בפברואר האחרון, בתגרה בין אזרחים פלסטינים לתושבים יהודים בסמוך לשכם, אזרח פלסטיני נפצע בבטנו ופונה לקבלת טיפול רפואי בבית החולים "רפידיה" שבשכם. שם, בשלב מסוים הרופאים מבינים שאין להם די אמצעים כדי לטפל בפצוע ושמצבו מדרדר. בית החולים בשכם פנה לצה"ל בבקשה שזה יסייע בטיפול הרפואי בפצוע כדי שחייו ינצלו. במבצע מיוחד, קצין הרפואה של אוגדת יהודה ושומרון, רופא מבית החולים הדסה עין כרם ופראמדיק מיחידת ההיטס 669 נכנסים לשכם, כדי להעניק לאותו הפצוע את הטיפול הרפואי הטוב ביותר. השלושה טיפלו בפצוע בבית החולים הממוקם בתוך שכם וכשיצבו את מצבו, פינו אותו למנחת מסוקים סמוך, ממנו הפצוע הוטס לטיפול רפואי בישראל. בסופו של דבר, מצבו של הפלסטיני הוטב, חייו ניצלו והוא חזר לחיק משפחתו כשהחלים.
מדובר במבצע חשוב ומורכב ביותר שתיאום מושלם בין הגורמים האזרחים לצה"ל היה תנאי בסיסי להצלחתו. התיאום הזה עם כוחות הביטחון הפלסטינים, הסדרי האבטחה של הצוות בבית החולים, תזמון המראת ונחיתת המסוק, תיווך בין בית החולים הפלסטיני לצה"ל ולצוותי רפואה ישראלים, הסדרת אישורי התנועה במעברים השונים בשטחים היו נחלתו של מתאם פעולות הממשלה בשטחים.
מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש) זוהי יחידה צבאית שבראשה יושב קצין בדרגת אלוף והיא כפופה באופן ישיר לשר הביטחון. תפקידה של היחידה הוא תיאום הפעולות שצה"ל מקיים ביהודה ושומרון מול הממשל הפלסטיני, מנגנוני הביטחון הפלסטינים וההתיישבות היהודית באזור. היחידה פרוסה בשתי האוגדות במת"קים – במנהלות תיאום וקישור אזוריות שפועלות מול הרשויות בכל אזור ואזור. הם אלו שעומדים מאחורי חילוצים מלב הערים הפלסטיניות, הסיוע ההומניטארי הנדרש, היתרי הכניסה לארץ והתיאום האזרחי והכלכלי עם תושבי האזור היהודים והלא יהודיים.
המקצוע – תיאום וקישור
ההכשרה מרמת הטירון ועד רמת המפקד הבכיר בשטח, מועברת למש"קי וקציני היחידה בבית הספר לתיאום וקישור אשר ממוקם בתוך בה"ד 10 בצריפין. ההכשרה עוסקת בגיאוגרפיה של יהודה, שומרון ועזה, אופי האוכלוסייה המתגוררת באזורים, התרבות, המנהגים והחגים של האוכלוסיות המתגוררות באזורים אלו, התוקף המשפטי לפעילות של צה"ל בשטח, תולדות הסכסוך הישראלי ערבי והשפה הערבית.
פרק תולדות הסכסוך נלמד תוך הצגת אופי הסכסוך משני צדי המתרס על ידי הבאת נציגים ישראלים ופלסטינים שיספרו איך הדברים נראים מצדם. בקורסים הבכירים יותר, הקצינים נפגשים עם בכירים ברשות הפלסטינית לשיח אקדמאי פתוח. כשאנחנו שואלים את מפקד בית הספר, סא"ל שרון ביטון באשר לרמת הבכירות של הנציגים שמגיעים, הוא עונה באופן נחרץ: "בכירים ברמה של מיניסטרים". "נפגשים בלי שום פילטרים לשיח פתוח מאוד. זה לא שהאנשים לא נפגשים איתם כל הזמן, אבל בקורסים הדיון נעשה ברמה אקדמית לימודית וזה משחרר מאוד את השיח".
החלק העיקרי בקורס הוא לימודי הערבית – זה אשר לוקח חיילים בלי שום רקע ובסיס בשפה ומוציא אותם מהקורס כשהם מסוגלים לנהל בערבית שיחה בסיסית. שחר, מדריך ערבית בבית הספר, מספר על הקורס הבסיסי של המש"קים. "זה קורס של חודש וחצי שלומדים בו הרבה ערבית. חלק מאוד נכבד בקורס מבחינתי היה ערבית, השקעתי בזה המון. מאוד רציתי ללמוד את השפה ואני מאוד אוהב אותה. אבא שלי אמר לי כל הזמן 'תלמד ערבית', בתיכון לא יצא לי, אז זה יצא בצבא". לדברי שחר, בקורס מלמדים ערבית בתעתיק עברי, כאשר המטרה היא הגעה לרמה של ניהול שיחה ברמה בסיסית טובה. "קיבלתי מתנה – להגיע מרמה של אפס ערבית עד רמה של ללמד ערבית. לא האמנתי שאגיע לזה. אני אוהב להדריך, אוהב את החניכים שלי ואוהב את מה שאני עושה". לדברי שחר, הלימוד נעשה בצורה חווייתית תוך למידת שירים, צפייה בסרטים והווי של הרבה כיף.
לימודי ערבית – לא רק בחיל המודיעין
לימודי הערבית בבית הספר עברו תמורה משמעותית בשנתיים האחרונות. "עד לפני שנתיים בערך, בית הספר התעסק רק בערבית. כל חניך עזב אותו אחרי שישה שבועות כשהוא יודע לנהל יותר משפה בסיסית בערבית. היום, כתוצאה מההבנה שיש עבודה מול ארגונים בינלאומיים, כדי להיות קצין מתפ"ש, אתה צריך לשלוט בערבית, עברית ואנגלית".
מכיוון שחיילי היחידה פועלים ברב הזמן בעומק השטח הפלסטיני ומוצאים את עצמם בדרכים בשטחים בדרך למת"קים ומהם הביתה על בסיס שבועי ודו שבועי, בית הספר משקיע גם על הכשרתם כתומכי לחימה. "העובדה שאתה איש מנה"ז (מנהל אזרחי) או מת"ק, לא מונעת אותך מלהיות באירוע פח"ע", מסביר שרון ומציין שההכשרה כוללת הרבה אימוני ירי שמטרתם – שמירה על הכשירות והביטחון להשתמש בנשק במידת הצורך.
בית הספר מייצא חיילים שעתידים לשרת במגוון רב של תפקידים שונים בתחומים רבים. בתוכם: עבודה מול ארגוני בינלאומיים הפעילים בשטחים, מחקר כלכלי, דוברות, מבצעים, עבודה מול התיאום והקישור הפלסטיני – תחום שנוגע לעולם ההיתרים והתיאום הביטחוני וכל הקשר עם מנגנוני הביטחון הפלסטינים, תשתיות ועוד. בין התפקידים שמציע השירות במתפ"ש, נמנה גם תחום המודיעין. "יש לאנשים שאוהבים את עולם המודיעין יש את עולם היע"פ", מסביר שרון לדבריו מדובר בתחום רחב של איסוף וניתוח הלכי הרוח ברחוב הפלסטיני בהסתמך על ערוצי מידע גלויים ומוכרים.
המתפ"ש כאמור, היא יחידה קטנה ומשפחתית שהחיילים בה אוחזים באחריות גדולה ובשירות מעניין ומשמעותי. משיחות עם חיילים שמשרתים ביחידה, נשמע שהם מרוצים מהעבודה שלעתים יכולה להיות מעייפת, תובענית ומאתגרת. השירות שלהם בשטחים, מעניק להם חוויה ייחודית, שפה נוספת ונקודת מבט נוספת על המציאות שאנחנו חיים בה.