158 אלף שקל למלון ממילא בירושלים, לצורך הקמת מרכז תקשורת במלון במהלך הביקור.

ב–2013 ביקר בישראל נשיא ארה"ב ברק אובמה, והנוהל היה דומה. משרד ראש הממשלה העביר לחברת מזמור הפקות 642 אלף שקל עבור שידור חי של ביקורו של אובמה.

יחסי ציבור

באפריל 2013, במהלך העבודה על תקציב המדינה שכלל גזירות וקיצוצים כואבים רבים, החליט משרד ראש הממשלה להתקשר בפטור ממכרז עם חברת ייעוץ התקשורת עמירם פליישר, בהיקף של 66.6 אלף שקל למשך ארבעה חודשים. במשרד הסבירו כי יש "חשיבות בהבנה כלכלית בתקופה זאת של גיבוש התקציב וחוק ההסדרים".

עם זאת, מתברר כי המשרד מתקשר עם משרדו של פליישר מאז 2011. ההתקשרות הראשונה עם המשרד היתה במאי 2011, ובוצעה ללא מכרז מכיוון שהיקפה היה 50 אלף שקל - הסכום המרבי שניתן להתקשר עם חברה פרטית ללא מכרז. בהמשך הוארכה ההתקשרות עם החברה כמה פעמים ללא מכרז, באישור ועדת המכרזים. בסך הכל, ב–2011–2013 התקשר משרד ראש הממשלה עם משרד יחסי הציבור בהיקף של 366 אלף שקל.

משרד ראש הממשלה התקשר גם עם חברת יחסי הציבור דבי תקשורת, בהיקף של עד 50 אלף שקל ב–2014 כדי לדברר את המשרד לענייני מודיעין. ההצעה של חברת הייעץ של משה דבי היתה הנמוכה ביותר — 160 שקל לשעת ייעוץ (פלוס מע"מ). ההתקשרות עם דבי תקשורת בוצעה מתקציב המשרד לענייני מודיעין, ולא מתקציב משרד ראש הממשלה.

באוגוסט 2013 תכנן משרד ראש הממשלה להתקשר לשנה עם משרד יחסי הציבור רובינס שטינמץ, לצורך הסברה לציבור של התוכנית להסדרת התיישבות הבדואית בנגב. באותה תקופה ניסתה הממשלה לקדם את תוכנית פראוור, שלבסוף נגנזה בעקבות מחאת הבדואים בדרום. עלות ההתקשרות היתה אמורה להיות 50 אלף שקל למשך שנה, אך בוטלה בעקבות גניזת התוכנית.

כבר בסוף 2011 יצר המשרד קשר עם חברת הייעוץ התקשורתי גלאי תקשורת במכרז סגור למטרה דומה - קידום התוכנית להסדרת ההתישבות הבדואית. היקף ההתקשרות בנובמבר 2011 עד דצמבר 2012 היה 218.3 אלף שקל, ובאוקטובר 2012 היא הוארכה לשישה חודשים בהיקף של 378.6 אלף שקל.

טקסים וכנסים

ביבי שר בטקס יום העצמאות (צילום: חדשות 2)
7.7 מיליון שקלים לחברת ההפקה של טקס הדלקת המשואות|צילום: חדשות 2

משרד התרבות אחראי על הפקת טקסים שונים במהלך השנה, כמו למשל טקס הדלקת המשואות וטקס חלוקת פרס ישראל. לצורך כך מתקשר המשרד עם מעצבי תפאורה, במאים, ומעצבי תאורה. מסיבות טכניות, מופיעים הנתונים על ההתקשרויות בתקציב משרד ראש הממשלה.

ב–2014 הועברו 7.7 מיליון שקל לחברת הפקה (בנדה הפקות) לצורך טקס הדלקת המשואות. תקציבים הועברו גם לנתוני שירות נוספים. עלות בימוי טקס הדלקת המשואות, למשל, הסתכמה ב–2014 ב–200 אלף שקל; עלות עיצוב התאורה היתה 66 אלף שקל; ושירות עיצוב התפאורה לטקס עלה 53.1 אלף שקל.

עלות אירוח טקס פרסי ישראל במרכז הקונגרסים הסתכמה ב–258 אלף שקל ב–2014. לצורך בימוי הטקס הועבר תקציב של 80.6 אלף שקל, עלות עיצוב התפאורה הסתכמה בכ–26 אלף שקל, ועיצוב התאורה עלה 20 אלף שקל נוספים. עלות ההגברת והתאורה בטקס היתה 125 אלף שקל. עלות עיצוב התפאורה לטקס יום איחוד ירושלים הסתכמה ב–29.5 אלף שקל. המשרד ערך גם טקס לציון יום שחרור אילת, ולצורך כך שכר במאי ב–106 אלף שקל.

חברת טדי הפקות קיבלה ב–2013 כ–15 אלף שקל עבור השתתפות הזמרות הנערות שי אמבר וקטלין אליגדו, שהתגלו בתוכנית בית הספר למוסיקה, בטקס למאבק בסחר בבני אדם. על טקס זה היה אחראי המשרד לענייני מודיעין שבמשרד ראש הממשלה.

השנה יערוך משרד ראש הממשלה את הכנס השנתי של הרשות לפיתוח כלכלי במשרד, בנושא שותפות וצמיחה. עלות הכנס השנה גבוהה מתמיד - 649 אלף שקל — שיועברו לחברת ההפקות או.אס.קיי.אר. במשרד הסבירו בבקשה למימון כי העלות הגבוהה נדרשת מכיוון שהכנס מתקיים בצפון, מה שמחייב תוספת לשינוע הציוד, הובלה והקמה, ובשל אילוצי ביטחון. בנוסף, הסבירו במשרד כי מקום האירוע השנה כולל "כמה חללים הדורשים עיצוב". אחד החללים כולל אולם לאירוע ארוחת צהריים המתכוננת עם ראש הממשלה וראשי הרשויות בצפון.

ביקורי נערים 
יהודים בישראל

משרד ראש הממשלה הוא אחד המממנים של פרויקט תגלית, שבמסגרתו מגיעים צעירים יהודים לביקור בישראל. הפרויקט ממומן על ידי תורמים, כשהתורם הבולט הוא שלדון אדלסון. ב–2014 העביר משרד ראש הממשלה, בלי מכרז, 284 מיליון שקל לעמותת ישראל זכות מלידה לצורך מימון הפרויקט לשנתיים. בנוסף, המשרד העביר 147.5 מיליון שקל נוספים לטובת מימון פרויקט מסע, שגם במסגרתו מגיעים צעירים יהודים לביקור בישראל.

כתיבת נאומים

כותב הנאומים של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הוא ד"ר חגי חריף. ב–2014 הוחלט שההתקשרות עמו תסתכם בעלות של עד 100 אלף שקל בשנה. שכרו של חריף נקבע על פי אורך הנאום או הברכה שנושא ראש הממשלה.

עבור כתיבת נאום של עד 500 מלים מקבל חריף 1,200 שקל בתוספת מע"מ. נאום ארוך יותר מתוקצב ב-1,500 שקל בתוספת מע"מ. עלות של כתיבת נאום או ברכה של 200–500 מלים היא 400 שקל, ושל כתיבת ברכה ארוכה יותר - 600 שקל. בנוסף, ההתקשרות כוללת תשלום עבור עריכת טקסטים.

בתחום אחר, ב–2013–2017 יעביר משרד ראש הממשלה 193.2 אלף שקל לצוות בראשות ד"ר הרמן ברקוביץ', רופאו האישי של נתניהו, לטיפול רפואי במהלך השנה.

ספורט

במשרד ראש הממשלה קיימות 15 קבוצות ספורט של עובדי המשרד: שלוש קבוצות כדורסל, שתי קבוצות טניס שולחן, שבע קבוצות באולינג, קבוצת טניס שדה, קבוצת קט רגל וקבוצת מחניים. מדי שנה הקבוצות מתחרות בליגת מקומות העבודה שמתקיימת בחסות הפועל - המחלקה לספורט במקומות עבודה. עלות ההשתתפות בתחרויות ב–2015 תסתכם ב–111.3 אלף שקל שהועברו לעמותה.

שחזור אירועים היסטוריים

כחלק מתוכנית לשיקום והעצמת תשתיות המורשת הלאומית, תכנן משרד ראש הממשלה סדרה של מופעים, שבהם ישוחזרו אירועים היסטוריים כמו שחזור אירוע הכרזת העצמאות ושחזור בניית חומה ומגדל. לצורך כך, העביר המשרד 4 מיליון שקל להסתדרות הציונית, בפטור ממכרז.

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה "כי המשרד קיבל בקשה לקבלת מידע על התקשרויות. הבקשה היתה כללית ולא ממוקדת, ועקב היקף המידע הנדרש והמשאבים הנדרשים לצורך איסופו, ביקש המשרד מהתנועה לחופש המידע להגיש בקשה ממוקדת יותר, שלה ניתן היה להיענות תוך הפעלת משאבים סבירים. עד כה לא התקבלה תגובה מהתנועה".

בתגובה לטענת משרד ראש הממשלה אמרו בתנועה לחופש המידע: "התנועה עומדת על טענתה שמשרד ראש הממשלה לא ענה לבקשת חופש המידע בעניין הספקים ממארס".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

לכתבות נוספות באתר:

גדעון סער מציג: 42 אלף שקלים על יום עבודה אחד במשרד הפנים

כמה עולה לשחרר מהמכס מתנה מצ׳יף אינדיאני?