פעיל חמאס (צילום: Abid Katib, GettyImages IL)
פעיל חמאס ברחובות עזה|צילום: Abid Katib, GettyImages IL

ביום רביעי בערב, אחרי שמונה ימים של לחימה, הסתיים מבצע עמוד ענן - לא כולל ירי רקטות ששר הביטחון, אהוד ברק, הגדיר כ"זנב". המבצע הזה היה למעשה מערכה צבאית לכל דבר, שניהלה מדינת ישראל מול תנועת ההתנגדות המוסלמית, חמאס. רצועת עזה ספגה יותר מ-1,500 תקיפות של חיל האוויר וכדברי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, "פגענו בתשתיות של ארגוני הטרור: השמדנו אלפי רקטות והרסנו מתקני שליטה".

אלא שבתנועת חמאס רואים את הדברים מעט אחרת. "ישראל נאלצה להיכנע לתנאי חמאס", אמר חאלד משעל, ראש הלשכה המדינית של ארגון. בנאום הניצחון שלו הכריז משעל שהפסקת האש היא "הוכחה לתבוסת הציונים". בדבר אחד אין ספק: בין אם מדובר בשקרים שנאמרים לצרכי פרופגנדה ולוחמה פסיכולוגית, דרך החשיבה והפעולה של חמאס שונה לחלוטין מההיגיון הישראלי. כדי להבין טוב יותר את ארגון הטרור איתו ישראל נלחמה בשבוע האחרון – ומה צפוי לנו בעתיד – ישבנו לראיון עם פרופסור אברהם סלע, מומחה לחמאס ומי שכתב יחד עם שאול משעל את הספר "זמן חמאס: חזון, אלימות ופשרה". קיבלנו תשובות על 11 השאלות הבוערות ביותר בכל מה שקשור לחמאס.

איזה הכשרה עוברים הלוחמים של חמאס?

"מי שזוכר איך נראו אנשי חמאס לפני עשר שנים לא יכול להשוות להיום. כיום אנחנו רואים אותם עם מדים מלאים, שכ"פצים ונשק, אין מה להשוות. הגיוס מתנהל במסגדים על פי המלצות וקשרים. הם עוברים אימונים אבל לא משהו גדול מקבוצות קטנות כמו כיתה או מחלקה. אבל כשאנחנו אומרים את זה אנחנו חושבים במונחים צה"ליים וזה מטעה. הם לא ממש הגיעו אפילו לחצי הרמה של חיזבאללה שהתפתח לאימון ברמה של פלוגות אפילו. בגלל שהם כל הזמן נצפים הם לא יכולים לפתח את האימונים לרמות כאלה. מעט מאוד אנשים יכולים לעבור את המנהרות ולהתאמן באיראן ולכן את האימונים עושים במחנות בעזה. זה מסתכם בעיקר בירי, זריקת רימונים. דברים מאוד אלמנטריים והרבה אינדוקטרינציה".

עד כמה זה משתלם להיות חייל של חמאס?

"חמאס הקים ממשלה, אחרי הבחירות של ינואר 2006, מערכי ביטחון כמו משטרה והפעילים עובדים במקביל באותם גופים. אתה מגייס אנשים וממנה אותם לתפקידים שונים על פי חשיבותו של אותו אדם. קשה להגיד מה העלויות כי רמת החיים בעזה כל כך נמוכה, אנחנו מדברים על אלף או אלפיים שקלים משכורת חודשית. סביר להניח שגם שם יש לאנשים הכנסה מהצד בפעילויות חוקיות או לא חוקיות וככל שאתה בכיר יותר ההכנסה שלך גדולה יותר. אנחנו מדברים גם על תרומות מאנשים עשירים, למשל ממדינות המפרץ, שככה הם כאילו תורמים למאבק ועל הדרך זוכים להון פוליטי".

חמאס
החמאס עובר שינויים ולמעשה, גם שדרוג בעקבות המבצע

מי מנהל שם את הירי?

"הארגון הצבאי הוא אוטונומי למדי ובכל מקרה אין פיקוח או הנחיות כמו במבנה היררכי מדינתי. המפקדים המקומיים עצמאיים להחליט על יסוד קווים מנחים כלליים שנקבעים על ידי הפיקוד הבכיר". בהקשר לזה יש לציין שגורמי מודיעין בישראל מדברים על סוג של עצמאות פיקודית. כלומר כל מפקד אזורי יודע שמרגע מתן פקודה מהמפקד המרחבי הוא חייב להוציא כמה שיותר רקטות עד שאומרים לו לעצור.

איך בנוי החמאס?

הלשכה המדינית: "מתוך צורך להגן על ההנהגה נוצר הגוף שאנחנו מכירים כלשכה המדינית של חמאס. במשך הזמן גוף זה הפך להיות ההנהגה העליונה שמתווה את המדיניות. הם מנהלים מגעים מדיניים עם מדינות תומכות, מגייסים כספים וגם מתווים את המדיניות".

המנגנון הצבאי: "המנגנון הצבאי היה בתחילה מבוסס על אנשים ופחות על מנגנון צבאי כפי שאנחנו מכירים כיום, עם מפקדי מרחבים ומפקדי פלוגות עם חיילים. ההתפתחות הצבאית המאורגנת התחילה בעיקר לאחר הנסיגה הישראלית מעזה. ההתארגנות הזו החלה בתקופתו של מוחמד דיף אבל מי שנתן לזה צביון צבאי למחצה היה אחמד ג'עברי".

מבנה חמאס: "הרצועה מחולקת לשלושה פיקודים כשלכל אחד מהם יש חטיבה מרחבית ועוד מסגרות צבאיות כמו גדודים ופלוגות אבל זה עדיין לא צבא סדיר אליו כולם מתגייסים. מדובר באנשים שמשרתים תנועה ורק מי שנאמן מגויס. מהבחינה הזאת מדובר בעצם כמיליציה בגלל זה המונח רמטכ"ל הוא לא מתאים".

מי מפקד כיום על חמאס?

"מאבקים פנימיים קיימים, אבל אני מניח שיהיה צורך להתגבר על כך במהירות. אני לא יודע אם מוחמד דיף (כיום נכה אחרי שאיבד כמה איברים בניסיונות חיסול) כשיר לפעולה ובכל מקרה אני מסופק אם הוא יוחזר לתפקיד פיקודי מכיוון שמרוואן עיסא היה ליד ג'עברי בבניית המערך שהוא הקים ולכן הוא מקושר היטב למפקדי המשנה, אולי יותר מדיף".

פעילי חמאס (צילום: Abid Katib, GettyImages IL)
פעילי חמאס במפגן ראווה ברחובות העיר עזה|צילום: Abid Katib, GettyImages IL

עד כמה נפגע חמאס מחיסולו של ג'עברי?

"ג'עברי ואנשיו לא התעסקו רק בניהול כוחות. הם עסקו גם ביבוא של אמל"ח, ניהול מנהרות, גבו כספים והם בעצם הפכו לגוף עצמאי. ברור לגמרי שאחמד ג'עברי היה במעמד כל כך בכיר שגם חאלד משעל, ראש הלשכה המדינית, לא רק היה חייב להתחשב בו, אלא לפעמים נאלץ לקבל את מרותו. אנחנו חשבנו בעבר שהלשכה המדינית, הגוף שדרכו עובר הסיוע הכספי, מכתיב את הדברים, אבל דברים השתנו בינתיים. אבל זו שאלה של זמן. לכל מפקד יש מחליף ואולי עיסא יהיה אפילו יותר מתוחכם ויותר יעיל. הזמן יגיד".

מה מעמדו של חמאס בעקבות מבצע עמוד ענן?

"אני סבור שחמאס רשם לעצמו הישג מדיני ומוראלי משמעותי. הוא עמד בפני צה"ל והמשיך בירי לשטח ישראל ללא הפסקה והפך שותף שווה ערך לישראל בהסכם בינלאומי של הפסקת אש שבו מעורבת מצרים כערבה לקיום ההסכם, וארה"ב. לא פחות חשוב, פתיחת המעברים למצרים, וההקלות בסגר מצד ישראל בהחלט עונות לדרישות חמאס שבעבר ישראל ומצרים לא היו מוכנות לקבל".

מה ההשפעה של חמאס על הרחוב העזתי?

"יוקרתו של חמאס בעקבות המבצע עלתה, בד בבד עם זו של הג'יהאד האסלאמי. שים לב ששני הארגונים היו נוכחים במצרים במשא ומתן על הפסקת האש. חיסולים (של מש"תפים לכאורה עם ישראל, ש.ל.) זה לא משהו חדש. בחמאס הוקם כבר לפני שנים ארוכות גוף שנקרא מג'ד, שזה בעצם ביטחון הפנים המרכזי שתפקידו לעקוב אחרי אנשים ששיתפו פעולה עם ישראל ולא רק איתה, גם עם ארגונים פלסטינים אחרים. רצח תמיד היה על רקע משפחתי, מריבות בין ארגונים ועוד. אתה יכול לחסל את מי שאתה רוצה ואחר כך לשים לו את התווית של בוגד. אכיפת המשמעת היא מצד אחד על בסיס של פחד ומצד שני על בסיס של קשרים אישיים וכריזמה".

איזה מאגר תחמושת נשאר לחמאס, כמה רקטות?

"אני מאמין שנותרו להם עוד מאות ואולי אלפי טילים מסוגים שונים ואני מניח שהם יחדשו את ייצור הטילים לטווח ארוך בלי דיחוי". גם פה נציין שעל פי גורמי מודיעין היו טרם פתיחת המבצע כ-10 אלפים רקטות מהם כמה עשרות ארוכות טווח. על פי הערכות נשארו ברצועה בין 6,000 ל-7,000 רקטות עם עוד 4 עד 6 לטווח ארוך".

נזכיר שבמהלך מבצע עמוד ענן הודו בחמאס שאירן הייתה ספק הנשק העיקרי על הארגון. ביום שלישי השבוע אף הצהיר עלי ג'עפרי, מפקד משמרות המהפכה האירניים, שהאמצעים שאירן מספקת מאפשרים לחמאס לייצר טילים באופן עצמאי גם ללא צורך במשלוחים של נשק מוכן. "טילי הפאג'ר 5 לא נשלחו מאירן. הטכנולוגיה שלהם הועברה והטילים מיוצרים במהירות", אמר ג'עפרי לסוכנות הידיעות האירנית. אחד מהאתגרים של הסכם הפסקת האש שנחתם השבוע יהיה פיקוח על הברחות הנשק לרצועה כשבישראל כבר העלו חששות מכך ושבחמאס כבר הכריזו על מרוץ חימוש חדש.

שיגורי רקטות של חמאס
תמונה שהופצה על ידי חמאס ברשתות החברתיות

מה הסיכוי שהשקט בגבול הרצועה יישמר?

"הסיכוי לא גדול בגלל ריבוי הארגונים ברצועה שביניהם יש יחסי תחרות ויריבות, מצד אחד, והאצבע הקלה על ההדק, מצד ישראל, מצד שני. מעבר לכל זה, צריך להבין שבמצב שבו יש חוסר אמון גמור בין הצדדים יהיה מרחב גדול של אי-הבנות וטעויות בזיהוי אנשים ופעולות, דבר שעלול להוביל לתקריות שאיש אינו מעוניין בהן. חמאס לא מוכנה להיכנס לעימות פנים אל פנים עם גופים כמו הג'יהאד האסלאמי משום שהוא עדיין שבוי בתפיסת עולם שהוא האבא של המהפכה המזויינת האסלאמית. הסמכות של ממשלת חמאס מאוד בעייתית משום שהרבה ארגונים לא מקבלים את מרותה. חמאס התחילה כמהפכה ומצאה את עצמה כממשלה וכיום הם בפרדוקס. מפעם לפעם, כשבאמת מסכנים את מרותם, הם יוצאים לפעולה בעיקר נגד ארגונים קטנים אבל הם לא יעשו מעבר לזה. אם חמאס לא יעשה סדר, שום דבר לא יעבוד, לא הודנה ולא תאהדייה וזו תהיה הפתעה גדולה בשבילי אם הוא יעשה סדר".

לאן מועדות פניו של הארגון?

"צריך לשים לב שמה שקרה עכשיו במהלך המבצע הזה רומם מאוד את מעמדו של חמאס וגימד את מעמדו של אבו מאזן. תעשו פיגועים נגד ישראל יתחשבו בכם, לא תעשו אז לא, זה המסר שישראל מעבירה לפלסטינים. הם הפכו להיות פרטנר למשא ומתן בין לאומי עם ממשלות כמו תורכיה ומצרים. אז מה אם לא נפגשו אתם או הרסו להם כמה מבנים. הם חותרים להכרה בין לאומית. חמאס רוצה לחזק את משילותו ברצועה, בד בבד עם חיזוק מרותו על שאר הארגונים ברצועה וחיזוק כוחו הצבאי לקראת העימות הבא עם ישראל. לכן, גיוס הון, ויבוא נשק מתוחכם יותר, אם אפשר, טילי נ"מ, יהיו בראש מעייניו".

>> כיפת ברזל? מעתה אמרו "שרביט קסמים": הכירו את מערכת ההגנה החדשה