שמו של סא"ל עמנואל מורנו ז"ל, קצין סיירת מטכ"ל שנפל בקרב בלבנון, עלה בחודשים האחרונים מחדש לכותרות בעקבות דיונים במערכת הביטחון בנוגע לפרסום תמונתו שלא נחשפה עד היום עקב חשש לפגיעה בביטחון המדינה בשל תפקידו הרגיש.

מורנו היה הלוחם הבכיר ביותר בצה"ל שנפל במהלך מלחמת לבנון השנייה. כוח סיירת מטכ"ל שמנה כ-100 לוחמים בפיקודו של מורנו, פעל בעורף האויב ונתקל במארב של מחבלי חיזבאללה. במהלך חילופי האש, נפצע מורנו מירי המחבלים ומותו נקבע לאחר פינוי כוחותינו מהשטח.

בראיון ל-mako ליום הזיכרון, שמואל, אחיו הבכור של עמנואל, חזר לאותה שבת בה קיבל את הבשורה הקשה: "אח נוסף שלנו משרת גם ביחידה מובחרת", שחזר. "במהלך היום הבחנו שיש תכונה מסביבו, הרגשנו במשפחה שמשהו קורה. הודיעו לאחי כבר בבוקר שעמנואל נהרג. רק במוצאי שבת הרב של הקהילה ביישוב שלנו לקח אותי הצידה ואמר לי 'השם נתן, השם לקח'. ישר הבנתי שעמנואל לא בין החיים. חשתי הרגשה משונה וכבדה, כמו שלוקחים איבר גדול מהגוף, לקחו לי את עמנואל".

שמואל מורנו (צילום: באדיבות המצולם)
שמואל מורנו|צילום: באדיבות המצולם

לאחר מותו של עמנואל, נודע למשפחה כי מערכת הביטחון החליטה לא לחשוף את תמונתו לציבור. "בהתחלה לא הבנתי את הסיבה להחלטה הזו", מספר שמואל איך נראו הדברים מהזווית שלו. "בדיעבד הבנו במשפחה שהוא היה בתפקיד ממש ייחודי".

 הוא מסביר כי אחיו עמנואל "לא שיתף אותנו בכלל בנוגע לשירות, הוא פשוט שידר לנו את המסר 'אל תשאלו' – ידענו שהוא עושה דברים משמעותיים בצבא, לא הבנו עד כמה הוא היה ייחודי במקום שבו היה. ראש אמ"ן שוחח איתנו וסיפר שכמה שבועות לפני נפילתו של עמנואל, הוא העביר לבכירים בצמרת סקירה ביטחונית נרחבת בנוגע לגזרה ולפעילות המבצעית, כולם התרשמו ממנו מאוד".

"הסקרנות הטבעית מובנת"

בחודש דצמבר האחרון, עודכנה המשפחה כי החלו דיונים בקרב במערכת הביטחון, האם לאפשר את פרסום תמונתו של עמנואל מורנו. לפני כשנתיים התייחסה מאיה, אלמנתו של עמנואל לנושא ואמרה כי טוב שתמונתו חסויה.

"ייתכן שהתמונה תפורסם, אנחנו עדיין לא יודעים", אומר אחיו. "אנחנו לא בטוחים האם זה הדבר הכי נכון. במימד הביטחוני – הדבר יכול לסכן ולחשוף יכולות מבצעיות. יש פה גם מסר סמוי וייחודי, 'בחסות החשיכה' נעשים דברים משמעותיים, העניין הוא לעשות כמה שיותר למען המדינה ומצד שני לא להראות ולא להיראות".

יחד עם זאת הוסיף שמואל מורנו: "הסקרנות הטבעית מובנת, כל הזמן שומעים רק על הגיבור הלאומי, אך לא יודעים איך הוא נראה".

תמונת הנצחה ממסלול ריצה בהרצליה  (צילום: ארנון שוורצמן)
הנצחה לזכרו של עמנואל ז"ל בפארק הרצליה|צילום: ארנון שוורצמן

בצל איסור פרסום התמונה, משפחתו של עמנואל בחרה להנציח אותו בדרך ייחודית: "בחרנו להפעיל פרויקט סטודנטים מכל רחבי הארץ – החל מהטכניון ועד בן גוריון שכולל מפגש שבועי ובו מתחברים למורשת ולערכים היהודים. זה היה מאוד חשוב לעמנואל במשך חייו". בנוסף לפרויקט הסטודנטים הארצי, המשפחה מנהלת תלמודי תורה בצורה ייחודית: "הילדים מגיעים אחר הצהריים ולומדים יחד בפלטפורמה של דרגות, כמו בצבא. זה נותן להם תחושה של התקדמות ומשפיע על השאיפות שלהם".

שמואל מורנו עצמו פעיל בעמותת "האחים שלנו", עמותה למען אחים ואחיות שכולים במשפחת השכול הישראלית. בנוסף הוא מעביר הרצאה מיוחדת בשם "הגבורה והענווה", המיועדת בין היתר לבתי ספר, מכינות, מתנ"סים, מדרשות, קורסים ועוד. בהרצאה שמואל מספר את סיפור חייו של אחיו עמנואל, במפגש מיוחד שכולל סרטונים וסיפורים אישיים שמלווים בקטעי גיטרה ושירה.

"ההנצחה מגיעה דווקא מהמורשת של הבן אדם. רצינו למנף את ההנצחה ללא תמונה של עמנואל. זה היה המסר שלנו, לא משנה איך אתה נראה אלא מה שאתה עושה", סיכם שמואל מורנו.