זה קורה, אתה מגיע ביום ראשון לבסיס ויודע את הבית, על כל המשתמע מכך, תראה רק בעוד שלושה שבועות, או בעגה הצבאית – רק בעוד 21 יום. בחלוף ארבעה ימים עברת את השלב האחרון של אנגרי בירדס, את הספר סיימת, ההגדרות בתשבצים בעיתונים היומיים כבר חוזרים על עצמם והשירים בפלייליסט יוצאים מכל החורים. נשארו עוד יותר משבועיים להעביר בבסיס בשגרה שוחקת של שמירות ותורניות ויש גבול לכמה אפשר לישון. מה עושים כדי לא להתחרפן. תחקיר עם טובי בחורינו ובחורותינו מעלה עשר דרכים להעביר את הזמן מבלי לאבד את השפיות. פרויקט אנטרופולוגי.
#1 לשחק שש-בש
אם יש פריט שליווה את צה"ל כל השנים, יחד עם קפה השחור והטונה, זה השש בש. אותו משחק ים תיכוני, פשוט ונוח שלא מצריך יותר מלוח, 30 חיילי משחק ושתי קוביות היה ויישאר הבילוי המועדף והזמין ביותר על חיילים בבסיס. השש בש הפלוגתי יעבור לרב בירושה בין החיילים ועל הלוח שלו תיחרט תרבות פלוגתית שנצברה במשך שנים: שמות של לוחמים שחתמו עליה, סמלים פלוגתיים, בדיחות, שירים ועוד.
#2 לסרספ
זוהי למעשה אותה התנועה שחיילים עושים עם הדיסקית כשהם מגלגלים אותה סביב האצבע. ביחידות מסוימות מדובר בספורט ששמור לוותיקים בלבד כשהוא נועד להעביר גם מסר של עייפות וייאוש מהשירות הצבאי המתמשך.
#3 להנפיץ
כשמשמעם והמציאות בבסיס מייאשת או לא מספיק מעניינת אין ברירה אלא להמציא מציאות אלטרנטיבית. להנפיץ היא בעצם הפצת שמועה שהמטרה שלה היא פשוטה – לעורר עניין בבסיס. הנפצות לרב יעשו על ידי אדם קבוע שזהו תפקידו, כאשר כל השאר אחראים להאמין לו פעם אחר פעם ולהפיץ את השמועות עוד ועוד. יש חיילים שחיים על הנפצות כל השירות שלהם. בחיל הים אגב, למושג הנפצה קוראים "פלברה".
#4 לכתוב שירים
אחד מהצדדים היפים של השעמום בבסיס הוא היצירתיות שזה מעורר אצל חלק מהחיילים. אין ספור שירים נכתבו על ידי חיילים שהשתעממו בבסיס ושהנוף הצבאי סיפק להם לא מעט מוזה. השיר "שלווה" בביצוע המקורי של להקת הנח"ל משקף היטב כמה איכות השעמום בבסיס יכול לייצר, גם השיר "למה אכלתי אמא", אבל זה כבר עניין של ייאוש.
#5 לפנטז ולתכנן את החופשה בבית
21 ימים בבסיס, אחריהם יומיים בבית. מדובר בלא מעט זמן לתכנן את היומיים בבית. כשיש כל כך הרבה זמן בבסיס, אפשר לייצר תכנית מושלמת לחופשת סוף שבוע בבית, כזו שלא תפסח על אף פרט, אפילו הקטן ביותר: איזה אוכל לבקש מאמא, לאן לצאת לטייל עם החברים בערב, איזה בירה לשתות, לאן לטייל בשבת בבוקר ואפילו מי יהי הנהג התורן. החוכמה היא לוודא שכל התכניות יוצאות לפועל ולא נופלות לטמיון בגלל שאת סוף השבוע מבלים בשינה בלתי נגמרת.
#6 לשפצר-לשפצר-לשפצר
שפצורים הם משימה שלא נגמרת אף פעם וטוב שכך. הכומתה תמיד יכולה להיות מגולחת טוב יותר, תמיד אפשר לחדש את האיזוליר-בנד בטלוויזיות על האפוד, הקצוות של השרוכים של הנעלים תמיד ישמחו לעוד צריבה שתחדד את הקצוות שלהם וזה פשוט לא נגמר. אחלה זמן להעביר את הזמן הפנוי. המפקדים בדרך כלל מבסוטים על חיילים שכך מעבירים את זמנם הפנוי.
#7 לתת שמות לבעלי חיים בבסיס
השמות הכי יצירתיים שניתנו לבעלי חיים בארץ ניתנו לכאלו שגדלים בבסיסים צבאים. באחריות!
#8 קשקשת ברשת
להגיד לכל עמדות השמירה "שבת שלום", "לילה טוב" או "בוקר טוב", לפלרטט עם החמ"ליסטיות, להקריא משירי נתן אלתרמן או לדווח על מטוס שמחכה בש"ג לאישור כניסה – כל אלו לגיטימיים ברשת הקשר הצה"לית, כל עוד זה מעביר לכולם את הזמן ובתקווה שהקריאה "חדל קשקשת ברשת תגיע רק לקראת סוף השמירה".
#9 לצלם סרטונים
בשנים האחרונות מצלמות וידיאו הפכו להיות אמצעי זול וזמין הרבה יותר. המהפכה שחלה בתחום הסמארטפונים הפכה כל אחד למפיק או במאי בפוטנציה. גם חיילי צה"ל הם חלק מהטרנד הזה ובזמנם הפנוי הם מייצרים חומרים משובחים! המוכר ביניהם הוא רוק דה קסבה שצבר ביקורות משבחות בעולם כולו.
#10 קצת כושר
הרבה פעמים מדובר במשהו שחיילים עושים כי דורשים מהם לעשות את זה, אבל הרבה פעמים מדובר בבילוי מוצלח לשעות הפנאי בבסיס. לרב יש בבסיס מגרש כדורסל וכדורגל, ובלא מעט מקרים יש גם חדר כושר. שעה או שעתיים ביום יעבירו את הזמן בכיף ויתרמו לא מעט לבריאות.
ועכשיו, חזרה לצה"ל של שנת 2013. כמה מכם משחקים שש בש? חיילים עדיין כותב שירים? ברור לנו שאת רב הזמן הפנוי אתם מעבירים מול מסך הסמארטפון (הרי איך אתם קוראים את הכתבה הזו ממש עכשיו?). בכל אופן, קבלו את הרשימה הזו כהמלצה – דורות של חיילים העבירו ככה שעות, ימים, שבועות וחודשים בבסיס כדי לשמור על השפיות, סמארטפון יהיה לכם כל החיים - ההווי הצבאי מסתיים לרב תוך שנתיים-שלוש.