בשבועות האחרונים עיני כל רצועת עזה והאזור נשואות דרומה, לעבר יעד אחד: רפיח - בצל החשש מכניסה קרקעית של צה"ל ל"מעוז האחרון" של חמאס. בקהיר עושים הכול כדי למנוע מהמבצע הזה להתממש, אלא שראש הממשלה נתניהו כבר הצהיר: "נילחם עד לניצחון המוחלט וזה כולל את רפיח". לאן ישראל תוכל לפנות 1.4 מיליון עזתים? N12 עם התרחיש האפשרי.

תעודת זהות רפיח
תעודת זהות רפיח

 

מאז 7 באוקטובר, הספיקו להימלט לרפיח אלפי אנשי חמאס, שמסתתרים על פני שטח קטן של 64 קמ"ר, בין אותם המוני פלסטינים שברחו אליה בצל הקרבות. אולם, באותו מרחב אורבני סבוך היו עד לפני המלחמה - כ-250 אלף עזתים בלבד.

בארבעת החודשים האחרונים המספר הספיק להכפיל את עצמו פי 7 ועומד כיום על כ-1.4 מיליון עזתים, לפי ההערכות. כפי שניתן לראות בתמונה שלפניכם, רפיח הפכה לסיר לחץ של ממש והתמלאה בערי אוהלים, שממוקמים בעיקר בשטחים האדומים, במערב, סמוך לים.

ערי האוהלים ברפיח
ערי האוהלים ברפיח

מה היעד הבא?

בזמן שכוחות צה"ל ממשיכים להתמקד בלחימה בח'אן יונס, ניצבות שתי אופציות על השולחן - כניסה קרקעית למחנות המרכז כדי להשמיד את קיני הטרור, או דווקא להיכנס קודם לרפיח. כעת, מסתמן שהאפשרות הסבירה יותר היא פעולה קרקעית במחנות המרכז וכשזו תושלם, ייתכן שיתאפשר פינוי של חלק מהעזתים לשם.

על המפה: לאן ישראל תוכל לפנות 1.4 מיליון עזתים?

לקראת פעולה קרקעית אפשרית של צה"ל ברפיח, N12 שוחח עם ד"ר מיכאל מילשטיין ושרטט את הנקודות שנחשבות ליעדי פינוי סבירים על מפת רצועת עזה. "אפשר אולי לפנות את העזתים לאזור דהנייה שמדרום לרפיח או לשטחים שנותר בהם מקום באזור ההומניטרי אל-מוואסי, מדרום לח'אן יונס", אמר ראש הפורום ללימודים פלסטיניים במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב.

הנקודות האפשריות אליהן תוכל ישראל לפנות את הפליטים
הנקודות האפשריות אליהן תוכל ישראל לפנות 1.4 מיליון פליטים עזתים

"האופציה היחידה הנוספת שנותרה היא שיבת העזתים לצפון הרצועה - מהלך שיהיה טעון מאוד מבחינה פוליטית וסבוך מבחינה ביטחונית", הדגיש מילשטיין. ואכן, בדיון על שיבת העזתים שהתקיים לפני פחות משבועיים, אמר ראש אגף האסטרטגיה, האלוף אליעזר טולדנו: "אנחנו לא נותנים להם לחזור לצפון".

כך או כך, כדי להבין את התמונה - חשוב להביט על הנתונים של שיעור המבנים ההרוסים בעיר עזה ובצפון הרצועה, מה שמעיד כי יכולת קליטת העקורים בהם מוגבלת. ממחקר שערכו חוקרים אמריקנים, עולה כי לפחות 68% מהבניינים נהרסו או נפגעו בצפון הרצועה, בעיר עזה - לפחות 72%, במחנות המרכז - 39%, בח'אן יונס - 46% וברפיח, שהכוחות עוד לא התחילו לפעול בה קרקעית – 20%.

ניתוח ההרס ברצועה מאז ה-7 באוקטובר
ניתוח ההרס ברצועה מאז ה-7 באוקטובר

במצרים חוששים מ"אקסודוס" פלסטיני - וממזערים את תמונת המציאות

התיעודים שהתפרסמו בסוף השבוע מדברים בעד עצמם וחושפים - הרשויות במצרים בונות לכאורה  באזור חצי האי סיני מתחם מגודר, מוקף בחומות בשטח של כ-13 קמ"ר. לפי הדיווחים, האזור שנבנה יוכל לקלוט 100 אלף עזתים שימלטו מרפיח - אך בקהיר עשויים להגביל את מספרם לכמחצית מהקיבולת של המקום.

תיעוד מגבול עזה-מצרים - ההיערכות של מצרים
תיעוד מגבול עזה-מצרים - ההיערכות של מצרים לנהירה של עזתים

למרות הדריכות הגבוהה במצרים לכך שבכל רגע נתון צה"ל עלול להיכנס לרפיח, תמונות הלוויין מהגבול שהתפשטו ברשת - עוררו חשש גדול בקרב הרשויות במדינה. הן יודעות שלא ירחק היום שבו אקסודוס פלסטיני עלול לדפוק בשעריהן ושמו להן למטרה: למנוע מהתרחיש הזה להפוך למבחן במציאות. 

החומה שמצרים בונה בגבול עם רצועת עזה (צילום: AP, Maxar Technologies)
החומה שמצרים בונה בגבול עם רצועת עזה|צילום: AP, Maxar Technologies
החומה שמצרים בונה בגבול עם רצועת עזה (צילום: AP, Maxar Technologies)
החומה שמצרים בונה בגבול עם רצועת עזה|צילום: AP, Maxar Technologies

וכך, ביום שבת מיהר מושל צפון סיני לצאת בהבהרה - שלפיה מדובר לכאורה בתשתית לוגיסטית בלבד שנועדה בהעברת הסיוע ההומניטרי לתוך עזה, וכי אין כל כוונה של קהיר להיות מעורבת בפינוי עזתים, או שמא לתמוך במהלך שכולל העברת אוכלוסייה מהרצועה.

תיעוד: הרשויות המצריות בונות אזור חיץ בצפון סיני
מצרים: "אזור לוגיסטי להעברת סיוע לעזה"
תיעוד: הרשויות המצריות בונות אזור חיץ בצפון סיני
מצרים: "אזור לוגיסטי להעברת סיוע לעזה"

למרות שיש כבר מי שדיבר במונחים של "תוכנית חירום", בכירים במצרים הכחישו באופן נחרץ את הדיווחים על אותו אזור חיץ שנועד לקלוט עקורים עזתים שיימלטו מרפיח - והחליטו "לטשטש את התיעודים". ככל הנראה בניסיון למנוע מתפוח האדמה הלוהט להתגלגל לשטחם.

בינתיים, במצרים משתעשעים מרביע אבו חסן, מוכר פירות שכבש את הרשת - לאחר שתועד זורק תפוזים לעבר משאיות של סיוע הומניטרי שמיועדות לרצועת עזה. "הלב שלו עם הפלסטינים, הוא הרגיש שמחובתו לעזור לילדיו ולאחיותיו בעזה", אמר מי שהתלהב מהמעשה שלו.

בשעה שבישראל מדברים בסיסמאות שלפיהן לא יהיה מנוס מכיבוש רפיח, לא ברור עדיין כמה ישימות אותן תוכניות מבצעיות באזור הרגיש ביותר. בינתיים, הפלסטינים שמצאו שם בית זמני, בעיקר מוצפים בבלבול, כבר לא יודעים לאן נותר לברוח. "זה המקום שהכי קשה לחיות בו בעולם כרגע. אופף אותנו עתיד מסתורי ואף אחד לא יודע לאן הוא הולך", סיכם עזתי בשיחה עם N12.