ילד וכלב - בלי כיבודים (צילום: איה סקאי, instagram)
החלטתם לקחת כלב? כמה זה יעלה לכם|צילום: איה סקאי, instagram

חולמים על חבר חדש? נאמן, מצחיק, שובב, ספונטני, כזה שתמיד יהיה שם עבורכם ויאהב אתכם אהבת אמת שאינה תלויה בדבר? יש לא מעט סיבות להחליט לאמץ כלב, אך זה גם לא סוד שגידול חיית מחמד כרוך בלא מעט הוצאות. 

עם כל האהבה והרצון הטוב, ההחלטה לאמץ חיית מחמד מתחילה בחשיבה כלכלית על ההוצאות הכרוכות בכך ובראש ובראשונה בכלב שמתאים לכם. במקרה זה, הגודל כן קובע, וצריך לקחת בחשבון שההוצאות על הכלב גדלות בהתאם לגודל שלו: כלבים גדולים זקוקים מן הסתם ליותר מזון, הטיפולים הרפואיים לעיתים יותר יקרים ומן הסתם כל אקססורי כזה או אחר, מסוודר ועד רצועה, יעלו לכם קצת יותר.  

בנוסף, ממש כמו אצלנו, רמת החיים שנרצה או נוכל להעניק לכלב שלנו נגזרת מהיכולות הכלכליות שלנו: יש לא מעט כלבים שזוכים בחיי מותרות שכולנו יכולים רק לחלום עליהם, אל מול כלבים, מאושרים לא פחות אגב, שחיים חיים צנועים יותר. אז כמה באמת עולה לגדל כלב? הנה רשימה בסיסית לפניכם, מתובלת גם בכמה פינוקים, שתנסה לענות לכם אל השאלה.

1. רכישת כלב: אתם מחליטים

אם החלטתם לקחת את הכלב שלכם מעמותת חיות כזו או אחרות, אז חוץ מהמעשה הטוב שעשיתם, ככל הנראה תתבקשו לשלם סל אימוץ בגובה של 500-600 ש"ח, הנגבה כתרומה. הסכום הזה, אגב, כולל בתוכו גם את החיסונים הראשוניים ובמקרים רבים גם עיקור או סירוס.

אם אתם מחליטים לרכוש כלב ממגדל מקצועי, פה אנחנו מדברים כבר על טווח אחר לגמרי של מחירים. המחיר עבור כלב גזעי יכול להתחיל ב-1000 ש"ח (תלוי בגודל, הגיל והגזע) ויכול להגיע עד (תחזיקו חזק) 20,000 ש"ח עבור כלבים גזעיים ויוקרתיים עם תעודות (כמו בולדוג אנגלי, רועה גרמני, כלבי עבודה מסויימים וכדומה).

2. טיפולים רפואיים: יש לכם מנוי אצל הוטרינר?

אין ספק שמדובר באחת ההוצאות המרכזיות על הכלב, אם לא הגבוהה מכולן: חיסונים, בדיקות, מחלות, טיפולים– כולם גובים מחיר, ולפעמים גם לא זול בכלל.

חיסונים:

כלבת: החוק מחייב חיסון כלבת אחת לשנה, על מנת לקבל אגרת אחזקת כלב. מחיר האגרה נע בין 77 ש"ח לכלב מסורס/כלבה מעוקרת ובין 377 ש"ח לכלב לא מסורס/כלבה לא מעוקרת. כבר הבנתם לבד, שפער המחירים מבטא היטב את מדיניות העידוד המשלתית לעיקור וסירוס הכלבים.

החיסון עצמו נע סביבות 100 ש"ח, ובדרך כלל כולל גם דיקה גופנית וטיפול בכל ההליך הבירוקרטי של הניירת מול השלטון המקומי.

חיסון משושה: נע בין 200-150 שקלים.

זריקה נגד תולעת הפארק: בין 150-70 פעם בשלושה חודשים.

כדורים נגד תולעים: כ- 100 ש"ח, פעם בחצי שנה.

טיפולי שיניים:

חשוב לציין, כי יש כלבים שכלל לא צריכים ניקוי שיניים, אבל יש כלבים (בעיקר הגזעים הקטנים והזעירים) שבריאות הפה והשיניים שלהם היא בעייתית ומצריכה טיפול ותחזוק. במקרים כאלה, טיפול שיניים מתבצע תחת הרדמה מלאה, וכולל בדרך ניקוי אבן, ניקוי חניכיים ופוליש – תלוי במצב הכלב.

אישה מלטפת כלב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ידידות נפלאה והמון אהבה. אבל גם לא מעט הוצאות|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מחיר הניקוי נע בין 500 –1000 שקלים – תלוי כמובן בגודל הכלב ובכמות ההרדמה שתידרש. כלבים עם נטייה בעייתית ייתכן ויידרשו לניקוי כזה אחת ל-3 חודשים, אז תעשו את החשבון לבד.

עיקור/ סירוס:

גם פה הגדול קובע – שכן שוב אנחנו מדברים פעולה המתבצעת תחת הרדמה מלאה. לרוב, סירוס ינוע בין סירוס- 600-500 ש"ח, ועיקור בין 1500-650 ₪, תלוי בגודל הכלבה.

מנוי רפואי אצל הוטרינר:

בתקופה האחרונה יותר יותר ווטרינרים עברו למנוי רפואי שנתי, שמטרתו להוזיל את עלויות הטיפול עבור בעלי הכלבים. כיסוי המנוי משתנה מוטרינר לוטרינר, אך בדרך נכללים בתוכו חיסונים, בדיקות רפואיות ורכיב הנחה של טיפולים נוספים ובדיקות (כגון הנחה על בדיקות מעבדה, בדיקות רנטגן, אולטרסאונד וכולי).

המחירים של מנוי רפואי יכולים לנוע בין 700 ל-1300 שקלים לשנה, וזאת כמובן בהתאם לרוחב הכיסוי הנכלל בהם.

שירות מרפאט.

מרפאט הוא קופת החולים לחיות מחמד הראשונה בישראל ומדובר בשירות ייחודי וחדשני בתחום רפואת חיות המחמד. השירות הוקם על מנת לאפשר לכם לתת לחיית המחמד האהובה שלכם את כל הטיפול הרפואי שלו היא זקוקה מבלי לדאוג לעלויות הכרוכות בכך.

מרפאט כולל בדיקת רופא חינם אצל הווטרינר, את כל החיסונים השנתיים המומלצים ע"י הוטרינריים וכיסוי של שאר ההוצאות במקרה של מחלה/פציעה או תאונה וזאת באמצעות מרפאות וטרינריות שבהסדר ו/או בתי חולים וטרינריים שבהסדר. לשירות מספר מסלולים לבחירה ועלות השירות תלויה במסלול הנבחר ובגודל וגיל חיית המחמד והוא נע החל מ-75 שקל לחודש לכלב והחל מ-55 שקל בחודש לחתול. ללא התחייבות וללא קנס יציאה.

אוכל: כבש או סלמון?

אחרי הווטרינר, ולעתים אף לפניו (תלוי בסוג הכלב שלכם, כמובן) תופסת מקום של כבוד ההוצאה על המזון.

שוק תזונת הכלבים השתנה מאד בשנים האחרונות, ומציע מגמות חדשניות המבקשת להתאים התאמה מדויקת ככל הניתן בין הכלב ובין המזון שהוא אוכל, כך שהכלב - בהתאם לגילו, גזעו וצרכיו האישיים יקבל מהתזונה שהוא אוכל את המענה הכי נכון עבורו. כמובן שיש להתאים את האוכל גם לשלב בחיים של הכלב - גור, בוגר, מבוגר או כלבים עם צרכים מיוחדים (קיבה רגישה, בעיות עיכול, רמת פעילות גבוהה/ נמוכה וכדומה).

כיון, מזון הכלבים נחלק למזון מיינסטרים, פרימיום וסופר פרימיום, כשההבדל העיקרי שמבדיל ביניהם והופך את המזון לאיכותי יותר הוא, בין היתר, אחוזי החלבון והשומן: ככל שהמזון מכיל אחוזי חלבון גבוהים יותר, כך נחשב לאיכותי יותר.

מזון מיינסטרים: את סוגי המזון הפשוטים יותר (המכילים כ- 17 אחוזי חלבון, 9 אחוזי שומן), ניתן למצוא גם במכולות ובסופרמרקטים. מחיר ממוצע : 45-50 ש"ח לשק של 3 ק"ג, וכ- 110 ש"ח לשק של 12 ק"ג.

מזון פרימיום: את מזון הפרימיום ניתן למצוא לעיתים בסופרמרקטים, אך לרוב יימכר בחנויות המיוחדות לחיות המחמד. הוא מכיל 22 אחוזי החלבון ו- 10 אחוזי שומן. מחיר ממוצע: כ- 199 ש"ח לשק של 14.5 ק"ג.

סופר פרימיום: מזון הסופר פרימיום נמכר אך ורק בחנויות חיות המחמד, ותחתיו מופיעים מותגים כמו פרופלאן, יוקנובה ורויאל קנין – מותגים שמאחוריהם עומדות חברות עם מכוני פיתוח ומחקר. מזון הסופר פרימיום מכיל 26 אחוזי חלבון ו-16 אחוזי שומן. מחיר ממוצע יכול להגיע לכ- 290 ש"ח עבור שק ל-15.5 ק"ג.

חטיפים:

החטיפים הם בגדר צ'ופר לכלב, וממש לא מאסט, אל בהחלט יכולים לשמח, לפנק ויש גם כאלה שיעזרו בשמירה על הגיינת הפה. יש מגוון רחב של חטיפים: אוכל לח בקופסאות שימורים: שמחיריו נעים בין 7 ש"ח (קופסא קטנה של 156 גרם) לבין 10 ש"ח (400 גרם); ביסקוויטים: כ- 50-40 ש"ח לחבילה של 400 גרם;  חטיפי לעיסה שונים (מיובשים) הנעים בין 30-20 ש"ח לחתיכה, ועצמות שמחירן של עצמות יכול להתחיל ב-3 ש"ח ולהגיע גם ל-20 ש"ח, תלוי בגדול העצם.

פרעושים וקרציות:

המלחמה האינסופית בפרעושים ובקרציות גובה גם היא מחיר, ומעבר למחיר הגירוד המעיק, מתחילה כאמור גם בכיס. כיום, יש לא מעט פתרונות החל מטיפות המותזות על העורף ומגיעות באמפולה, שמחירן נע בין 60 – 90 ש"ח. טיפול יעיל משמעו אמפולה פעם בחודש; דרך קולר נגד פרעושים וקרציות שמחיריו נע בין 150-130 ש"חעבור קולרים פשוטים (יש גם קולרים מתקדמים יותר שיכולים להגיע גם ל-250 ש"ח) ועד תרסיס: שמחירו נע ביו 150-130 ש"ח (אך לעתים יכול להיות מאד לא נעים לשימוש על הכלב).

מספרה: ממש לא רק פינוק

 טעות נפוצה היא שרק בעונת הקיץ יש לספר את הכלב. לכלבים לא באמת חם עם הפרווה, אלא אם כן הפרווה שלהם אינה מטופלת כראוי. זאת ועוד, גילוח הפרווה של הכלב בקיץ יכולה להיות אף מסוכנת, שכן הוא חשוף לקרני השמש ללא כל הגנה ולכן חשוב להקפיד על תספורת המשאירה שכבת פרווה נקייה ומגינה.

המחירים שתצטרכו להוציא במספרה נגזרים ישירות מהטיפול שתעשו בבית: כלבים מוברשים, עם פרווה מטופלת לא יצטרכו טיפול ארוך ומורכב במספרה, וכן לא יצטרכו להגיע בתדירות גבוהה מדי. כמובן, שגם פה, המחירים הם פועל יוצא של סוג הכלב, גדולו, הגזע שלו , סוג הפרווה ומצבה. חושב לציין, כי שירותי המספרה נקבעים בדרך כלל על פי מצב הכלב, אבל אלו המספרים בגדול: 

הברשה: יכולה להתחיל בין 50-6- ש"ח לחצי שעה. במקרים קיצוניים, של כלבים עם פרווה לא מטופלת, מלאת קשרים תוכל להעפיל אפילו עד ל– 600 ש"ח.

כלב עם מברשת שיניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
טיפול שיניים יכול להגיע גם ל-1000 ש"ח, תלוי בגודל הכלב ובמצבו|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

רחצה: יכולה להתחיל ב- 100 ש"ח ולהגיע לכ- 300 ש"ח. כלבים עמוסי פרווה עם שיער מת או קשרים יצטרכו לעבור הברשה אינטנסיבית שבמהלכה יוסר השיער המת ויותרו הקשרים, אחרת השמפו כלל לא יוכל להגיע אל הגוף.

טיפול קומפמלט: רחצה, תספורת ו/או דילול:

המחירים נעים בין 100 ש"ח ובין 600 ש"ח (לכלבים גזעיים, למשל, שצריכים הכנה לתערוכה). במחיר הזה כלבים שהם לא נשירים יקבלו טיפול הכולל ניקוי ורחצה של המקומות האינטימיים, ניקוי אזניים, פתחית קשרים תספורת, ייבוש, בישום קישוט. כלבים נשירים, לעומתם, יעברו גם הברשה מאסיבית לפני המקלחת ודילול במקרה הצורך, אשר במהלכו דואגים להסיר כמעט את כל הפרווה המתה המגיעה עם הפרווה שמחוברת לגוף.

ציפורנים: גזירה ושיוף – לעיתים כיינתן כחלק מהטיפול ולעיתים ייגבה מחיר הנע סביבות 50 ש"ח, תלוי כמובן במצב הכלב.

רצועה וקולר:

גם פה יש המון סוגים שונים דל קולרים ורצועות  - קולר בד, עור, רתמה וכדומה. טווח מחירים נע בין 50-30 ש"ח לרצועות פשוטות; 150-50 ש"ח לרצועת פלקסי ( (עם רצועה מתארכת ותופסן) ובין 50-30 ש"ח לרתמה, הנקשרת סביב בית החזה של הכלב, המסירה את הלחץ מהצוואר והמשפרת את השליטה בכלב.

 אקססוריז:

כאן, בדיוק כמו אצלנו, השמיים הם הגבול. הרשימה אינסופים וארוכה וקצרה היריעה מלציין את כל האפשרויות הקיימות. רוב הדברים בתחום האלה, אגב, הם ממש לא מאסט, אבל כולם יכולים לשמח קצת יותר את הנסיך (וגם אותנו):

מיטות: ממזרוןפשוט יחסית ועד אמבטית פלסטיק עם כריות – בין 100 ש"ח ועד 300 ש"ח.

צעצועים: כדורי טניס ב- 10 ש"ח, צעצועי נשיכה שונים הנעים בין 100-30 ש"ח (שהלהיט ביניהם הוא הקונג – kong – צעצוע מתוחכם המחביא בתוכו חתיכת בשר מיובשת שגורם לכלב להתעסקות לא מעטה עד שמצליח להגיע אליה).

בגדים: חולצות, מעילים, סוודרים, אוברולים, כובעים - כל אלה מתחילים בכ-40 ש"ח יכולים להגיע גם ל-200 ש"ח, תלוי כמובן בגדול ובסוג (על אדידוג שמעתם?)

דוג ווקר: שמוציא את הכלב לטיול במהלך היום בו אתם אינכם נמצאים וגובה כ- 30 ש"ח לחצי שעה והרשימה עוד ארוכה.

סייעו בהכנת הכתבה: אורית סטרוסקי, מנהלת מותג פרופלאן של פורינה. ד"ר אייל נחמיאס, וטרינר פרו פלאן פורינה ומנהל בית החולים הוטרינרי בעמק חפררעות תיכון, ספרית כלבים ובעלת "חיות ובית" - מספרה וחנות לחיות מחמד. מורן מדוגי סטייל - בגדים ואקססוריז לכלבים

ואיך בוחרים אוכל לכלב?