מפקד חיל האוויר אלוף תומר בר כינס אתמול (שני) 40 אנשי מילואים, כנציגים של מאות שמשתתפים במחאה וחתומים על מכתבי הפסקת ההתנדבות, לשיחה על מה שהגדיר כ"סרבנות". נציגי הטייסים במילואים מחו על ההגדרה שלהם כסרבנים ואמרו שאין בכוונתם "לשרת את המלך והדיקטטורה".

תחילה אלוף בר שיבח את התרומה שלהם לחיל האוויר וציין גם את מבצע בית וגן, אולם בהמשך הבהיר שבכוונתו לפעול "ביד קשה" נגד כל איש צוות אוויר במילואים שיפסיק טיסות ושירות. עוד ביקש מהם לעדכן אותו ואת החיל בכל פעולה שהם מתכוונים לעשות בהקדם ולא ברגע האחרון ובנוסף, שלא לפעול דרך אמצעי התקשורת. חיל האוויר דרש מאנשי המילואים לקבל אישור מסגן מפקד חיל האוויר לפני ראיונות.

צוות אוויר, אילוסטרציה. למצולם אין קשר לנאמר (צילום: JACK GUEZ/AFP/GettyImages)
צוות אוויר בחיל האוויר הישראלי, אילוסטרציה. למצולם אין קשר לנאמר|צילום: JACK GUEZ/AFP/GettyImages

נציגי המילואים של חיל האוויר מחו על אופן הצגת הדברים ואמרו מצידם, שאין להם שום כוונה לפגוע בחיל ובמדינה. אבל הוסיפו שבמצב הקיים הם אינם יכולים להמשיך ולשרת. ואכן, ביממה האחרונה פנו למפקדי טייסות ויחידות מספר אנשי מילואים שהודיעו על הפסקת התנדבותם, לאחר שחקיקת ביטול עילת הסבירות אושרה בקריאה ראשונה בכנסת. ההערכה היא שהמספרים יגדלו בימים הקרובים.

החשש מפגיעה בכשירות

בכירי צה"ל הזהירו בימים האחרונים את ראש הממשלה ושר הביטחון בדבר החשש מאי כשירות של צה"ל במקרה ומספר מסוים של אנשי מילואים יפסיקו לשרת. את הנתון עצמו לא ניתן לפרסם אולם הוא הרבה יותר קטן ממה שאפשר לחשוב.

בניגוד לתדרוכים של הצבא בימים האחרונים, כן היו מספר קציני מילואים שכבר הפסיקו להתנדב, בהם גם בכיר מאוד בתפקיד מרכזי. צה"ל בדגש על חיל האוויר, מערך המודיעין, מבצעים מיוחדים ועוד תלוי באנשי המילואים ולא יכול לתפקד בלעדיהם באותם מערכים ופרויקטים קריטיים. זה מה שעומד מאחורי האזהרות של בכירי מערכת הביטחון לדרג הפוליטי.

"השטח מבעבע הרבה יותר מהסיבוב הקודם. יש הרבה יותר אנשים שמוכנים להפסיק טיסות ולבטל את ההתנדבות שלהם למילואים", אמר סא"ל במיל א', טייס קרב שחתום על אחד מהמכתבים שנשלחו בשבוע האחרון. "אנחנו אפילו נמצאים במקום שבו אנחנו ממש בולמים אנשי קבע שלא יצטרפו למחאה", הזהיר.

כדי להתמודד עם הדברים, צה"ל פרסם דרך התקשורת שהתגובה לסרבנות ואי התייצבות למילואים, תהיה קשה מהפעם הקודמת עד כדי משפט וכלא. אבל הרמטכ"ל הרצי הלוי ושר הביטחון יואב גלנט יודעים שזה איום דרך אקדח ריק מכדורים.

בנימין נתניהו, הרצי הלוי, יואב גלנט (צילום: חיים צח, לע
איום ריק? הרמטכ"ל עם רה"מ ושר הביטחון|צילום: חיים צח, לע"מ

הדרישה להדחת טייסי המילואים, שהם בעלי הכשרות רבות וניסיון מבצעי אדיר וגם להחליף אותם באחרים, פשוט לא ריאלית מבחינה מעשית. בחיל האוויר יש יחס מסוים בין כמות הטייסים לכמות המטוסים, והיחס הזה מאוד קטן בעיקר מסיבות כלכליות.

מספיק שכמה עשרות טייסים ונווטים יפסיקו התנדבות או שיודחו, וטייסות שלמות פשוט יסגרו. הגרעין העיקרי של כל טייסת מורכב ברובו מאנשי מילואים, שמספרם הרבה יותר גדול מאנשי הקבע. מי שקורא להדיח אותם ולהחליף אחרים צריך לקחת בחשבון שזמן ההכשרה המינימלי של כל טייס עומד על כשלוש שנים, וזה לפני שמדברים על ההכשרות והניסיון של אותם צוותי אוויר במילואים. כל הדחה, גם של כמה מהם, תפגע ישירות בכשירות של חיל האוויר לבצע משימות, כולל שגרה בבט"ש.

במערך המבצעים המיוחדים הסיפור מאוד דומה. חלק גדול מהמשימות מוטל על צוותי המילואים שמתאמנים למשימה אחת מרכזית, לפעמים במשך שנים. ברגע שאלה לא יגיעו, יידרש צוות אחר למשימה, כשגם במקרה הזה לוקח שנים להחליף את צוות המילואים.

במערכת הביטחון וצה"ל מתנהלים בחשאיות מוחלטת עשרות ומאות פרויקטים מבצעיים ברמה האסטרטגית הגבוהה ביותר. מבלי לפרט יותר מדי, מטרתם לבנות תוכניות מצעיות ולמצוא פתרונות לשלל אתגרים מבצעיים. רוב הצוותים האלה מורכבים מאנשי מילואים. למעשה, במקרים רבים צוות שכזה מונה רק שלושה או ארבעה אנשי מילואים. אין מי שיחליף אותם ואם אלה יפסיקו להגיע למילואים, תהליכים ובניית יכולות של שנים ירדו לטמיון. מדובר בנזק אסטרטגי.

לא רק חיל האוויר: דאגה גם מהמצב ביבשה

קליטה בבסיס (צילום: דובר צה
גיוס מילואים, אילוסטרציה. למצולמים אין קשר לנאמר|צילום: דובר צה"ל

חלק גדול ממכתבי האזהרה לפני הפסקת התנדבות שנשלחו הגיעו מקציני מילואים במערך השדה. מעטים יודעים, אבל בסיבוב הקודם עשרות קציני מטה במילואים של אוגדות בצפון התכוונו להודיע על הפסקת שירות המילואים שלהם.

הכמות הייתה כל כך גדולה, עד כדי שהפסקת השירות שלהם הייתה עלולה להשבית אוגדות מתמרנות של צה"ל. זה נבלם רק יום לפני, בעקבות הפסקת החקיקה אז. מבדיקה שלנו עולה שהמהלך חזר, ויש כוונה להכריז עליו בקרוב. צה"ל כמו שזה נראה עומד בפני בבעיה קשה.

"כולנו מבינים שזה נשק יום הדין וזה קורע אותנו", אמר סא"ל במיל' א'. "20 שנה אני במילואים ואין לי שום רצון לפגוע בבית שלי. הבעיה שמתעלמים והורסים את הבית שלי, ומי שעושה את זה הם אותם אנשים שטסתי בשליחותם כקברניטי המדינה, למרות שמעולם לא הצבעתי להם. מי שהופך את המחאה שלנו לפוליטית או על רקע תוצאות הבחירות, לא מקשיב לנו או שלא רוצה להקשיב".