יום ראשון, 13:00 בצהריים, יומיים אחרי אירוע דקירה בהר הזיתים וימים ספורים אחרי פיגוע הירי בבית הכנסת בעיר, מתייצב בכניסה הראשית של קמפוס הר הצופים באוניברסיטה העברית, גבר בעל חזות מזרחית, בשנות הארבעים המאוחרות לחייו. הוא מצפצף במגנומטר, אינו מחזיק בתעודת סטודנט ותיק הגב שלו גדול, עמוס וכבד. ובכל זאת, הוא לא נעצר לבדיקה ונכנס בקלות רבה למתחם האוניברסיטה העמוס בסטודנטים. 

למה אדם כזה מותיר את מערך האבטחה של האוניברסיטה אדיש? שאלות דומות שאלו את עצמם גם כמה מהסטודנטים הלומדים כיום בקמפוס. בעקבות פניותיהם יצאנו, שני כתבי mako, לבדוק אם נצליח להיכנס לקמפוס בעיצומה של המתיחות בירושלים, למרות ששנינו לא אוחזים בתעודת סטודנט ולכל אחד מאיתנו סכין בתיק. למרות המצב הביטחוני בשבועות האחרונים ועל אף ניסיונו המר של הקמפוס עם פיגוע טרור שהביא למותם של תשעה סטודנטים בשנת 2002, הופתענו לגלות בכל שער מחדש – כמה פשוטה הייתה המשימה.

ראשון נכנס שמעון (47), כתב המערכת. הוא מציג רישיון נהיגה עם תמונה ישנה בהינף יד. שער האוניברסיטה כמעט ריק לחלוטין מסטודנטים, אבל המאבטחת לא מתעכבת על תיקו הכבד והעמוס שבתוכה מונחת סכין הדמה הגדולה. היא מספקת בפתיחת הריצ'רץ' כדי סנטימטרים ספורים. גם כששמעון עובר במגנומטר והמכשיר מתחיל לצפצף, איש לא מתעכב לבדוק את הגבר הזה, שלא נראה כמו סטודנט טיפוסי. הוא מתבקש להיכנס לאוניברסיטה ללא כל עיכוב או בדיקה. מהשער הראשי הוא ממשיך לשער אחר - שער בצלאל - הצמוד לעיסוואיה. הוא נכנס בהצגת רישיון נהיגה לשניות ספורות, מבלי שהציג אפילו את התמונה ומבלי שאפילו יתבקש להוריד את התיק הכבד מהגב. גם בשער הכניסה "רוח"  - השער בו עוצרים האוטובוסים לצד הקמפוס - הוא נכנס ללא כל בעיה.

סכין בתוך תיק - האוניברסיטה העברית (צילום: אלינור פוקס)
סכין הדמה שהונחה בתיקו של הכתב|צילום: אלינור פוקס
אחריו נכנסת אלינור (27) לשער הקמפוס הראשי. היא מתכוונת להוציא תעודה מזהה, אבל עוד לפני שהיא מספיקה להוציא, המאבטחת מייתרת את המאמץ: "זה בסדר, ראיתי", היא אומרת. מה ראתה? לא ברור. תעודת הסטודנט שמאחורי ערימת כרטיסים הייתה שייכת בכלל לאדם אחר, ורישיון הנהיגה היה תקוע עמוק בארנק, כשתמונתו מכוסה. גם במקרה הזה – סכין המטבח שהונחה בתיק הצד שלה לא מעוררת את חשדו של אף אחד משלושת המאבטחים.

בדיקת mako התבצעה בעקבות פניות של סטודנטים מודאגים שדיווחו בעצמם על תחושה כי הבדיקה הביטחונית באוניברסיטה אינה קפדנית מספיק. "זה ממש מפחיד", סיפרה ריטה, סטודנטית לתואר שני בקמפוס, "אני נכנסת תמיד בשער הראשי ולרוב אף אחד לא בודק אותי בכלל. אני פשוט פותחת את הארנק ומציגה ברפרוף כרטיס סטודנט. רואים שם את הכרטיס  מרחוק אבל אף אחד לא מסתכל עליו. לפעמים אני באה להניח את התיק ואומרים לי 'עזבי'. אם אני מניחה את התיק מול השומר אז בודקים – זאת אומרת פותחים את התיק, בוהים בו לשנייה וזהו. בחיים לא בודקים מעבר לזה וגם כשבודקים אחרים זה עובד באותו אופן. אני לא רואה שאף אחד שעומד איתי בתור נבדק יותר או פחות".

דנה, סטודנטית נוספת באוניברסיטה, מתארת מצב דומה: "אני סטודנטית כבר חמש שנים באוניברסיטה וזאת בעיה ידועה מבחינתי. אני מגיעה כמה פעמים בשבוע לקמפוס. ואף פעם, בטח לא בשעות לחץ, לא בודקים את התיקים. התחושה היא שהאבטחה היא מצג שווא. היא נמצאת שם אבל לא באמת עושה את העבודה שלה. אין באמת בדיקה של התיקים ואם יש – מעיפים מבט מאוד שטחי".

סכין בתיק - האוניברסיטה העברית (צילום: אלינור פוקס)
הסכין שהונחה בתיק הכתבת|צילום: אלינור פוקס
לעומתן, אורן, סטודנט לאדריכלות, דווקא חש שקיימת הקפדה בנושאי ביטחון בקמפוס. "בודקים לנו תעודות ואפילו ראיתי שפעם לא הכניסו לאוניברסיטה מישהו בגלל שלא הייתה לו תעודה. בנוסף, קיבלנו לאחרונה מייל מהאוניברסיטה שבו התבקשנו להיות ערניים יותר". יובל, סטודנט אחר, מספר שגם הוא חש שבודקים אותו בקפידה. כשאני מגיע בבוקר בודקים אותי די ברצינות", הוא מספר ומוסיף, כי "בשבועות האחרונות אף החמירו את הבדיקה".  

תגובת האוניברסיטה העברית בירושלים:

"שמירה על הביטחון של קהילת האוניברסיטה היא מחויבות עליונה של הנהלת המוסד. לאור זאת, אגף הביטחון מפעיל מערך אבטחה גדול הכולל אמצעים אלקטרוניים שונים, גלויים וסמויים וקציני ביטחון שסורקים את האזור ברגל וברכב.

אגף הביטחון של האוניברסיטה העברית הוא גוף מונחה משטרה ופועל בהתאם להנחיותיה. הנחיות אלו לא כוללות בדיקת כבודה של כל מי שבא בשערי הקמפוס, וזו אינה שיטת האבטחה המרכזית (הנחיות אלו תקפות במקומות ציבוריים נוספים כמו התחנה  המרכזית בירושלים). מערך האבטחה פועל בשיטה של פעולות מנע חיצוניות ומרחביות לזיהוי חשודים בטרם הגעתם לשערי הקמפוס, על מנת להבטיח את שלומם של כל הסטודנטים בתוך הקמפוס ובסמיכות אליו".

"לא כל גבר שאינו בגיל הסביר ללימודים הוא חשוד טבעי. כאמור, באי האוניברסיטה נצפים גם באמצעים אחרים. יחד עם זאת, בכל מקרה בו המגנומטר מצפצף, חובת המאבטח לבדוק שוב את הנכנס עד לשלילת הצפצוף. ראש אגף הביטחון מינה קצין לבדוק את הנושא וכבר רועננו הנהלים לכל השומרים".

ממשטרת ירושלים נמסר בתגובה: "הפנייה הועברה לטיפול קצין האבטחה המחוזי והנושא ייבדק מול קב"ט האוניברסיטה".