ועידת ראשי המפלגות של התאחדות התעשיינים שנערכה אמש (רביעי) בתל אביב, הוציאה מתוכה לא מעט הצהרות והתבטאויות מעניינות מצד בכירי הפוליטיקאים על מצב המשק והאפשרויות לממשלה עתידית, פחות משבועיים לפני הבחירות.
ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, פתח את הועידה והצהיר שהמחסור הצפוי במוצרים בשל משבר המזון העולמי מחייב את ישראל לשמור על הייצור המקומי.
"זהו מצב שאנחנו לא רגילים אליו, שאנחנו נלך למדפים ולא יהיו המוצרים שאנחנו רגילים אליהם, אבל זה הולך להיות המצב בקרוב בעולם וגם בישראל. לכן, חשוב להשקיע מאמץ גדול בלשמור על העצמאות היצרנית שלנו. חברה חזקה היא חברה שיכולה לייצר כמה שיותר מוצרים 'מבית', בתוך הבית שלה, והמזל של ישראל הוא שבאופן יחסי יש פה תעשיית מזון חזקה.
"אני מקווה שכל הנבואות השחורות שלי יתבדו, אבל איך שזה נראה כרגע אנחנו מתקדמים לעבר מצב כלכלי קשה. מי שיצליח לעבור את התקופה הקשה הזו, יוכל לנצל בהמשך את הצמיחה העולמית ושם מדינת ישראל צריכה להיות".
עם זאת ציין ד"ר תומר כי נכון להיום "המצב הכלכלי של ישראל באופן יחסי הוא טוב, אפילו טוב מאוד. הגירעון נסגר, היחס חוב תוצר קטן. מהבחינה הזו נראה שאנחנו סוג של נס ואולי באמת יש לנו השגחה עליונה, כי נראה שאנחנו עושים בישראל הכל הפוך ולרוב חושבים ופועלים רק לטווח הקצר, אבל בכל זאת הכלכלה שלנו חזקה. אולם אנחנו כן חייבים להתחיל לחשוב ולפעול לטווח הארוך. לא הגיוני שמדינה עובדת כל כך הרבה זמן בלי תקציב מאושר".
ד"ר רון תומר בוועידת ראשי המפלגות: "לא באמת יותר יקר פה"
ד"ר תומר התייחס בוועידה גם לנושא יוקר המחייה וטען כי הסיקור התקשורתי בנושא זה מטעה: "רוב הסיקור התקשורתי טועה בבסיס בכך שהוא משווה את המחירים פה לחו"ל. הסיבה שחושבים שבישראל יותר יקר מבאירופה זה בגלל שהשקל התחזק. זה לא שבאמת יותר יקר פה. נכון שאם משווים אותנו למדינות עם יורו חלש לעומת השקל החזק שלנו, זה מרגיש שאנחנו יקרים, אבל בפועל המזון שלנו כמעט ולא התייקר בשנה החולפת לעומת מדינות אחרות.
"אם אנחנו רוצים להוריד את המחירים יש להפחית את המע"מ על המזון, שהינו גבוה יחסית לעומת מדינות אחרות. דבר נוסף שאפשר לשנות זה את עלויות הייצור המאוד יקרות בישראל. אפשר להפחית את עלות הארנונה, עלות המים ועלות החשמל וזה יוריד את המחירים למטה. כמו כן, צריך גם להקל על האוכלוסיות החלשות. קצבאות הזקנה בישראל הן בושה, וזו רק דוגמה לשינויים שצריך לעשות במערכת".
ד"ר תומר התייחס במהלך דבריו גם להתנגדות של התאחדות התעשיינים ליום השבתון ביום הבחירות, שעולה מיליארדי שקלים למשק. "חשוב לזכור כי שליש מהאנשים לא מצביעים ולכן הם למעשה מקבלים סתם יום חופש. בנוסף, עולה השאלה האם יום שבתון מעלה בכלל את אחוזי ההצבעה, וממה שאנחנו רואים במדינות אחרות התשובה היא לא. אפשר להפחית את מספר שעות העבודה באותו היום כדי להקל על אנשים להצביע, אנחנו בעד שאנשים יצביעו, אבל אין סיבה שזה יהיה יום שבתון מוחלט".
נתניהו על סמוטריץ' בוועידת ראשי המפלגות: "אני נתקל בחברים שרוצים לעזור לי יותר ממה שאני צריך"
יו"ר הליכוד והאופוזיציה, ביבי נתניהו, התייחס בוועידת ראשי המפלגות של התאחדות התעשיינים להצעה של יו"ר הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ' לבטל את עברת המרמה והפרת האמונים בממשלה הבאה, ואמר כי "אני הרבה פעמים נתקל בחברים שרוצים לעזור לי יותר ממה שאני צריך. סמוטריץ' מעלה הצעות משלו, אבל מי שמחליט על המדיניות זה מפלגת השלטון וראש הממשלה, וההצעה שלו לא מחייבת אותנו. אני לא מתכוון לשנות את החוקים של מדינת ישראל". נתניהו התייחס בכנס גם לתיקי הממשלה שסמוטריץ' רוצה ואמר כי "התיקים המרכזיים של האוצר הביטחון צריכים להישאר אצל הליכוד".
בנושא יוקר המחייה, הצהיר נתניהו כי לתפיסתו יש להקפיא את המשכנתאות ואת מחוללי האינפלציה. "מה שמחולל את האינפלציה זה כמה מרכיבי יסוד שהם החשמל המים, הדלק והארנונה. אם אתה עוצר את הגלגל הזה אז כולם נעצרים. הייתי בהלם שבממשלה עכשיו הם לא עצרו את זה, וזה גם לא היה עולה כלום. אבל אתה לא יכול לשים נהג של קורקינט בתוך מרצדס".
עוד ציין נתניהו בנוגע למחלוקת על לימודי הליבה: "אני רוצה שילדים ילמדו אנגלית חובה כבר בגן. אנחנו גם נמצא דרך לצרף את החרדים בהידברות".
בני גנץ קורא לשמירה על עצמאות ייצורית
יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, התייחס בדבריו לצורך לשמור על עצמאות ייצורית,באמצעות חיזוק התעשייה הישראלית. "לפני שנתיים- שלוש, בכל העולם וגם במדינת ישראל, הגישה הכלכלית הרווחת הייתה הגישה הגלובאלית. אני חושב אבל שהיום, לנוכח המצב הביטחוני וגם בשל משבר הקורונה, אני בעד לוקליזציה. כ- "מדינת אי" אנחנו חייבים לשמור על יכולת הייצור שלנו ועל היצוא. לדוגמה חשוב לשמור על החקלאות בשביל לשמור על הגבולות שלנו, לשמור על הביטחון התזונתי שלנו ולשם החזקת שטחים. חשוב גם לשמור על יייצור האנרגיה, על היכולת לייצר מוצרים ביטחוניים ואפילו דיברתי על כך שישראל צריכה להיות מסוגלת להקים מפעלי חיסונים לצרכים בריאותיים. לכן חשוב למצוא את נקודת האיזון ולראות איך ישראל יכולה למצות את יכולותיה ושומרת על העצמאות שלה".
עוד הוסיף ואמר בתגובה לטענות שלא יוכל להרכיב ממשלה: "אנחנו נקבל יותר מ- 12 מנדטים. ככל שנגדל כך הלגיטימציה והיכולת הפוליטית שלנו תהיה יותר גדולה. המחנה הממלכתי בסופו של דבר הוא מורכב – הוא כולל גם חילונים וגם דתיים ואני מאמין שנגיע לכולם ונגדל עוד. אני חרד לעם ישראל ולכן אני פה".
באשר לאופציה לקואליציה עם סמוטריץ', אמר גנץ: "אני שמעתי את ההתבטאויות של סמוטריץ' ואחרים על מערכת המשפט. אני חושב שיש מקום לעשות שיפורים ורפורמות אני פשוט נגד להרוס את זה. אני שומע מהדברים שלהם שהם רוצים לשרת את מושלי ישראל ואני רוצה לשרת את אזרחי ישראל".
גנץ התייחס גם למצב הכלכלי ואמר כי חשוב לשמור על עצמאות יצרנית בתעשייה ובחינוך. "ישנם שני דברים שמבטיחים כלכלה חזקה - ביטחון ויציבות כלכלית לאורך זמן. רצף הזמנות והתחייבות. חשוב לשמור על לוקליזציה - לשמור על החקלאות והתעשייה פה בישראל״. כמו כן אמר גנץ כי המפתח להצלחה כלכלית הוא החינוך. "החרדיים הם חלק מהחברה במדינת ישראל וגם החברה הערבית, וכדי לעזור לקדם את כל השכבות צריך להשקיע בחינוך. כבר מכיתה ז' להשקיע בתלמידים ולהטמיע בהם יכולות טכנולוגיות".
מיכאלי בוועידת ראשי המפלגות: "אנחנו נעלה את שכר המינימום"
יו"ר מפלגת העבודה, מרב מיכאלי, הצהירה בוועידת ראשי המפלגות כי בממשלה הבאה תפעל להעלאת שכר המינימום. "ההתחייבות שלנו היא להעלות את השכר המינימום. אני בעד שזה יהיה במסגרת עסקת חבילה, ואני חושבת שזה האינטרס של המעסיקים להגיע להסכם משותף - יש פה אינטרס Win-Win מובהק. עובד שמרוויח טוב יותר, הוא גם עובד שיפיק יותר".
כמו כן התייחסה מיכאלי לפערי השכר בין נשים לגברים ואמרה כי "לצערי יש עדיין פער של 30 עד 35 אחוז בשכר בין גברים לנשים, וכל מי שחותם על הסכם שבו הוא מפלה נשים לעומת גברים בתפקיד זהה, פוגע בסופו של דבר גם בעצמו, במיוחד במגזר היצרני שצריך ידיים עובדות וכוח אדם איכותי".
עוד התייחסה מיכאלי בוועידה לנושא גביית המיסים ומצוקת הדיור בישראל. "יש היום גביית יתר של 31 מיליארד שקל בשנה והכסף הזה צריך לחזור לתושבים. דיור צריך להיות באחריות המדינה והמדינה לא צריכה לספסר בקרקעות שלה. אדם צריך להיות מסוגל לקנות פה בית והמדינה צריכה גם לדאוג לדירות להשכרה. יש אנשים שלא יצליחו להגיע לקורת גג אם לא ניתן להם את ההזדמנות ונעזור להם".
סמוטריץ' בוועידת ראשי המפלגות: "הפופולריות של בן גביר משקפת התפכחות של החברה הישראלית"
יו"ר הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', התייחס בוועידת ראשי המפלגות של התאחדות התעשיינים ליוזמה שלו לביטול עברת המרמה והפרת האמונים בממשלה הבאה. "החוק לא יתייחס לתיקי נתניהו. האם אפשר לקבוע שלא יחול רטרואקטיבית? אפשרי".
כמו כן נשאל על דבריי נתניהו בוועידה כי תיקי האוצר והביטחון יישארו בידי הליכוד ואמר כי "אני מאוד מעריך את נתניהו, אבל הכל פונקציה של כמה יכולת השפעה נקבל מהבוחרים שלנו ועל פי זה נממש את יכולת העשייה שלנו. אני מציע להשאיר את מלאכת חלוקת עור הדב לאחרי הבחירות".
סמוטריץ' התייחס גם לחיבור בינו לבין איתמר בן גביר ולפופולריות של השני. "אני לא מקנא בפופולריות של בן גביר. זה אחד הדברים המרעננים, המשקפים התפכחות של החברה הישראלית".
בנושא הכלכלי הדגיש סמוטריץ' כי "הבעיה הכי קשה הייתה שהממשלה האחרונה לא הייתה הומוגנית. אני מאמין במשק הישראלי וזה קשור למוח היהודי וליצירתיות ולסיעתה דשמיא. אנחנו רואים תהליך התבגרות של חברות - לא להיות רק משק של סטארט-אפים".
בעניין מדיניות בנק ישראל והעלאת הריבית אמר סמוטריץ' כי "האפקט של העלאות הריבית יוביל בסופו של דבר לפגיעה בעסקים ובכלכלה. סביבת ריבית נמוכה היא טובה שכן היא מאפשרת גיוסי הון וממריצה את המשק".
טיבי בכנס התאחדות התעשיינים: ״23 שנים אחרי שבן גביר שלף את סמל הקדילאק – השנה היא סגירת מעגל לרצח רבין״
ח״כ אחמד טיבי השיב לשאלתו של עמית סגל על ההבדלים בין ממשלה של ביבי ושל בנט-שקד, בוועידת ראשי המפלגות ואמר: ״שקד תמיד התגאתה ב׳מי ימני יותר׳ הממשלה של בנט-שקד או הממשלה הקודמת, ולעיתים בנושאים כמו הנגב או מסגד אל -אקצה. ממשלת השינוי הייתה ממשלה רעה וילמדו את זה כלקח לעתיד. ממשלה עם בן גביר לא הייתה בישראל. נדמה לי ש-23 שנים אחרי שבן גביר שלף את סמל הקדילאק - השנה הזאת זו סגירת מעגל מול רצח רבין״.
גלאון בוועידת ראשי המפלגות על התשלום של הליכוד לחברת "דיירקט פולס": "יש ריח של שחיתות באוויר״
יו״ר מרצ, זהבה גלאון חשפה בוועידת ראשי המפלגות של התאחדות התעשיינים כי פנתה השבוע ליועמ"שית, באמצעות עו״ד אורי הברמן, בדרישה לפתוח בחקירה בעניין תשלום הליכוד לחברת המדגמים והקמפיינים "דיירקט פולס", בראשות שלמה פילבר (עד מדינה במשפט נתניהו) וצוריאל שרון.
במכתב צוין: ״לפי הידוע לנו, עדותו (של פילבר) נתנה פרשנות מקלה לטענת השוחד האמורה והפרקליטות אף ביקשה להכריז עליו כעד עוין״
גלאון בוועידת ראשי המפלגות: "הפרסום אתמול מעלה עננה כבדה של חשדות שחיתות נגד נתניהו. אנשי נתניהו כבר נחקרו על הטרדת עדים במשפט. אין ספק שנתניהו מנסה לשבש את המהלך התקין של המשפט למקרה שלא ייבחר ויצליח לבטל את המשפט. היועצת המשפטית לממשלה חייבת לפתוח בחקירה״.