להיות נער או נערה אף פעם לא היה דבר פשוט. ההורמונים, הגוף המשתנה, הלחץ בלימודים והלחץ החברתי הם מנת חלקם של בני נוער מאז ומתמיד. אבל בשנים האחרונות התווסף לכל זה מימד נוסף: האינטרנט, או יותר נכון, הרשתות החברתיות במסגרת אירועי יום "האחר הוא אני" נשדר הערב את התוכנית "מבחן בגרות", שבה ישוחח דרור גלוברמן עם חמישה בני נוער על בריונות בעידן הרשתות החברתיות, המקיפות אותך מכל כיוון - גם לאחר שעות בית הספר.

"לא מדברים אתי, מתעלמים מזה שאני קיים", מספר תאמר, תלמיד תיכון שבהיותו תלמיד בבית ספר יסודי הוחרם במשך שנה שלמה על ידי בני כיתתו, "זה כל העולם שלך, וברגע שכל העולם מחליט להתנתק ממך - אתה לא יודע לאן לברוח, עם מי לדבר".

להסביר לילד את המצב. אילוסטרציה (צילום: Alexey Yuzhakov, Shutterstock)
עומדים לצדו של הילד|צילום: Alexey Yuzhakov, Shutterstock
כך תסייעו לילדכם להתמודד עם חרם חברתי

למרות הנטייה של בני נוער שלא לשתף את הוריהם בנעשה בבית הספר, כאן מומלץ וחשוב לעודד אותם לשוחח ולפרוק כמה שיותר על לבם. ד"ר שירי דניאלס, מנהלת מקצועית ארצית במוקד ער"ן, מציעה עשרה קווים מנחים להתמודדות עם חרם חברתי על ילדכם. 

- הקשיבו למתבגר ולתחושותיו ללא שיפוטיות וביקורת ושדרו לו כי אתם מאמינים לדבריו ועומדים לצדו.

- שמרו על קור רוח והימנעו מתגובות אמוציונאליות מוגזמות וגילויי חרדה.

- אפשרו לו לספר על אירועים ואנשים משמעותיים בחייו בהתאם לרצונו ובקצב שלו.

- סייעו למתבגר לזהות בעצמו כוחות להתמודדות ומקורות תמיכה חיצוניים, לחיזוק האמון והביטחון בכישוריו וביכולתו להתמודד עם קשיים.

- העבירו מסר מווסת ומרגיע. את תקופת ההתבגרות מאפיינים קשיים רבים, משברים ואירועי חיים מלחיצים. כל אלה זמניים וניתן להתמודד איתם בהצלחה. ע"י יצירת ציפייה להטבה ומתן לגיטימציה לתחושות שהמתבגר חווה, תוכלו לגייס אצלו כוחות להתמודדות וקידום שינוי. חשוב לגרום לו להבין כי מה שהוא חווה אינו חריג, וששינויים ואירועי חיים טראומטיים דורשים פרק זמן של הסתגלות ושהרגשתו תשתפר בהמשך.

- בססו תקשורת בריאה ופתוחה עם ילדיכם המתבגרים. עודדו אותם לפנות אליכם בכל פעם שהם מרגישים מאוימים לחוצים או חרדים.

- שמשו עבור ילדיכם מודל חיובי לחוסן ולהתמודדות. מעת לעת, מומלץ לשתף את המתבגרים בקשיים ובמצוקות אישיות - בהתאם לגילם וליכולת ההבנה שלהם. שיתוף בקשיים ובהתמודדות עימם יתרמו לנרמול התחושות הקשות ולתפיסה מציאותית ובריאה יותר של מצבי משבר עתירי לחץ. 

נער במצוקה (צילום: Juanmonino, Istock)
נער במצוקה. ספקו לו תמיכה ומסגרת ביתית איתנה|צילום: Juanmonino, Istock

- השתדלו לקיים חיי משפחה שלווים והקפידו על סדר יום ושגרה. גם מתבגרות כמהות לתחושת ביטחון, שייכות ואהבה. ההורים יכולים לסייע להתמודדות עם מצוקה על ידי הבניית מסגרת ביתית איתנה ומגבה.

- אל תישארו לבד. גייסו גם לעצמכם מעגלי תמיכה עם הורים נוספים ושתפו אחרים ברגשותיכם. כך תוכלו לעמוד לרשות הילדים מבלי להזניח את הצרכים שלכם.

- בעת הצורך, אל תהססו לקבל ייעוץ מאיש מקצוע לגבי אופן התמיכה במתבגר או לחלופין לדאוג לו לטיפול מקצועי מתאים.

ער"ן  - עזרה ראשונה נפשית, הוא ארגון המציע אוזן קשבת - בטלפון ובאינטרנט לאנשים הנמצאים במצוקה: ילדים, בני נוער, חיילים ומשפחותיהם, ניצולי שואה ואחרים יכולים להתקשר 24 שעות ביממה ואחד מלמעלה מאלף מתנדבים של המוקד יעשה ככל שביכולתו לסייע ולהקל במעט על המתקשר. 

מבחן בגרות, הערב, ב', 18:50, ערוץ 2

יועצים מטעם משרד החינוך יענו על שאלותיכם בזמן שידור התוכנית ובמהלך הערב (חפשו את הנקודה בצד ימין של המסך)

נמצאים במצוקה נפשית? צרו קשר: 1201 מכל טלפון ובאינטרנט. 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע