אין תמונה
חמאס ספג פגיעה קשה

ימים ספורים עברו מאז הפסקת האש שמחזיקה מעמד ובכלי התקשורת הפלסטינים כבר החלו להתפרסם דיווחים על "מטוסים ללא טייס שמסיירים בשמי הרצועה". שבוע להפסקת האש וכשלכולם ברור שהמבצע הבא הוא רק עניין של זמן, ברור שבצה"ל לא שוקטים על השמרים ומתכוננים למערכה הבאה, מתי שלא תהיה.

במהלך 50 ימים של לחימה תקף חיל האוויר למעלה מ-5,000 מטרות ברצועה. מדובר במנהרות, מחסני אמל"ח ורקטות, מפקדות של ארגוני הטרור וכמובן שגם משגרים מוטמנים. המודיעין הישראלי הצליח להציג יכולת חדירה מרשימה שהביאה לפגיעה קשה מאוד בחמאס ובג'יהאד האסלאמי. כעת ברור לאנשי המודיעין שאין להם זמן לנוח על זרי הדפנה ועליהם להתכונן לעימות הבא ולחדש את מה שמוכר אצלנו כ"בנק המטרות".

מאתרים את מחסני הרקטות ותשתית הייצור

לאורך 50 ימים של לחימה הוכיח חמאס כושר עמידה מרשים כשהמשיך לירות רקטות תחת מטר פצצות כבד של חיל האוויר. בצה"ל יודעים כבר מזמן שלא ניתן להשמיד כל משגר מהאוויר אבל, מבינים בצבא, שצריך למצוא את כולם עד כמה שניתן גם כדי לשלוח לשם את כוחות היבשה. במקביל מבינים בצבא שחמאס ינסה לחדש את המאגרים שלו באמצעות ייצור עצמי ומסיבי, מה שאומר שחייבים למצוא את כל מפעלי הייצור שפזורים מעל ומתחת לאדמה.

כך נראה סיכול ממוקד של משגרי רקטות (צילום: דובר צה
האתגר: להבין אם המידע מהימן ואם ניתן לתקוף את המטרה|צילום: דובר צה"ל

אם במלחמת לבנון השנייה היה ליקוי חמור בתחום איסוף המטרות הרי שמבצעי עמוד ענן ומבצע צוק איתן הוכיחו השתפרות מרשימה. באמצעות קשת רחבה של אמצעי מודיעין שכללה סוכנים ואמצעים טכנולוגיים, מצליח צה"ל "להפליל מטרה לתקיפה". בראיון נדיר שניתן בעבר סיפרה קצינת מודיעין ש"צריך לחבר פיסות רבות של מידע כדי להגיע לנקודת ציון מדויקת. כזו שמתארת את המקום שבו מסתיר האויב יכולת, ממחסן רקטות ועד מיקום מפקדיו בלחימה".

עוד ציינה קצינת המודיעין: "אתה נכנס לפרטים כמו הקומה שבה מצויה המפקדה והכיוון שבו צריך לשגר את התחמושת. רק רמת דיוק מקסימלית תאפשר הישג מבצעי תוך מינימום פגיעה באזרחים. המידע מגיע אלינו גולמי והוא חייב לעבור תהליך עיבוד. אנחנו צריכים לבחון את מקור המידע ואת מהימנותו, לאסוף את השביבים לכדי מטרה ולהגדיר אם היא בת תקיפה".

מעשית אנשי אמ"ן והשב"כ פועלים יחדיו ומרכיבים פזל של מידע. כזה שנותן להם וודאות של מאה אחוזים על המטרה שלהם. ברגע שזה קורה היא נכנסת למאגר המטרות של צה"ל ובמקביל מתחילים להתאמן במתארים שרלוונטיים להשמדתה. לצד זה אוסף המודיעין גם מידע שנוגע לרמת הסיכון שמציבה כל מטרה ובנוסף הסיכון לפגיעה בבלתי מעורבים.

כך הצליח הצבא לאתר בעבר מאות ואלפי מחרטות לייצור רקטות, משגרים ומחסנים. על רמת הדיוק למדנו בלי לשים לה מפרסומים שונים שהיו בשנים האחרונות, אז ישראל הסבירה, או יותר נכון ניסתה להסביר, שארגונים הטרור מחביאים רקטות וציוד לחימה בבתי אזרחים. במקרה של לבנון אף פורסמו צילומי אוויר של כפר עם כיתוב באנגלית על מיקום המחסנים בבתי ספר מסגדים ודירות.

מחפשים גם מתחת לאדמה

זמן קצר אחרי שצה"ל נכנס קרקעית לרצועת עזה הבינו בחמאס שלמרות המידור הקפדני המודיעין הישראלי ידע על רוב המנהרות שלהם. מדובר במנהרות התקיפה שהובילו לשטח ישראל, אשר 30 מהן הושמדו במהלך צוק איתן. בישראל מעריכים שפגעו בכולן אבל נזהרים ומציינים שיתכן ומנהרה אחת או שתיים לא אותרו והושמדו. המשמעות ברורה. לישראל אין כרגע פתרון טכנולוגי מה שאומר שעל המודיעין להוסיף לבנק המטרות גם את המנהרות וזה כבר סיפור שאינו פשוט כלל.

ארכיון (צילום: דו
ההנחה שנשארו עדיין מנהרות. עכשיו צריך למצוא אותן|צילום: דו"צ

בשנה האחרונה פרסמנו בפז"ם לא מעט כתבות על יחידות מודיעין שונות, כמו טייסת 100, חיל האיסוף הקרבי ויחידות נוספות. כולם סיפרו לנו על היכולת שלהם לאתר מנהרות, מבלי לפרט כמובן איך. סביר מאוד להניח שאלה פועלים עכשיו ימים כלילות לאתר את מנהרות החמאס שאולי נשארו, ובמקביל לאתר כל ניסיון של הארגון לחפור מנהרות חדשות.

אבל לא רק מנהרות תקיפה מחפשים בצה"ל. צה"ל ספג במהלך השלב הקרקעי לא מעט נפגעים ממחבלים שצצו ממנהרות ונעלמו לתוכן אחרי שעקצו. בפעם הבאה, כך מבטיחים בצבא, המענה יהיה הולם וקטלני הרבה יותר. המודיעין, בעיקר השב"כ, מכוון את הצי"ח שלו כדי לאתר את אותן מנהרות (שמספרן מוערך במאות ואלפים) גם כדי להשמיד אותן מהאוויר בסבב הבא ולא פחות חשוב גם כדי להכווין לשם את כוחות היבשה. כפי שפורסם בעבר על בסיס אותו מידע החלו להיבנות בחודשים האחרונים מתקני אימון ללוחמה תת קרקעית, כאלה שיכשירו יחידות רגילות ללוחמה המסוכנת הזו ולא רק את אנשי יחידת יהלום.

מאתרים מפקדות ומחסלים מפקדים

אחת ההצלחות הגדולות ביותר של צוק איתן הייתה החיסול מהאוויר של בכירי חמאס ראאד עטאר, מחמד אבו שמאללה ומוחמד ברהום. למרות הניסיונות של הבכירים להסתתר מפני הטילים הקטלניים הם אותרו על ידי המודיעין וכאמור חוסלו מהאוויר. אומנם ארגוני הטרור הוכיחו שלכל אחד יש מחליף, אולם חיסולם של הבכירים הורגש בכך שבחלק הדרומי של הרצועה, שם היה תחום האחריות שלהם, הייתה פגיעה מסוימת בתכנית האש הרקטי ואף ביכולת הלחימה.

ראאד עטאר (צילום: תקשורת שב
ראאד עטאר, אחד הבכירים שחוסלו. מי עוד על הכוונת?|צילום: תקשורת שב"כ

לצד זה יש להוסיף גם את התקיפה של מוחמד דף שעד היום לא ברור מה מצבו, אם כי גוברים הסיכויים שהוא רק נפצע. ולמרות כל זה גם בצבא מודים שלא הצליחו להגיע ולפגוע ברוב בכירי הארגון, שהסתתרו ככול הנראה בבונקר המפורסם שמתחת לבית החולים שיפא.

בסבב הבא, רומזים בצה"ל, גם זה ישתנה.

בכירי חמאס ושאר הארגונים כמעט שלא משתמשים באמצעים טכנולוגיים, והמעט שכן נמצא תחת מעקב המודיעין הישראלי. ככול הנראה בתחום הזה ישנו מאמץ איתור נרחב באמצעות יומינט, מודיעין אנושי, שמנסים לאתר גם את הבכירים וגם למפות את כל מקומות המסתור שלהם. בפעם הבאה יתכן ונראה את המבצע נפתח כמו עמוד ענן, אז חוסל במכת הפתיחה מי שהוגדר כרמטכ"ל חמאס אחמד ג'עברי. "בכירי החמאס צריכים לדעת שבסבב הבא יהיה מצב שכולם יחוסלו במכת הפתיחה הראשונה", רמז בכיר בצבא.

לצד הבכירים ממפה צה"ל את מפקדות הארגון והחמ"לים מהם הם מנהלים וינהלו את הלחימה נגד ישראל. כולנו ראינו איך צה"ל הפיל את מגדלי היוקרה של עזה שם הסתיר חמאס מפקדות שליטה משוכללות. אחרות הושמדו מתחת לפני הקרקע ובארגון מחפשים כיום אתרים חדשים בהם יקימו את המפקדות וחדרי השליטה. עבור צה"ל מדובר במטרות חשובות שפגיעה בהן תשבש באופן משמעותי את יכולות הלחימה של חמאס.

בין שאר הגופים, מי שאחראי על איתור המפקדות האלה הם אנשי יחידות הבלון של המודיעין, ש"צופים בעיקר לעומק הרצועה", כפי שהסבירה לנו בעבר סגן נטע, מפקדת צוות אטלס. העין הגדולה של המודיעין בודקת מי נכנס לאן ולאיזה מטרה, מה הוא מביא לשם ו"מתמקדים באזורים מאוד ספציפיים ורגישים יותר, שם אנחנו מאפיינים את השגרה". כל טעות קטנה של הצד השני תפליל את היעד ותכניס אותו לפנקס השחור של צה"ל.

הבלון ברצועת עזה (צילום: דובר צה
עין צופיה. הבלון ברצועת עזה|צילום: דובר צה"ל

שעתו של המודיעין

בין שלל המטרות שיכנסו לחשבון הבנק יתפסו מקום של כבוד אלה שיאפשרו התעצמות מחודשת של ארגוני הטרור בעזה. על אלה סביר להניח נשמע עוד לפני שיפתח סבב ההסלמה הבא. מדובר במנהרות ההברחה שלמרות שרובן הושמדו עדיין קיימות בגבול עזה מצרים. לצד אלה גם ספינות ההברחה שרובן ככולן מגיעות מאיראן ומתחברות לנתיב שעובר דרך סודן.

במקרה ומטרות אלה יכנסו לבנק אנחנו נשמע על מבצע של השייטת או סיכול של הכוחות במצרים, כמובן מבלי שנזכיר את המודיעין הישראלי. מאוד יכול להיות שנשמע גם על גורם כזה או אחר שחוסל במלון סטייל מחמוד אל מבחוח.

שיגור רקטה מרצועת עזה מצולם מבלון (צילום: פלוגת הבלון של אוגדת עזה)
שיגור רקטה מהרצועה - ככה זה נראה מהבלון|צילום: פלוגת הבלון של אוגדת עזה

לצד כל זה צה"ל ממשיך לפתח גם את המודיעין בתנועה. למשל מערכת המכונה "חופת אש". מדובר במערכת התקפית משולבת מודיעין ויכולות אוויריות. לאחרונה פורסם שבזכות המערכת הזו הצליח צה"ל לפגוע בעשרות מחבלים שפעלו ברצועה. מערכת זו הצליחה לסגור מעגלים מהירים סביב מרגמות של החמאס וכמות גדולה מאוד של משגרים מוטמנים. בסך הכל נפגעו באמצעות המערכת הזו כ-500 יעדים ולמעלה מ-400 נהרגו.

על פי פרסומים שונים לצה"ל לקח כשנה עד שנה וחצי למלא מחדש את מאגר המטרות שלו אחרי מבצע עמוד ענן. השאיפה הפעם למלא את הבנק בצורה מהירה יותר אם כי זה תלוי גם בתהליך ההתעצמות של ארגוני הטרור, שללא ספק נפגעו בצורה קשה מאוד. דבר אחד בטוח וזה שהעין הגדולה של המודיעין צופה אל הרצועה ביום ובלילה, ויעידו על כך זמזומי המל"טים שמרחפים מעל לרצועה 24 שעות ביממה.