לוחמת בצבא ארה
לוחמת בצבא ארה"ב, אילוסטרציה. בדצמבר 2015, כל התפקידים הקרביים נפתחו בפני נשים|צילום: ShutterStock

היסטוריה נרשמה השבוע בממלכה הבריטית, שהחליטה לפתוח את כל תפקידי הלחימה בצבא בפני נשים. על פי ההחלטה, כבר בנובמבר הקרוב נראה נשים משרתות כטנקיסטיות ולוחמות חי"ר, ולוחמות ישובצו גם ביחידות המיוחדות. ההודעה מגיעה אחרי שוועדה בחנה את היבטי הנושא בשנים האחרונות, למשל את שאלת כשירותן הפיזית של נשים לשרת בחיל הרגלים ואת השפעות השירות המעורב על יכולת הפעולה והלכידות של היחידות הלוחמות בצבא.

הידיעות מבריטניה מגיעות לאחר שבינואר השנה הודיע גם שר ההגנה של ארצות הברית, אשטון קרטר, שנשים יוכלו לשרת בכל תפקידי הלחימה של הצבא האמריקאי. זה כולל את אריות הים, כנראה היחידה המהוללת ביותר בצבא ארה"ב.

גם בחלק ממדינות אירופה ניתן כבר למצוא נשים לוחמות בחי"ר, בשריון וביחידות המיוחדות. ומה קורה בצה"ל? החדשות הטובות הן החלטה להקים גדוד מעורב רביעי במספר, והן מערך גבולות שיאגד בתוכו את כל הגדודים המעורבים. זה חלק ממהלך כולל שממצב כבר שנים את ישראל כאחת המדינות המתקדמות בשילוב נשים בתפקידים קרביים – והחדשות המאתגרות הן שזה עדיין לא מספיק.

1. ישראל: בדרך הנכונה

בשנים האחרונות עשה צה"ל קפיצה קדימה בכל הקשור לתפקידי הנשים. אמנם אין עדיין בצה"ל לוחמות בחי"ר (ביחידות שאינן מעורבות) או בשריון, אבל יש כבר לא מעט טייסות, חובלות, לוחמות מג"ב, ולוחמות שמשרתות בגדודים המעורבים ובחלק מהמערכים בתותחנים.

רס"ן מיטל מזל-תרים, ראש מדור גיוס בזרוע היבשה, מספרת ש"עומדים לאגד את כל מערך לוחמות החי"ר שיש כיום - הגדודים המעורבים - תחת מערך הגבולות. לאגד אותם תחת קורת גג אחת. כבר נלקחה החלטה להקים גדוד מעורב רביעי, ועכשיו הצבא בוחן איך זה יקרה ומתי".

רס"ן מיטל מדווחת שהמוטיבציה בקרב המועמדות לשירות גבוהה מאוד, וכי כמות הבנות שמגיעה למיונים שנעשים לתפקידים הקרביים גדלה בכל שנה – ובסך הכל ישנה עלייה של יותר מ-180 אחוז מאז שנת 2012. בהתאמה, יש תפקידים שמספר המועמדות לשרת בהם עומד על 170 אחוזים מהיעד. בלי להיכנס למספרים מדויקים, בכל שנה מביעות אלפי בנות רצון לשרת בתפקיד לחימה ומציינות את זה במפורש במנילה. ההיצע במקרה הזה גדול משמעותית מהביקוש.

גם בביקושים צפוי שינוי לטובה לאחר שהצבא הרחיב את כמות הנשים שהוא מגייס לתפקידי לחימה קיימים. "בתותחנים גייסו בנות והוסיפו להן יעדים כמו מורן או זיק", אומרת רס"ן מיטל. "אלה יעדים בתותחנים שהיו בעבר מיועדים בעיקר לבנים. צריך לזכור שהתחלנו מגדוד אחד, קרקל, ועלינו לברדלס ואריות הירדן".

מסע כומתה ראשון לגדוד ברדלס (צילום: דובר צה
לוחמות בגדוד החי"ר המעורב ברדלס בטקס קבלת כומתה. "בכל שנה מביעות אלפי בנות רצון לשרת בתפקיד לחימה"|צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

לצד הרחבת היריעה, כיום מאפשרים לחיילות לשרת בתפקידים שמקרבים אותן לחזית באופן משמעותי. "בשריון יגייסו חובשות קרביות, וחלקן יפנו תפקידי גברים. הן יהיו בתאג"ד שמקרבים אותו לקו. זה יקרה גם בשריון ובהנדסה, ופה ושם - במקומות נקודתיים - גם בחי"ר".

לפני שנתיים פתח צה"ל מכינה בת שבועיים לנשים שאמורות להשתלב בתפקידי לחימה, רס"ן מיטל מספרת שהיא הביאה לצמצום הנשירה של בנות מהתפקידים המדוברים. לחימה. אבל מתי נראה תפקידי לחימה בחי"ר או בשריון? "אנחנו כל הזמן בודקים איפה אפשר להכניס עוד לוחמות, אבל ישנו עניין הפיזיולוגיה, הגוף, ואתה עדיין לא יכול לשים בנות בחי"ר ובשריון. האם אנחנו לא שואפים שזה יקרה? בהחלט כן".

בשנה שעברה נערכה בצה"ל עבודה מקיפה שמטרתה לבדוק איך ניתן לשלב לוחמות בשריון. "יש דברים שהם מעבר לישיבה בטנק, השימוש בפגזים, מה אתה סוחב, איך אתה נמצא בשטח עם בנים. לא בטוח שבעולם מייחסים לזה חשיבות כמו אצלנו", אומרת רס"ן מיטל כשאני מבקש ממנה להידרש לפערים בין ישראל למדינות אחרות בהקשר הזה.

לי עצמי אין ספק שנשים יכולות להיות לוחמות בחי"ר או בשריון, בטח בתותחנים. יש חובלות בספינות הטילים וספינות הדבורה של חיל הים, אבל משום מה לא לוחמות, ולדעתי מדובר בקיבעון מחשבתי. כשאני אומר זאת לרס"ן מיטל, היא עונה שלא בטוח שגורמי הרפואה מסכימים איתי. לפחות לא "עד שיפתרו את כל הבעיות בהכנסת נשים - מהתאמת אפודים, דרך פק"לים וכלה בתשתיות. אחרי שיהיה מענה לכל דבר אני מניח שייפתחו תפקידים נוספים".

החובלת סרן אור כהן. רשמה היסטוריה כמפקדת הדבורה הראשונה בחיל הים|צילום:

צה"ל מתכוון לעבוד עם תנועת "אחרי" ולהביא בנות להתאמן בהכנה לשירות קרבי, כפי שעושים היום הבנים. "באוגוסט הזה נפתח עמדה של אחרי, הן יעשו הכנה פיזית ומנטלית כמו ללוחמים ויגיעו מבוססות ומבינות יותר. יכול להיות שנזקי הגוף במעלה ההכשרה יפחתו, ואז נוכל לעבור ליעדים אחרים בשילוב נכון של תזונה, כושר ומנטליות. אני חושבת שמערך הנשים צובר תאוצה גם מבחינת הצבא וגם מבחינת הנשים, שרוצות יותר ולא חוששות להגיע לתפקידים שהיו בעבר נחלתם של הגברים".

אין ספק שצה"ל נמצא בדרך הנכונה בכל הקשור לנשים בלחימה, גם בהשוואה לרוב העולם. ועדיין, בחינה של כמה מדינות מלמדת שעוד יש לנו לאן לשאוף.

2. העולם: צעד לפנינו

בארה"ב החלו נשים לשרת בתפקידים קרביים הרבה לפני שחשבו על זה בישראל, בין השאר על ספינות מלחמה וכטייסות. לאורך השנים נפתחו לא מעט תפקידי לחימה בפני נשים, בדומה למצב בצה"ל כיום, והתהליך ההיסטורי הושלם בדצמבר 2015, כשכל התפקידים הקרביים נפתחו בפני נשים.

ב-2013 החליט שר ההגנה לשעבר, ליאון פאנטה, לאפשר לראשי זרועות הצבא צבאות לבדוק את ההשפעה של שילוב נשים בכל התפקידים הקרביים. הוקמה ועדה שבין השאר שלחה נשים לבית הספר לריינג'רים וליחידות מוטסות, חי"ר ושריון. שתי נשים הצליחו לעמוד בתנאים של המארינס ויחידות נוספות – נדבך חשוב בהחלטה לפתוח את כל התפקידים, לרבות יחידת אריות הים. עם זאת, רבות מהנשים שמוגדרות בצבא ארה"ב כלוחמות אינן כאלה למעשה: חלק מאלו שעברו את כל מסלול ההכשרה משרתות בפועל כקצינות מודיעין או בתפקידי לוגיסטיקה.

אחת החלוצות העולמיות בשילוב נשים כלוחמות, והמדינה הראשונה בברית נאט"ו שעשתה את זה, היא נורבגיה. היא פתחה את תפקידי הלחימה בפני נשים כבר ב-1985, אז החל גיוס נשים כלוחמות חי"ר, לוחמות בשריון, בתותחנים ואפילו בצוללות. קולונל אינגריד גרדז'ה, קצינת חי"ר ב-25 שנים האחרונות, סיפרה לאחרונה בראיון ש"הנשים שאותרו לחי"ר ולשריון עושות עבודה מעולה". היא ציינה שהנשים מתקבלות רק אחרי שהן הצליחו לעמוד בכל המדדים הנדרשים מהגברים; ההתאמות היחידות שנעשו עבורן הן בחלק מהציוד, שהותאם למבנה הגוף הנשי.

לוחמת נורווגית (צילום: nededik.com)
לוחמת בצבא נורבגיה. המדינה הראשונה שהחלה לגייס לוחמות חי"ר|צילום: nededik.com

קנדה פתחה בפני נשים את כל תפקידי הלחימה, למעט צוללות של הצי, כבר ב-1989. קנדיות משרתות כטנקיסטיות, לוחמות חי"ר וטייסות. בשנת 2000 בוטלה ההחרגה של הצוללות, ומאז מותנה אישה למפקדת ספינת מלחמה. למרות כל זאת, מספר השנים בצבא קטן יחסית: 15% מהסד"כ, ובתפקידי הלחימה 2% בלבד – כ-100 נשים בסך הכל. אגב, היסטוריה קטנה נרשמה שם בשנת 2006, כשלוחמת קנדית זכתה בצל"ש על תפקודה בקרב נגד אנשי הטליבן באפגניסטן.

גם בצרפת משרתות נשים בכל תפקידי הלחימה, אולם השירות בצוללות ובז'נדרמריה עדיין סגור בפניהן. חיילות מהוות חמישית מכוח האדם בצבא הצרפתי, אולם נראה שלחי"ר הן מעדיפות לא ללכת: נשים הן רק 1.7% מסד"כ החי"ר הצרפתי. ועדיין, אנחנו מדברים על כמה מאות.

גרמניה ואוסטרליה הן שתיים מהמדינות המתקדמות ביותר בתחום הזה. הצבא פתח את כל תפקידי הלחימה בפני נשים בשנת 2001, וכיום אפשר לראות טנק לאופרד 2 גרמני עם צוות מעורב. זה נכון גם היחידות החי"ר ובחיל הים, שם מפקדות נשים על ספינות טילים. על פי משרד ההגנה הגרמני, פתיחת תפקידי הלחימה בפני נשים העלה באופן משמעותי את מספר המתגייסים לצבא.

חיילת בגרמניה (צילום: Ulrich Baumgarten, GettyImages IL)
כיום אפשר לראות טנק לאופרד 2 גרמני עם צוות מעורב. טירונית בצבא הגרמני|צילום: Ulrich Baumgarten, GettyImages IL

באוסטרליה הודיע שר ההגנה בשנת 2011 כי "עד עכשיו היו 7% מכלל התפקידים הקרביים בצבא סגורים בפני נשים, ולא עוד". ואכן, מאז 2011 משרתות אוסטרליות כלוחמות חי"ר ושריון, ופתוחה בפניהן האופציה להתקבל ל-SASR, המקבילה לסיירת מטכ"ל. בצבא האוסטרלי מדווחים כי נשים מהוות 10% מהסד"כ של כוחותיהם באפגניסטן.

על פי מחקרים של הצבא הגרמני והנורבגי, לא נרשמה עלייה במספר ההטרדות המיניות מאז שנכנסו נשים לתפקידי לחימה. אם מישהו חושב להתנגד לשילוב נשים מטעמים כאלה, אני חוזר ואומר: קבעון מחשבתי.