לפעמים אנחנו מסתכלים על אנשי עסקים בולטים, ושוכחים את הדרך שעברו: הדרך אל הכסף הגדול וההשפעה עוברת ברוב המקרים בקשיים לא מבוטלים ולפעמים גם בהתרסקויות.

החוכמה של היזמים הגדולים היא לדעת איך לחזור מהכישלון להצלחה האדירה. לדעת לשנות כיוון, וללמוד מהטעויות. סטיב ג'ובס הוא אולי הדוגמא הבולטת מכולם, אבל גם היוצר של אחת המכוניות הפופולאריות בעולם – הנרי פורד – נכשל בתחילת דרכו. יש עוד בחור אחד, וולט דיסני, שבטח שמעתם עליו. גם הוא היה בחובות ענק ועם הפסדים משפטיים בתחילת המאה הקודמת. גם הוא, ניחשתם נכון, הצליח לקום.

אנו יכולים לבאס אתכם עם אלה שנכשלו ולא הצליחו לקום, אבל הפעם נבחר לא להיות מבאסים. אם כך, קבלו את הסיפורים של שלושה אנשים שהשאירו חותם בלתי נשכח על עולם העסקים (ולמעשה, על העולם בכלל) אחרי שלא וויתרו והתגברו על מכשולים לא פשוטים.

הנרי פורד: רק ב-1908 הגיע לרכב שאנשים יכלו גם לרכוש

תעשיית הרכב האמריקאית (צילום: אוטו)
פורד. נכשל פעם אחר פעם, אך לא התייאש|צילום: אוטו
כיום לפורד יש נתח שוק נאה מאוד בעולם, וגם בישראל אפשר לראות על הכבישים לא מעט רכבים מסוג פורד פוקוס ופורד פיאסטה. החברה, שהוקמה בתחילת המאה שעברה על ידי הנרי פורד, הייתה קרובה מאוד שלא להיות קיימת כיום בכלל.

פורד נכשל במספר פרויקטים בתחום הרכב בתחילת הקריירה שלו, ובכלל זאת בחברה שהקים ב-1899 שנקראה מכוניות דטרויט (Detroit automobile). הוא לא הצליח לייצר מכוניות ברמה מספיק גבוהה, שלמרות זאת מכר אותן בסכומים גבוהים. הוא לא הצליח לחדור לשוק ונכשל עם הפרויקטים הראשונים שלו.


למרות הכישלונות, הוא לא הפסיק. הוא המשיך לפתח עוד ועוד רכבים עד שבשנת 1904 הצליח לייצר רכב  ששבר שיא מהירות באותה תקופה (1.6 ק"מ ב-40 שניות!). ב-1908 הצליח לייצר רכב שמצד אחד העלויות שלו היו מספיק נמוכות כדי שהציבור הרחב יוכל לרכוש אותו וכך עלה על דרך המלך.

בתקופה של אקזיטים וציפייה להתעשרות מהירה, פורד מראה לנו שכדי להצליח צריך לחכות לפעמים כמה שנים טובות, שיכללו גם כמה כשלונות ותיקונים.

וולט דיסני: הכל בזכות שלגייה

שלגייה ושבעת הגמדים
הסרט הפך לשובר קופות, שהציל את דיסני הטובע
המלך הבלתי מעורער של הסרטים המצוירים כיום, היה פעם בחובות שבאותה תקופה נחשבו חובות ענק: 4 מיליון דולר. זה היה בתחילת שנות ה-30. הוא איבד את הזכויות על אוסוולד הארנב בר המזל, ונראה כאילו הוא בדרך למטה.

הוא המשיך להאמין ולהשקיע, וכשבקושי יכול היה לקיים עוד פרויקט אחד הצליח להרים את הסרט על שלגייה ושבעת הגמדים בשנת 1938. הסרט היה שובר קופות והצליח להוציא את החברה מהמשבר שלה ולקדם אותה לאולפנים חדשים שהכניסו אותה לתחרות.

"אתה אולי לא מבין את זה כשזה קורה, אבל בעיטה בשיניים היא אולי הדבר הטוב ביותר בעולם בשבילך", הוא אמר אז, והמשפט האלמותי הזה נכון גם היום. כמות הסרטים שהצליח להוציא מאז (כלומר, כמות הסרטים שהצליחה להוציא החברה שבנה בעשר אצבעותיו) מוכיחה שהתעקשותו השתלמה.


סטיב ג'ובס: הכישלונות הפכו לחלק מהמיתוס

סטיב ג'ובס משיק את האייפד (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
ג'ובס. שרף מיליונים מכספי המשקיעים עד שנאלץ למכור|צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL
אין כיום אדם בעולם המערבי שלא מכיר את סטיב ג'ובס ואת סיפורו יוצא הדופן. האיש שאולץ להתפטר מאפל – אותה הקים - בשנת 1985, הקים חברה אחרת בשם נקסט. מבחינה כלכלית הוא גם לא הצליח שם, כאשר למרות הגאונות שלו והמוצרים שפיתח שם – שוב נכשל כלכלית. היו במערכת שייצר באגים, הוא קבע תג מחיר לא סביר עבור המוצר שסיפק, והחברה שרפה מאות מיליונים מכספי המשקיעים שלה עד שג'ובס נאלץ למכור את החברה לאפל.

אחרי המכירה, שיש המפרשים אותה ככישלון נוסף שלו, הוא עלה על המסלול הנכון, כשמשנת 1996 הוא חזר למסלול של הצלחה כמעט ללא הפסקה.

"אתה לא יכול לשאול את הצרכנים שלך מה הם רוצים ואז לנסות להביא להם את זה, כי עד שתבנה את זה הם ירצו משהו אחר", אמר גו'בס את המשפט שהפך כל כך מזוהה עימו במרוצת השנים. מישהו היום זוכר את הכישלונות הללו לאדם שהמציא את האייפון והאייפד?